Anchete

Băieții deștepți din Primărie și RADP: Piatră luată mai scump cu 6 milioane de lei din Bistriţa-Năsăud

Populația s-a familiarizat cu termenul de licitație pentru lucrări pe bani publici la fel de repede cum s-a familiarizat și cu faptul că această procedură este, deseori, de formă. Participanții nu au nici cea mai mică șansă de câștig atunci când beneficiarul și-a pus deja în gând cu cine va lucra. Și atunci vă întrebați de ce se mai deranjează să organizeze procedura? Întocmai, se deranjează. Pentru că la un control de Curte de Conturi, instituția de Stat să spună că a respectat legea, că a intervenit ceva și au fost nevoiți să ”respecte anumite proceduri”.

Însă, destul cu partea introductivă. Materialul de astăzi este despre băieții de la RADP și din Primăria Cluj-Napoca: Virgil Poruțiu, Ion Pantelimon și colaboratorii acestora. În 2015, Ziar de Cluj anunța (aici) despre cum ”regii pietrelor cubice” au câștigat o licitație. În concret, firma CMC Monumental SRL din famila CMC controlată de omul de afaceri Victor Florean de la Maramureș a câștigat un contract de 28 de milioane de lei. Însă, șmecheria a început odată cu semnarea acestuia. Afaceristul a suferit un accident la schi și a fost o perioadă în comă, iar soția acestuia a semnat contractul de bună credință cu Municipiul Cluj-Napoca. Era vorba de furnizare de piatră până în cuantumul sumei mai sus menționată. Însă municipalitatea i-a făcut comenzi acestuia doar în valoare de 7 milioane de lei. Firma se pregătise cu material să onoreze întreg contractul și s-au trezit cu buza umflată. Beneficiarul nu a mai făcut nici o comandă, iar în doi ani a expirat contractul fără a se ajunge la pragul maximal.

Contract alb imaculat

După încheierea licitaţiei din 2015, primăria a încheiat un contract acord-cadru de furnizare produse de piatră cu câştigătorul: CMC Monumental SRL. Valoarea totală era de 27.754.200 lei fără TVA pe o durată de doi ani. Însă, cu ajutorul clauzei 20.6 de la sfârşitul contractului („în situaţia în care pe durata de valabilitate a prezentului acord-cadru, promitentul-furnizor va primis solicitări parţialepentru furnizarea de produse din partea promitentului-achizitor, promitentul-furnizor nu v ridica pretenţii şi nu va solicita despăgubiri pentru cantitatea care nu s-a solicitat”), cei de la CMC Monumental au rămas cu buza umflată şi cu marfuri în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei stocată şi nevândută.

Concret, Municipalitatea a comandat şi achitat piatră în cei doi ani în valoare de doar 7,7 milioane de lei. Cei de la CMC Monumental pregătiseră marfa integral pentru a onora întregul contract obţinut prin licitaţie. Însă, datorită clauzei mai sus nu doar că au rămas cu marfa în firmă ci şi fără dreptul de a obliga promitentul-achizitor să îi cumpere piatra.

Doi ani mai târziu, în 2017, după ce a expirat contractul primăria începe procedurile superficiale. Pentru că în continure era nevoie de piatră cubică, borduri şi alte produse din piatră pentru lucrări aflate în derulare la Cluj-Napoca, i se cere lui CMC Monumental o ofertă de preţ pentru materiale în valoare de alte 3 milioane de lei. În fapt, Primăria și RADP Cluj îi cer acestuia o ofertă de preț pentru o altă cantitate de piatră, omul se conformează și le calculează materialele în trei variante pentru ca aceștia să aleagă. Cea mai scumpă opțiune propusă de cei de la CMC nu depășea 2,8 milioane.

 Patronatul firmei din Maramureş transmite primăriei trei variante de preţ pentru cantitatea respectivă însă i se comică faptul că se va merge din nou pe procedură de licitaţie.

S-a bătut cu morile de vânt

Surse din Primăria Cluj-Napoca susțin că au existat mai multe adrese prin care cei de la CMC le-au comunicat că au pregătit toate materialele necesare și că așteaptă ca acestea să fie solicitate. Într-o astfel de adresă, obținută de Ziar de Cluj, se arată cum conducerea CMC Monumental aproape că se ruga de Emil Boc să își țină cuvântul în contractul anterior. Lucru care nu s-a întâmplat.

„În primul rând dorim să vă mulțumim pentru buna colaborare pe care am avut-o cu dumneavoastră, pe parcursul celor doi ani, în derularea contractului de achiziție publică Acord-Cadru de furnizare produse nr 153.335 din 22.04.2015 în valoare de 27.754.200 lei fără TVA. Ținând cont de livrările care s-au făcut în baza contractelor subsecvente în valoare totală de7.752.329 lei fără TVA și de faptul că valoarea rămasă de executat din contract este de maxim 20.001.870 lei fără TVA, ne manifestăm întreaga noastră disponibilitate de a prelungi acest acord cadru conform prevederilor legale în vigoare și dorința de a continua această colaborare ” se arată într-un fragment al unei adrese primită de Emil Boc.

În zadar au făcut demersuri și adrese către primărie, cei de la CMC Monumental ca să fie onorat vechiul contract la capacitate maximă, fiindcă răspunsuri nu au mai existat.

În vecini e mai scump, dar bine

Trece timpul, și într-un final ”pisica” este mutată în curtea RADP Cluj, iar Pantelimon prin ”negociere fără participare” sau în termeni simpli: atribuire directă, încheie un contract de ”furnizare produse din piatră: borduri, pavele din piatră” cu firma Andezitul SRL, ingnorând faptul că cei de la CMC Monumental aveau deja pregătite produsele pentru a le livra imediat.

Și în acest caz, valoarea totală a contractului a fost de 27 de milioane de lei, însă aici oferta de preț este total alta.  Pentru cantitatea de piatră cerută în acest an celor de la CMC Monumental prin ofertă, firma cerea 3 milioane de lei. Acum, aceeași cantitate de piatră v-a fi procurată de la Andezitul SRL pentru aproximativ 9 milioane de lei.

Bistrițeanul ce administrează firma Andezitul SRL confirmă existența unui contract pe durata unui an de zile cu societatea sa și RADP Cluj.

 „În Cluj am foarte multe colaborări de acest gen cu cei de la Diferit SRL și cu țeparii de la Kiat. Am un contract în acest an cu cei de la RADP Cluj pentru 12 luni. Nu mai știu exact care e valoarea, dar le furnizez piatră cubică, borduri, etc. Vreo 600 de tone de piatră cubică cu 500 de lei tona, dacă bine îmi amintesc. Dar le dau și borduri” explică administratorul principal al firmei Andezitul, Ioan Șot.

Sediul celor de la Andezitul se află în Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, iar în trecut, culmea, aceștia au colaborat cu firma de la Maramureș pentru modernizarea pieței din fața clădirii parlamentului din Budapesta. Însă acum, le-au cam furat pâinea, pentru că în vederea onorării acestui contract, Andezitul va folosi marfă proprie fără a avea dreptul la subcontractări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *