BAC 2020: Luni începe bacalaureatul, cu peste 155.000 de candidați

Examenul maturității, Bacalaureatul 2020, începe luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Este primul examen de Bacalaureat care se va desfășura în condiții sanitare stricte, pentru a preveni răspândirea pandemiei COVID-19. În acest context, din subiectele de la examenul care începe mâine a fost eliminată programa de pe semestrul al II-lea din clasa a XII-a, deși școlile s-au închis după 2 luni de la debutul semestrului. Poate că aceasta este și explicația pentru care la sesiunea de BAC din acest an s-au înscris cu aproximativ 20.000 mai mulți elevi decât anul trecut.

Peste 155.000 de candidați s-au înscris la prima sesiune de BAC 2020, cea care începe luni, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie, la postul public de televiziune.

În Cluj s-au înscris un număr de  4.578 de elevi, iar la nivel județean examenul este organizat în 49 centre de examen.

Numărul înscrișilor este cu aproximativ 20.000 de mai mare decât anul trecut. Paradoxul adus de BAC-ul organizat în pandemia COVID-19, după solicitările de anulare din partea unor grupuri și asociații de elevi, îl reprezintă numărul mare de înscriși din promoțiile anterioare, deci care au picat sau nu s-au prezentat la examenele de anii trecuți. Acest fapt ar putea fi explicat prin eliminarea materiei pe semestrul II. 

„Anul acesta, din seriile anterioare au fost înscriși peste 32.000 de elevi, față, de exemplu, de anul trecut când au participat la probele examenului de bacalaureat elevi din seriile anterioare aproximativ 20.000. Deci iată că anul acesta s-au înscris la examenul de Bacalaureat mai mulți elevi decât până acum”, a declarat Monica Anisie, într-un interviu la postul public de televiziune.

Spre comparație, la Bacalaureatul 2019 se înscriseseră în prima sesiune un total de peste 135.000 de candidați, dintre care 19.771 din seriile anterioare.

Ministrul Educației a precizat că „pentru elevii care sunt izolați, în carantină sau bolnavi sau care vor avea temperatură la unele probe noi organizăm o etapă specială, iar cea de-a doua sesiune din toamnă rămâne așa cum a fost anunțată. Rămân aceleași date (pentru a treia sesiune de Bacalaureat, care va fi organizată în toamnă), fără probe de competențe, pentru că am luat decizia ca acestea să fie echivalate sau recunoscute”.

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, începe luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Marți, 23 iunie, se va desfășura proba la Limba și literatura maternă.

Iar miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului.

Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie.

Examenul este organizat în 1.095 centre de examen, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat.

Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris aproximativ 155.500 candidați, dintre care aproximativ 123.800 candidați din promoția curentă, respectiv 31.800 candidați din promoțiile anterioare.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12:00).

„Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, afișarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului”, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

 

 

 

 

 

featured image: radiohit.ro

 

Adauga comentariu