Diete

Avocado, un fruct-leguma exotic

Avocado este un fruct nou intrat pe piata alimentara din Romania si ar trebui sa-l includem in alimentatia noastra curenta. Datorita gustului sau special, este mai indicat sa fie consumat ca leguma sau ca aperitiv, decat ca fruct. El poate inlocui cu succes o masa obisnuita din punct de vedere al substantelor nutritive pe care le contine. Avocado mai este numit “para aligator” datorita formei de para si a cojii verzi si  “avocatul-fruct”, pentru ca este un veritabil aparator al sanatatii noastre.

 

Care este povestea lui?

Fruct al plantei exotice cu acelasi nume (Persea gratissima), originara din America Centrala, avocado are coaja verde si pulpa cremoasa, de culoare galben verzui. In toata lumea sunt cultivate peste 500 de specii de avocado; Mexicul, Chile si Statele Unite sunt producatorii de varf ai fructelor de avocado.

 

“Avocado” deriva din cuvantul aztec “Ahuacuatl” care inseamna “copacul testicul”. Intelesul vine din forma fructului (da, atentie, nu este o leguma!) si datorita presupuselor calitati afrodiziace. Arborele de avocado este originar din Mexic, partea centrala si sudica, si este cunoscut inca din perioada 7000-5000 i.Hr.; arheologii peruani au descoperit seminte de avocado in mormintele incase, datand din anul 750 i. Hr. Inca de atunci se credea ca semintele de avocado ar avea calitati afrodiziace pentru “viata de dincolo”

 

Ce contine?

Avocado este un fruct foarte hranitor si usor digerabil, fiind bogat in proteine (poate cel mai bogat fruct!); grasimi – mai multe decat in oricare alt fruct, predominand cele nesaturate (acid oleic si acid linoleic), care reduc colesterolul din sange; vitaminele A, E si C, in cantitati mari (cu actiune antioxidanta), precum si vitamine din grupa B (in particular vitamina B6 sau piridoxina); potasiu in cantitate mare, important pentru sistemul cardio-vascular; alte minerale: magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor si acid pantolenic. 100 de g de avocado are o energie calorica de 160 kcal.

 

De ce ar trebui consumat?

Persoanele care consuma frecvent avocado pot sa observe imbunatatiri simtitoare in privinta scaderii nivelului colesterolului “rau”, LDL. Fructul este o sursa importanta de potasiu, mineral care regleaza presiunea sangvina si ajuta la prevenirea afectiunilor circulatorii.

 

Studii recente demonstreaza ca avocado contine carotenoizi si tacoferoli care inhiba cresterea celulelor canceroase (mai ales in cazul cancerului oral, de prostate sau de san!).

 

Testele “in vitro” efectuate pe tesut prelevat din gingiile umane au aratat ca avocado ajuta la reducerea riscului de aparitie a gingivitei si a altor boli periodontale.

 

O crema pe baza de vitamina B12 si ulei de avocado a facut ca eruptiile psoriazice sa para mai traziu decat in cazul tratamentului cu crema conventionala cu contnut de vitamina D.

 

Persoanele care au o dieta bogata in grasimi monosaturate, mai ales din avocado, prezinta un control mai bun al glucozei din sange si al trigliceridelor (nivelul lor crescut  contribuie la aparitia bolilor de inima), in comparatie cu persoanele care au avut o dieta cu putine grasimi, dar cu multi carbohidrati.

 

Un supliment alimentar dintr-o combinatie de boabe de soia si ulei de avocado poate ameliora simptomele osteoartrietei.

 

Daca iti formezi obiceiul de a consuma avocado in salate sau in sandvisuri, nu numai ca gustul obtinut va fi mai placut, dar iti vei hrani organismul cu substantele necesare pentru a-ti pastra sanatatea.

 

Secrete de alegere, depozitare si preparare:

–    Alegeti fructele de avocado care sunt moi la atingere, dar care nu cedeaza prea mult la apasare. Unele specii necesita o strangere mai ferma pentru a le verifica maturitatea.
–    Soiul Hass de avocado devine negru cand este copt.
–    Fructele de avocado coapte trebuie pastrate in frigider; daca el este verde se poate pastra cateva zile, intr-o punga de hartie, la temperatura camerei.
–    Fructul in sine se taie pe lung si se roteste pentru a separa cele doua jumatati. Pentru a scoate samburele, se introduce un cutit in sambure si se rasuceste. Miezul se scobeste cu o lingura.
–    Daca fructul nu este folosit imediat, se adauga putin suc de lamaie pentru a nu-si schimba culoarea.
–    Feliile de avocado se pot adauga la salate. Feliat, se pune pe sendvisuri sau biscuiti cu branza.
–    Se poate intinde pe paine, ca inlocuitor al untului sau maionezei.
–    Brazilienii pun avocado in inghetata; filipinezii prepara o bautura din piure de avocado, zahar si lapte.

 

Reteta dumnezeiasca pentru gurmanzi (Mexic): Guacamole luxuriant

Portii: 6; timp de preparare: 6 minute; calorii: 120 kcal.

Ingrediente: 2 avocado specia Hass; 1 catel de usturoi; ½ lingurita sare; ¼ ceapa mica alba, taiata fin; ½ rosie medie, taiata cubulete; 1 ardei iute (serrano sau jalapeno) – optional – taiat fin; coriandru pentru ornament.

 

Mod de preparare: Avocado se taie in doua. Se sscoate samburele, miezul, pasat cu o furculita sau in mixer, se pune intr-un castron mediu. Intre timp, caliti ceapa taiata pentru a nu avea o aroma prea puternica in guacamole. Apa se absoarbe cu un servet de hartie. Pasta de avocado se amesteca cu usturoiul ras, sarea, piperul si rosia. Dupa 1 ora pastrata la rece, pasta se orneaza si se serveste pe o frunza de salata sau rulata intr-o lipie de clatita. Daca preparatul nu e consumat imediat, se pune in frigider, acoperit ermetic cu o folie de plastic.

 

.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *