„Băi, moldoveanule împuțit, aici este Cluj. Ai înțeles?”

Am „descălecat” acum 20 de ani tocmai din „dulcea Bucovină”,  în frumosul oraș de pe Someș coborând din „trenul foamei” Iași-Timișoara-Nord, perfect sătul.

Venisem prin transfer, în clasa a XI-a, la un liceu de elită din Cluj unde, peste ani, am revenit în postura de profesor.

În clasa a XII-a, un coleg de clasă, născut într-un sat din județul Cluj, după o încăierare verbală, rămas fără argumente și mușchi cu care să-mi spargă „mufarinul”, mi-a dat pentru prima dată verdictul: „cu un moldovean ca tine nu mă pot înțelege”. Nu m-a deranjat absolut deloc „sentința” și pentru faptul că stăteam într-o cameră plină de copii din toate colțurile țării și unul dintre cei mai buni prieteni ai mei era un oltean get-beget din Craiova, foarte simpatic, care din întâmplare era foarte mâncăcios, ca mine de altfel.

Nu întotdeauna mi-a fost rău în Cluj atunci când am mărturisit că sunt urmașul mult mai înalt al lui Ștefan cel Mare.

După  terminarea liceului și a cursurilor unei școli postliceale, proaspăt asistent social, am început să-mi caut un loc de muncă cu toate că începusem deja cursurile Facultății de Istorie și Filosofie pentru a-mi îndeplini un vis din copilărie, acela de a ajunge dascăl. 

Pasionat de asistența socială a bolnavilor cu insuficiență renală cronică și idealist până în „vârful unghiilor”, am bătut la ușa profesorului  Lucan, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca care s-a luminat la față atunci când i-am spus de unde vin. Era și el născut în Modova și soția lui avea neamurile undeva aproape de Vatra-Dornei.

Deci, într-un fel, respectând proporțiile, am avut parte la angajare de același noroc pe care l-a avut și Alexandru Arșinel.

„Don Professore” ne-a simpatizat pe amândoi. Eu „mă trăgeam”  din locurile de baștină ale iubitei lui soții, iar cunoscutul actor avea să primească  un rinichi cu „dedicație” peste ani și pentru că cele două personalități ale lumii medicale respectiv artistice au rădăcini comune în frumosul și pitorescul județ, Botoșani...

Nu m-am simțit deloc bine atunci și simt un disconfort și acum știind că proiectul meu de asistență socială a bolnavilor cu suferință cronică de rinichi, unic în România la acea oră, a contat puțin, spre deloc în ochii angajatorului.

Decizia de a mă introduce în echipa de transplant de către conducerea Institutului de transplant a fost puternic influențată de subiectivismul care se ascunde sub sintagmele: „ e de-ai noștri, are pedigree zonal bun, hai să-l luăm în gașcă”.

Numai că eu nu eram „de gașcă”, nu aveam cerul sufletului negru ca smoala și asta m-a costat mult, însă pentru libertate merită să plătești orice preț. 

Robert Turcescu a ajuns la aceeași concluzie, dar, din păcate, târziu. După ce  a „jucat” dublu  20 de ani, acum trebuie să-și regăsească identitatea și să învețe să trăiască fără „păpușari”.

Stereotipurile prezente în mentalul colectiv ardelean și nu numai de genul: „toți moldovenii, ungurii, oltenii au venit în orașul nostru cu tradiții milenare de civilizație să ne  murdărească aerul cu respirația lor” au fost înrădăcinate în prea multe minți bolnave de către aceeași „sforari” care i-au condus din umbră  existența locotenent-colonelului proaspăt „descoperit”. 

Clujul a fost condus 12 ani în spiritul segregării de o liotă  de naționaliști extremiști români în frunte cu  Gheorghe Funar, „saltimbancul” care a adus circul tricolor în oraș după care, Emil Boc, cu prețul scump al unei juruințe strâmbe cu mâna pe Biblie, a reușit să spargă buba plină de puroi a naționalismului extremist. 

A curs multă mizerie de acolo, dar nu toată. 

Zilele trecute un judecător clujean cu mintea echilibrată a decis să recunoască o evidență care se poate vedea frumos cu ochiul liber, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din ultimii ani, aceea că în Cluj există o comunitate importantă de etnici maghiari care merită respectată inclusiv prin amplasarea unor inscripții cu traducerea în limba maghiară a numelui orașului la intrările în această cetate  care nu trebuie înconjurată de zidul separatismului pe criterii de rasă, etnie sau religie. 

Rareș Bogdan, un român ardelean adevărat, veșnic „verde”, ca gorunul lui Horea, bulbuca zilele trecute ochii la televizor și făcea spume la gură  împotriva „trădătorilor care ne conduc țara” și care nu reacționează împotriva celor care vor să „ciopârțească” din trupul țării, Ținutul Secuiesc. 

Bieții secui, strigă după autonomie sprijiniți fiind de un partid, UDMR, care deși a fost permanent la „masa bogată” a guvernării  în ultimele două decenii, a lăsat locuitorii județelor Harghita și Covasna flămânzi și cu aceleași izmene rupte în „cor” ca moldovenii din Dolhasca. 

În final, din această pseudobătalie intertetnică,  am rămas cu imaginea gaborilor cu pălărie din Transilvania care au ieșit să ceară să se „oprește  „țâgăneala” dintre unguri șî români că să enervează șî ei șî cer  autonomie șî atunci ce mai rămâne din țara asta.” Mi-a plăcut. S-a făcut liniște.

Urbea noastră se schimbă, însă o face cu „viteza melcului turbat”.

Ieri în jurul orei 12.50, în incinta benzinăriei OMV din cartierul Mănăștur, un „meltean” de 2 metri și 220 de kilograme care conducea un Mercedes gri-metalizat cu număr de înmatriculare CJ-07-MMM,  m-a gratulat cu următoarele cuvinte dulci „Băi, moldoveanule împuțit, aici este Cluj, mișcă-te mai repede! 

Păcătuisem într-un singur fel în ochii „primatei”, aveam o mașină cu număr de Suceava care se nimerise la pompă înaintea bolidului său „bengos”.

Pompa era stricată, după ce am alimentat m-am murdărit de motorină și am ales să plătesc după ce m-am spălat pe mâini. 

Ardeleanului nostru cu numărul mașinii predestinat, adică cu mulți „M” care să sublinieze descendența din maimuță, i s-au părut o veșnicie cele exact 20 de secunde cât a durat procedura de igienă elementară  și m-a agresat verbal de față cu alți 10 cetățeni europeni care evident nu au avut nici o reacție.

Pentru că am ajuns demult la concluzia că  ardelenii nu mai sunt ce-au fost, m-am gândit să nu mă comport ca sucevenii care l-au stâlcit în bătaie pe un taximetrist ieri și să-i dedic „gibonului” un citat din Arthur Schopenahauer:

 

Politețea este pentru om ceea ce este focul pentru ceară”

 

Explicații despre sensul acestor cuvinte i le voi da „exemplarului” la sediul poliției secției 4 din cartierul Mănăștur unde voi depune astăzi  o plângere împotriva lui.

Mă bazez în acest demers și pe faptul că șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj este o „vinitură” ca mine și ca 60% dintre clujeni.

Afară, afară cu „maimuțele” din țară!

 

 

 

 

Comentarii

Bogdan Florin

22.09.2014 15:41

Iti doresc din suflet ca dumneata, sotia, copii sau parintii tai sa aiba "norocul" de a face preaslavitul Domnu Luncan "experiemente pe ei" si astfel sa ramina fara un rinichi, precum a patit cineva drag mie care a mers la Lucan cu o banala problema.Asa sa ne ajute Dumnezeu !

ilona b.

22.09.2014 16:39

Nu e frumos sa doresti rau nimanui, in ce priveste profesorul Lucan sunt sigura ca sunt  o gramada care sa spuna ca le-a salvat viata!

papaiani

22.09.2014 19:40

Bogdan Florin  = esti un gibon nu prea departe de melteanul de 2 metri, la care se face referire. Citesti si nu intelegi nimic. Continua si uita-te la Antena3. Fineturile de limbaj si exprimare trec nefiltrate prin creierul tau de primata. Domnule jurnalist ai actionat bine,... ca nu ai actionat atunci.

Radu

22.09.2014 15:44

Fara martori, plangerea e inutila.. E adevarat ca exista prejudecati fata de moldoveni, sudisti si unguri insa daca n-ar exista acestea cei veniti ar modela orasul in rau (precum in Timisoara)! Asa, cei veniti aici sunt nevoiti sa se civilizeze si sa adopte valorile clujene. Cu ungurii e alta problema. Departe de mine extremismul, insa judecatoria n-a respectat o lege in vigoare: doar localitatile cu minim 20% populatie minoritara au dreptul scrierii denumirii localitatii in limba minoritatii!

steve

25.09.2014 10:59

Gresit. Acele localitati unde minoritatea este de minim 20% acolo es obligatorie amplasarea. Unde nu este de minim 20%, acolo este la discretia consiliului local(ex. Sibiu)

clujean

04.08.2015 18:06

vezi ca orasul asta e facut de unguri, nu de romani! cartierele de blocuri muncitoresti, facute intr-adevar de romani - nu sunt pe lista nici unui turist, si toti merg sa vada creatiile ungurilor din centru; ca atare, mai usor cu ungurii-vinituri; pentru Cluj, romanii sunt vinituri

ionut

22.09.2014 15:47

Daca dispretuiesti asa mult Clujul si ardelenii,de ce dracu stai aici? Ia-ti "cultura" si "filosofia" si pleaca inapoi in Moldova ta dragul meu. Avem si noi destui oameni culti din Ardeal. Te asigur ca nu ducem lipsa si 100% nu trebuie sa "importam" din draga voastra Moldova. Toti va dati cu pumnul in piept si criticati Ardelul dar culmea culmilor...tot nu vreti sa plecati inapoi de unde ati venit si tot aici ramaneti. Iar despre reputatia voastra de "oameni buni", este suficient sa vorbesti si sa stai la o cafea cu 99% din voi,ca sa observi ca reputatia care va urmareste, o meritati pe deplin!

Anca

20.10.2016 13:46

Foarte bine punctat!
Eu sunt ardeleanca din Cluj "de pamant", dar locuiesc in Brasov. Din pacate, aici moldovenii au facut mult rau. Au venit cu miile intr-un oras sasesc, curat, cu oameni civilizati, si acum tot Ardealul rade de noi si numeste Brasovul "Iasov", cu sila pentru tot ce au facut acesti venetici in oras. Incepand de la soferii de autobuz, oameni de-a dreptul primitivi si salbatici, pana la femei de servici, vanzatoare si pensionati "pe caz de boala" care lucreaza in paralel la "negru", oamenii astia nu si-au adaptat nici comportamentul si nici macar limbajul locului in care au venit. Pot sa spun ca, traind aici, am avut ocazia sa cunosc destui moldoveni incat sa pot trage o concluzie: renumele prost pe care il au, este pe drept.

kk t

22.09.2014 16:29

am intalnit mai multi moldoveni veniti in cluj din diferite parti ale moldovei. nu mi-a placut niciunul! daca ai masina cu numere de cluj nu inseamna ca esti clujean! si daca tu stai in benzinarie sa iti faci toaleta la masina asumati sudalmile pe care ti le iei pentru ca esti idiot. in pompa se alimenteaza nu se curata masina. trage masina aparte si fa-ti laba in ea, dar lasa pe cei care vor sa alimenteze sa o faca! spui una si alta despre clujeni cand tu ai actionat si ti-ai promovat tot ce ai facut prin prisma relatiilor cu fomistii veniti in cluj din aceasi zona folclorica. nu ai invata o lectie valoroasa de viata: ORIUNDE MERGI SA FII OM!! nu moldovean sau clujean...nu esti decat un palavragiu ignorant care mai si are impresia ca el a facut bine frecand menta prin pompa de benzina. du-te ...acasa!

Leo

22.09.2014 16:40

Va rog sa considerati acest comentariu drept la replica.Eu sunt "meltean", "primata", "maimuta" la care face referire "jurnalistul" sucevean. Cuvintele mele, care vor fi sustinute de catre martorii aflati atunci de fata, au fost: Cine este cu masina de Suceava? Aici suntem in Cluj, alimentam, platim si eliberam pompa, nu in Suceava. Asteptasem vre-o cinci minute dupa "jurnalist" timp in care se eliberau toate pompele mai putin cea ocupata de sucevean. Desigur pentru ""ziar" articolul nu mai era suficient de spumos asa ca trebuia inflorit. Abia astept sa ne vedem la politie unde vorbele pe care mi le pune jurnalistul in gura trebuie sustinute de martori, in schimb articolul defaimator la adresa mea scris de catre ''jurnalist'' il am listat deja. Sau ar fi varianta doi pentru ''jurnalist'' care probabil l-ar racori mai mult sa-si aduca cativa taximetristi suceveni la Cluj. Desigur in varianta din urma am sa-l trimit cu taxi inapoi in Bucovina.

Lio

23.09.2014 00:42

Auzi baietica, sa te fereasca Dumnezeu sa indraznesti asa ceva, oriunde in Regat, ca te trimitem la clujul tau, proprietatea mati-i, in batista !!!Si fiti, voi astia de v-a luat Dumnezeu mintile, mai atenti cind va mai agresati in orice fel pe cei cu masini avind numere din alte judete ale ROMANIEI,  ca sa nu faceti cunostinta cu vreun obiect ce v-ar putea rani.De asemenea, renuntati sa mai jigniti si sa amenintati cu ruperea de Romania, desi nu va tine nimeni cu forta, ca s-ar putea sa aveti parte de replicile binemeritate, ORIUNDE V-ATI AFLA !!!  

Ardei Iute

23.09.2014 14:53

@LEo auzi mai comunist corupt cu mercedes, parintii tai care fura de la stat nu te-au invatat despre denunt calomnios? Numele tau si nici poza ta nu sunt prezente in articol, asa ca mersul la Politie e functional doar in capul tau de comunist totalitar ce esti. Dar pt aia poti fi tu dat in gat pt denunt calomnios si stors de bani.

Vendel

22.09.2014 17:09

Drag coleg, sovin si iubitor de patrie, nu poti dormi ca scrie Kolozsvar la intrare? Auzi, asa de curiozitate, stii tu un pic de istorie, dar nu acela inventat pentru a diminiua "feelingul" de superioritate a acestui popor atat de mult uitat si nelaudat de nimeni? Nu ca ai fi tu primul anti-ungur sau ca ai fi zis ceva urat, dar deja de atatia ani , am invatat ca voi, din pacate nu aveti nici o treaba decat sa sariti la gatul minoritatilor sau a altor imigranti "neromani"; dar cand e vorba de guvernul care se "caca" in gura noastra, da , a tuturor, nu mai aveti vlaga, gura, tupeu sau scandal in voi deloc.(Si aici nu ma refer la scris comentarii sau dat like la o cauza nobile pe facebook...).Patetic! Pace si virtute....

Leo

22.09.2014 17:29

Se bazeaza jurnalistul sa-i rezolve impotenta si frustrarile un impartial consatean de-al lui care intamplator este ''șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj este o „vinitură” ca mine și ca 60% dintre clujeni''. Daca ai fost lezat cu adevarat si poti proba asta ce nevoie mai ai de favoritisme? Si apropo: de ce nu semneaza articolele bravul justitiar "jurnalist"?

marius

23.09.2014 09:24

Vrei sa dovedesti ca esti si mai retardat?  Articolul e semnat, stimate Leo (de la Strehaia?)! 

tatiana

22.09.2014 17:33

 ne consideram europeni ? 

cn

22.09.2014 17:44

Apăi așa scriu în goană unii, mai mâhniți decât atenți, Arthur Schopenahauer...Dacă tot veni vorba de ''vinituri'', așa i-au gratulat pe părinții mei - ardeleni mutați lângă Iași - niște plăieși vajnici de vecini...Sau când mama mea punea mâna să lucreze și ea la gard, ca tatăl meu, se mult minunau plăieșii din sat că o ‚doamnă să bată un cui'?Sau un vecin de-al locului, ce avea de făcut un horn, chemase un meșter care, incepuse lucrul cu băutu-ntâi de toate. Au băut bine și când a venit noaptea și-au amintit că au ceva de lucrat. Au pus un bec și s-au apucat de treabă…Surpriza a venit la lumina zilei: coșul era strâmb, mai gros la vârf decât la bază… l-a mai dres puțin (evident nu de tot) meșteru’ din tencuială…Mai sunt, dar închei sperând că la alegeri să nu se roșească iar harta voturilor, în afara Ardealului…  

nicu

22.09.2014 18:00

Auzi aici este cluj de parca ar fi clujul miezul din dodoasca o panarama de oras ce daca a intirziat omul putin da sinteti prea retarzi mare parte din voi oricum moldovenii sint zece clase peste

Gheo

22.09.2014 20:54

Draga nicu, i-ti dedic bancu cu nicu: Ni Curu!

Clujean

23.09.2014 14:20

tare asta :)))

ionut

22.09.2014 18:15

Acum nu mai are nimic de zis domnul "jurnalist"? Oamenii sunt oameni peste tot. Nu doar in Romania ci si in restul Europei. Cine considera ca restul europenilor sunt diferiti,mai are putin de umblat prin lume... Discrepante exista intre oameni in toate tarile,indiferent de regiune. Dar de la chestia asta pana la a defaima public pe cineva si mai ales cu detalii atat de precise precum nr masinii,este mare diferenta. Leo,felicitari pt ce ai facut si inainteaza plangerea! Oamenii astia care se considera atat de superiori(tipic moldovenesc de altfel) desi nu au nimic decat niste povesti pompoase copiate de pe Google,ar trebui sa primeasca cate o palma din cand in cand sa revina la realitate!

Gheo

22.09.2014 19:03

Citesc comentariile si ma crucesc. Ungureanu e tipul care a  dat in gat mizeriile lui Lucan, unul din "monstri" sacri ai Clujului http://www.ziardecluj.ro/dictionar-explicativ-al-scandalului-arsinel-transplant-rinichi-lucanIn rest "patriotismul" local maladiv al multor clujeni e arhicunoscut, la fel ca si atitudinea "toleranta"  fata de vinituri, aici e un alt articol relevant:http://proiectcluj.wordpress.com/2014/09/01/narcisism-de-napoca/

zorzonel

22.09.2014 19:15

Jurnalistul e Ungureanu Emanuel, as scrie o tona despre el, dar imi tremura un deget. I-am fost coleg de clasa. Greu a fost. Feriti-va. Moldovenii sunt stigmatizati din cauza unora ca el.

Berty

22.09.2014 20:22

Curajosule !!! Noroc cu degetul care iti tremura! Porecla ti se potriveste de minune. Te ascunzi dupa pseudonim, ca sa ameninti cu insinuari. Bravo! Si faci asta cu cineva care chiar a facut ceva semnificativ si pt oras, si la nivel national. Cu cineva care nu cu pseudonim, ci cu nume si prenume, are curajul sa se bata cu unul din cei mai puternici oameni din Cluj. Cineva care ia atitudine, nu doar vorbeste! Daca ai fi strans cu usa in vreo problema concreta, ti-ai dori exact un om ca el aproape. Unul care intervine, ajuta, lupta! Daca i-ai fost coleg, ar trebui sa stii foarte bine ca asa stau lucrurile. Dar nu meriti sa imi pierd timpul cu tine, si nici nu o fac. Nu pt tine scriu aceste randuri. Mai degraba, pt cei care au beneficiat de ajutorul sau, si care ar trebui sa ia atitudine uneori. 

colegu

22.09.2014 20:34

du-te, bah, dreq cu nemaipomenitul tau. cati nu ar face ceva pentru orasul asta daca ar fi unde trebuie. asta e un escroc la drumul mare. un impostor si un corupt. auzi la el frate: se cunoaste cu seful militiei si atunci poate se face un pic de trafic de influenta ca sa isi rezolve nesimtirea de a tine pe altii cand el si face chiuretaj la rabla.

figo

22.09.2014 20:47

unde i-ai fost tu coleg de clasa mai zorzonel?sau esti vreu fost coleg deala frustrat?eu iam fost elev si pot spune fara nici o retinere ca este un om de notA 20.Nu mi-a fost doar profesor,ci in acelasi timp si un bun mentor si prieten.asa ca lasati comentarile aiurea

unu'

22.09.2014 20:00

Mah da' nu mai aveti ce scrie ? ieftinilor care sunteti...ati ajuns sa va credeti intangibili cu presa voastra de 2,15 lei !! cum nu va plateste unu' "contracte de publicitate"=bani cu japca din santaj sau cum va ia unu'-altu' la rost ,gata, aruncati cu articole dupa el. Moldoveanule fomist care esti tu, daca erai "ciumeg" ii dadeai omului replica acolo pe loc, in benzinarie, nu de dupa fusta lui Alexa si sa fii convins ca nu se intampla nimic(ma gandesc ca nu ar fi fost atat de pornit "melteanu" sa mature benzinaria cu tine pe timp de zi si cu martori)...sau ma rog...macar iti crestea si tie adrenalina,simteai ca traiesti..."barabula cu perje" ce esti...

Apofis

22.09.2014 20:01

Toti moldovenii jegosi vin aici ca mor de foame in  tara lor :)))

Gheo

22.09.2014 20:48

Abia asteptam replica dvs. d-le "meletean". Dupa cum a inceput articolul, descrierea sa, ca "cersetor-milog S.a." la poarta d-lui Lucan si de favorul primit din partea d-lui profesor doar pentru  ca "e de-al nostri"; mi-am dat repede seama ca nu e un personaj de calitate. Dar la auzirea celor intamplate la pompa nu-mi venea sa cred ca s-a intamplat chiar asa. Multumim pentru dezmintire d-le Leo.

nicos

22.09.2014 20:56

E bine, stam in parcarea lui Blaga si platim Lenutei; admitem cosmopolitismul, toleranta, pe Ibolya si pe Tanta, dar ani la rand l-am vrut la "sfatul popular" pe badiucul "mancator de unguri". De-atata "civilizatie" suntem intr-o scadere perpetua la venit pe cap de locuitor, colectare venituri la buget, numar de locuitori, productie industriala, standard al retelei de drumuri judetene etc, mult sub Timisoara, Constanta, Brasov si chiar ...Iasiul modovenilor.  Dar suntem fericiti, mancam politica pe paine, traim in fief politic, ne civilizam cu ochii in oglinda retrovizoare.Moldovean "nebun", "primitiv", "viniura", nu te pune cu civilizatia! Te poti schimba. 

 

Adauga comentariu