In vizor

Baile Cojocna, intre nemultumiri si planuri de investitii

Baile Cojocna sunt  printre cele mai cautate  locuri de relaxare si tratament in randul clujenilor. Modernizarea lor pe fonduri PHARE a costat cu putin peste 2,4 milioane de euro. Cu toate acestea exista si persoane nemultumite. Astfel, in numele unor cetateni,  clienti  vechi ai Bailor Cojocna, Primaria  Cojocna, Consiliul Judetean Cluj respectiv  Baile Cojocna SRL au  primit mai multe sesizari.

Un client constant al  Bailor Cojocna si a  proprietatilor terapeutice a acestora considera ca in anii precedenti au  fost mai multe  restaurante cu o gama variata  de produse, iar in acest an faptul ca s-a decis eliminarea privatilor din incinta Bailor Cojocna diversitatea produselor este scazuta, iar timpul de asteptare pentru o portie de mancare ajunge pana la 40 de minute.

“Se pot cumpara numai 3 sortimente de bere, iar pentru un gratar sau mici la sfarsit de saptamana stam la coada 40 minute”, s-a plans Simon János.

Temperaturile scazute si ploile au  facut ca anul trecut Baile Cojocna sa aiba clienti mai numerosi doar in trei  weekend-uri. Acest lucru a determinat administratorul bailor, respectiv  Consiliu Local Cojocna, sa rezilieze contractele  firmelor care aveau punct de desfacere in interiorul bailor si sa permita vanzarea de produse alimentare si a bauturilor doar firmei  care administreaza Baile Cojocna. Scopul este de a  face mai mult profit in vederea amenajarii spatiilor de cazare.

“S-a luat decizia in Consiliu Local de a scoate din interiorul Bailor Cojocna a  firmelor care  serveau acolo si de a  lasa ca firma care are actionar majoritat CL-ul sa se ocupe de  vanzarea alimentelor si a bauturilor. Motivul e ca Baile Cojocna au cheltuieli de intretinere si  dorim pe deoparte  acoperirea cheltuielilor si pe perioada de iarna, iar pe de alta parte din profitul realizat pe perioada de vara sa amenajam  hotelul din spate, astfel incat sa putem  functiona si iarna sau cand  vremea e mai putin potrivnica. Dorim ca in  doi trei ani sa intram in circuitul turistic national . Nu putem face acest lucru deocamdata pentru ca nu avem spatii de cazare.” a afirmat Ioan Serban primarul comunei Cojocna.

Un alt aspect care defavorizeaza cetatenii care doresc sa ajunga la Cojocna il constituie  drumul impracticabil. Drumul spre Cojocna este un adevarat calvar pentru cei  care doresc sa  se relaxeze si sa faca tratament cu  apa sarata la Cojocna. Problema drumului de accees spre Baile Cojocna dateaza inca din  2012 cand  firma Kiat, castigatoarea  licitatiei de reabilitare, a refuzat sa lucreze pe acest tronson motivand ca sunt mai mari costurile de executie decat cele licitate.

“Drumul Judetean dintre Apahida si  Cojocna nu a fost reabilitat de 35 de ani, singurul drum din judet care duce la o statiune balneara, atat de populara in randul Clujenilor”, a  afirmat un  localnic.

“Exista o mare deficienta in dezvoltare locala, nu exista un bancomat, la strand si restaurant nu se poate platii cu cardul, nu sunt terminale POS.Nu exista pavilion de ziare-reviste, articole de plaja si de strand, costume de baie sau ochelari de soare”, a remarcat si Simon János, cel care a trimis sesizari Primariei si Consiliului Judetean.

“In momentul de fata sunt  doua puncte de vanzare a  produselor alimentare si a bauturilor alcoolice respectiv trei terase unde se  desfac doar bauturi. Amenajarea parcarilor nu s-a facut pe fondur PHARE ceea ce ne permite in continuare sa taxam parcarea autovehicolelor. Cat priveste  reducerile pentru pensionari  atata timp cat nu suntem in circuitul turistic si nu avem parteneriat cu Casa de Pensii nu putem sa le facem reducere. Dorim ca din profitul din acest an sa amenajam  parterul si un etaj al hotelului din incinta astfel incat sa putem functiona is pe feme nefavorabila”, a afirmat Ioan Serban, primarul comunei Cojocna.

Legat de drumul judetean Vakar Istvan  vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj a afirmat ca nemultumirea firmei care a castigat licitatia nu este indreptatita si ca trebuiau sa lucreze pe suma licitata.

„Noi ca si institutie nu putem sa  platim mai mult decat suma licitata, singura plata suplimentara pe care o putem face este  suma calculata la indicele de  inflatie. Lucrari de intretinere a drumului s-au mai facut, cunosc foarte bine  acel drum, iar problema majora este sus pe deal la intrarea in comuna. Sunt trei zone in care accesul autovehicolelor mici e mai dificila. Acolo nu  e vorba de cheltuieli de intretinere ci  de lucrari de amenajare  canalizare datorate  alunecarilor de teren. Trebuie realizate rigole de scurgere a apei  pluviale si podete de traversare a drumului astfel incat sa nu se strice drumul la fiecare ploaie”, a afirmat vicepresedintele Vakar Istvan.

Cu privire la situatia din  interiorul Bailor Cojocna, vicepresedintele CJ considera ca, este problema lor cum isi administreaza baza de agrement, dar  la ce suma s-a investit acolo ar trebui sa arate cel putin ca si  Salina Turda. De asemenea in contextul Cluj Capitala Europeana ar trebui  promovat mai  intens zona respectiva.

Foto: http://www.visitclujnapoca.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *