Justitie

Avocatul Radu Chiriță cere ACHITAREA lui Daniel Don, ex-directorul AJOFM Cluj, acuzat de luare de mită

Judecătorul Marius Lupea a rămas în pronunțarea primei sentințe din dosarul MITĂ la AJOFM Cluj, unde mai mulți angajați în frunte cu fostul director al instituției, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Magistratul se pregătește să dea decizia de fond înainte de a se pensiona de pe funcția de judecător al Tribunalului Cluj. 

Daniel Don, ex-directorul AJOFM Cluj și principalul inculpat în dosar, și-a schimbat recent avocatul, optând pentru a fi asistat de către celebrul Radu Chiriță, avocatul clujean care anul trecut a obținut o victorie zdrobitoare în dezbaterea cu completele specializate pe fapte de corupție, care nu mai erau acoperite de deciziile date de conducerea Tribunalului Cluj. În urma celei victorii, dosarul fostului șef al ISCTR Cluj – Rareș Pop a ajuns în rejudecare. S-a încercat aplicarea acestei strategii și pentru a se cere rejudecare dosarului Mită la AJOFM Cluj, însă succesul nu a mai apărut, iar Marius Lupea a rămas judecător al cauzei. În altă ordine de idei, procurorul DNA Cluj, Meda Titu, cea care a reprezentat acuzarea în acest dosar, s-a pensionat înainte de sentința de fond. 

Noul apărător al lui Daniel Don, avocatul Radu Chiriță a făcut o serie de solicitări pentru a obține mai multe clarificări din partea organelor de urmărire penală și a cerut și strămutarea dosarului, înainte de depunerea concluziilor finale. Însă solicitarea cu strămutarea nu a ținut, iar apărătorii celor cinci inculpați: Daniel Don, șoferul acestuia – Marcu Moteoc, și angajații AJOFM Cristina Uifălean, Enyedi Andrei și Vasile Apătean, experți în cadrul echipelor de implementare a proiectelor AJOFM, au depus concluziile, instanța rămânând în pronunțare pentru data de 7 mai. 

În cadrul dezbaterilor la final de proces, avocatul Radu Chiriță a cerut achitarea lui Daniel Don: 

„Cu privire la infracțiunea de luare de mită,  în principal solicităm achitarea inculpatului pentru săvârșirea infracțiunilor pentru care a fost trimis în judecată întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În subsidiar, solicităm achitarea inculpatului întrucât nu există probe că persoana a săvârșit infracțiunea”, arată avocatul Radu Chiriță. 

Același lucru s-a cerut în raport cu acuzațiile că Daniel Don a săvârșit și infracțiunea de fals în declarații. 
În memoriul depus de la instanță, avocatul susține că acuzarea, încă de la început, nu era decisă în ce calitate ar fi comis Daniel Don acuzațiile. 

 
„Înainte de a analiza din punct de vedere teoretic infracțiunea de luare de mită din perspectiva analizei elementelor de tipicitate, este necesa a realiza o scurtă trecere în revistă a atribuțiilor de serviciu ale lui Daniel Don, atât din perspectiva calității de director executiv, cât și din aceea de manager de proiecte. 
Deși în cuprinsul rechizitoriului se reține că infracțiunea de luare de mită a fost săvârșită de dl. Don într-o dublă calitate, acea de director al AJOFM Cluj și de repreentant al beneficiarului în cadrul proiectelor europene, este necesar a se stabili de la început faptul că tipicitatea incriminării prevăzute de art. 289 din Codul Penal presupune „comiterea faptei în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri”. 
Fiind vorba despre săvârșirea infracțiunii în legătură cu atribuțiile de serviciu, acuzația DNA apare ca fiind, încă de la început, una lipsită de sens, nefiind indicată clar poziția în legătură cu care dl. Don ar fi comis fapta, aceea de director executiv al AJOFM sau aceea de manager de proiecte finanțate din fonduri europene. Posibilitatea comiterii infracțiunii de luare de mită în dublă calitate este exclusă (…)”, se mai arată la dosar. 

Daniel Don este acuzat că a cerut de la angajații AJOFM Cluj, pe care i-a rezolvat cu posturi în proiecte europene pe care instituția le derula, o parte din salariul fiecăruia pentru nevoile sale personale. Don susține că banii respetivi i-a folosit pentru cheltuielile pe care UE nu le-a cuprins în desfășurarea proiectelor. Mai mult, acesta le întocmea fișele de raport celor care îi remiteau sume din salariile exorbitante. Așa se face că un angajat AJOFM Cluj ajungea, prin bunăvoința lui Daniel Don, de la un salariu modeste de aproximativ 1.200 de lei la un venit lunar de chiar 12.000 de lei, cu condiția că o mare parte din bani trebuia predată celui care a făcut posibil acest lucru. 

Instanța a amânat pronunțarea sentinței pentru data de 21 mai. Procesul a început în urmă cu cinci ani, când DNA Cluj i-a trimis în judecată pe Daniel Don, Marcu Moteoc, Cristina Uifălean, Enyedi Andrei și Vasile Apătean.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *