In vizor

Autoritatile din Apahida vor sa eutanasieze cainii comunitari

Autoritatile locale din comuna clujeana Apahida planuiesc o ampla actiune de capturare a cainilor maidanezi, care dupa cele 14 zile stipulate in lege vor fi eutanasiati. Reglementarile legislative lasa la latitudinea primariilor sa decida daca pot tine cainii in adaposturi sau ii eutanasiaza. Dupa ce primarul Clujului a declarat ca in oras nu se pune problema uciderii cainilor, decizia celor din Apahida a picat ca un traznet pentru iubitorii de animale. Acum in adapostul primariei din Apahida sunt 11 caini, care sunt ingrijiti de Asociatia Ronda. Viceprimarul comunei le-a pus in vedere reprezentantilor asociatiei sa elibereze adapostul in termen de doua saptamani, perioada dupa care va aplica legea si cateii vor fi eutanasiati.

Asociatia Ronda s-a infiintat in urma cu un an, si, spune presedintele organizatiei Monica Iorga, s-a oferit sa se ocupe de cainii din adapostul improvizat in statia de epurare, din cauza conditiilor groaznice in care erau tinute animalele.

“Mi s-a parut normal sa fac ceva pentru ei pentru ca mi se parea groaznic in ce conditii stateau. Cred ca soarta lor era pecetluita inca de atunci, si se omorau pe ascuns cainii. De trei luni am grija de catei si ieri am primit un telefon de la viceprimar cum ca pregatesc o ampla actiune de prindere a cainilor fara stapan si ca in doua saptamani sa ne ducem cainii unde vrem. Daca nu ii duc in doua saptamani, vor fi eutanasiati. Am gasit un teren, unde sa ne facem un adapost pentru asociatie, dar asa nu vom putea ajuta ceilalti caini care urmeaza sa fie prinsi si omorati dupa 14 zile”, a spus cu regret Monica Iorga.

De cealalta parte viceprimarul Radu Pacurar spune ca numarul cainilor fara stapan din comuna a scapat de sub control si au avut loc chiar si incidente nefericite.

“Avem un numar foarte mare de caini, au aparut peste noapte, probabil adusi din alte localitati. Sunt vreo 3-400 de caini pe raza comunei. Avem probleme, au fost oameni muscati. Incepem o actiune de prindere cu angajatii serviciului de gospodarire comunala, ii tinem in adapost 14 zile, dupa care o sa aplicam legea, nu avem alta solutie. Procedura va fi executata de un medic veterinar. Este posibil sa fie proteste, dar nu prea cred. Sunt multi iubitori de animale intr-adevar, dar sunt si multi care ne cer sa ne ocupam de caini. Au fost fugariti copii, muscati batrani”, a subliniat viceprimarul.

Acesta spune ca legea se va aplica si in cazul celor 11 caini care sunt acum in adapost in cazul in care in termenul de doua saptamani prevazut de lege nu vor fi adoptati.

“Adapostul nu este foarte mare, incap doar cateva zeci de animale, nu o sa-i putem tine. Vom aplica legea si vor fi eutanasiati dupa 14 zile, daca nu sunt revendicati”, a mai spus edilul.

Acesta crede ca nu mai sunt necesare campanii de promovare a adoptiilor. Intrebat daca primaria va promova adoptia de la adapost in cele 14 zile, vicele a raspuns sec:

“Acuma campanie…lumea stie si daca vrea vine si adopta, dar in ultima vreme toata lumea prefera cainii de rasa, parca e o moda”, a spus edilul.

Radu Termure, presedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor categorizeaza gestul administratiei din Apahida drept unul abuziv si imoral.

“Domnii aveau toate instrumentele ca sa gestioneze corect situatia care nu este mai grava decat acum cativa ani. Fenomenul in sine se datoreaza factorului uman, in primul rand abandonului, apoi politicienilor lasi si populisti care nu vor sa supere pe nimeni. Gestul celor din Apahida este culmea nerusinarii, dupa ce au avut 12 ani la dispozitie sa faca adaposturi. Gestul lor este unul clar abuziv si imoral, este o crima, cu atat mai mult cu cat in urma cu cateva luni ei si-au dat acordul la campaniile de sterilizare”, a subliniat Termure.

Presedintele Federatiei spune ca ceea ce poate face societatea civila este sa adopte catei “din locurile unde incepe macelul” si crede ca actiunile de acest gen se vor extinde in toata tara in scurt timp.

“In plus pot face plangeri penale la adresa celor care incalca legea 9/2008, act normativ cadru in domeniul protectiei animalelor, care pervede ca animalele sanatoase nu pot fi eutanasiate, iar noua lege nu a abrogat acele prevederi”, a precizat Termure.

Asociatia Ronda cauta acum voluntari, care sa ii ajute la construirea noului adapost pentru catei, iar duminica de la ora 11 toti cei care doresc sa adopte un catel sunt asteptati la adapost.

Foto:  Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *