Avocatul Poporului: “Declaratiile directorului de la Protectia Copilului Cluj sunt periculoase”

Avocatul Poporului demareaza o ancheta in cazul fetitei de 11 ani, violata de un angajat al Casei de tip Familial “Lukas” din Turda. Biroul Teritorial Cluj a cerut pozitia oficiala a Directiei de Protectie a Copilului, dupa ce directorul institutiei a facut declaratii iresponsabile, spunand ca minora “si-a dat consimtamantul” pentru actul sexual. In nota de cerere a aprobarii demararii anchetei, expertii Avocatului Poporului din Cluj arata ca “afirmatiile reprezentantului Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj apar a fi cel putin surprinzatoare, data fiind usurinta cu care se vorbeste despre existenta pretinsului consimtamant al unei minore de 11 ani”. In fapt, este vorba de declaratia facuta de directorul Daniel Tamas, care a spus ca minora de 11 ani de la Casa de tip Familial “Lukas” din Turda si-a dat consimtamantul inainte de a face sex cu asistentul social.
“Directorul Directiei pentru Protectia Copilului a dat in presa declaratiile pe pe care le-a dat. Dansul excludea posibilitatea retinerii infractiunii de viol. Prevederile Codului Penal specifica limpede ca intr-adevar in cazul infractiunii de viol trebuie sa fie vorba de lipsa consimtamantului, dar mai exista si infractiunea de act sexual cu un minor. Diferenta este lipsa sau existenta consimtamantului. Data fiind varsta frageda a  victimei, se pune problema valabilitatii consimtamantului, pentru ca in practica judiciara s-a apreciat ca varsta de 9-10 ani presupune absenta unui consimtamant valabil”, a declarat Camelia Reghini, coordonatorul Biroului Teritorial Cluj al Avocatului Poporului.
Institutia Avocatului Poporului considera foarte periculoasa declaratia lui Tamas.
“Este foarte periculos ca un reprezentant al unei astfel de institutii, insarcinata cu protectia copilului, sa spuna din start ca nu este vorba de o fapta de viol sau abuz”, a adaugat Reghini.
Biroul Teritorial Cluj al Avocatului Poporului a facut adrese la Directia Generala de Protectie a Copilului, iar in functie de rezultatele demersului scris, ancheta se va axa pe anumite elemente. Avocatul Poporului a solicitat pozitia oficiala a institutiei in legatura cu starea de fapt prezentata in presa, respectiv declaratiile directorului Daniel Tamas. In cele din urma, Avocatul Poporului va emite o recomandare catre Directia de Protectie a Copilului, in functie de rezultatul anchetei. Ultima ancheta din judetul nostru de acest fel, demarata de Avocatului Poporului, s-a desfasurat la un centru de plasament din Huedin, cand era vorba de un act sexual consumat intre doi tineri aflati in centru.    

Adauga comentariu