In vizor

Autoritățile au anunțat câștigătorii concursului pentru amenajarea Parcului Est. Emil Boc: „Odată realizate, ele sunt pentru eternitate”

După aproape zece ani de promisiuni privind amenajarea Parcului Est, autoritățile au reușit după multiple bâlbe și tărăgănări să anunțe câștigătorii concursului internațional de soluții pentru amenajarea acestui spațiu: Cât timp vor mai aștepta clujenii până la amenajarea celui mai mare parc din oraș? – rămâne în continuare o întrebare extrem de actuală, în contextul în care Ovidiu Câmpeanul, directorul din Primăria Cluj-Napoca responsabil de proiect, promitea încă din decembrie 2011 și modernizarea Turnului Pompierilor – un obiectiv turistic ce nu este finalizat nici în februarie 2021. 

CITEȘTE ȘI: Emil Boc, „atâta de supărat” de modernizarea întârziată a Turnului Pompierilor! De proiect e responsabil Ovidiu Câmpeanul, care s-a „validat” la Cluj și a ratat fotoliul de deputat

Cel mai probabil, pe același model, același Ovidiu Cîmpean a coordonat acum conferința pentru anunțarea câștigătorilor concursului de soluții pentru Parcul Est: un proiect proiectat în viitor și care va fi finalizat după alte mandate administrative.

Potrivit autorităților, un număr de douăzeci și șapte (27) de proiecte au fost depuse și evaluate de un juriu internațional, în perioada 5-7 februarie 2021.

CITEȘTE ȘI: Amenajarea Parcului Est: 27 de proiecte depuse. Cât timp vor mai aștepta clujenii până la amenajarea celui mai mare parc din oraș?

Emil Boc a mulțumit juriului și a susținut că administrația „are încredere” în alegerea făcută privind desemnarea câștigătorului concursului internațional de soluție.

Primarul a amintit axa fundamentală de dezvoltare a orașului: verde nepoluant digital; calitatea vieții, un oraș pentru oameni nu pentru profit. 

În acest sens, terenul destinat Parcului Est este de cca 45 hectare. 

Emil Boc a susținut că există fonduri pentru dezvoltarea verde a Clujului. 

„Odată realizate, ele sunt pentru eternitate”, a declarat Emil Boc despre însemnătatea concursurilor de soluție, o procedură „laborioasă” care, deși durează extrem de mult în timp, rezultatul acestora este pentru „eternitate”. 

Emil Boc i-a mulțumit directorului Ovid Câmpeanul pentru „tenacitatea” cu care a reușit să aducă proiectul Parcului Est, vreme de peste 5 ani de zile, abia la concursul de soluții. Realizarea unui parc modern este, de asemenea, proiectat în viitor. 

Alexandru Găvozdea, președinte OAR:

 „Am bucuria de a primi mulțumirile Primăriei Cluj-Napoca pentru Ordinul Arhitecților România (OAR)”.

Acesta și-a exprimat bucuria de a fi „cu un pas mai aproape” de realizarea Parcului Est. 

Juriul internațional a fost format din: 

arh. peisagist Catherine Mosbach – Fondator Mosbach Paysagistes (Paris, Franța), 

arh. peis. Peter Veenstra – Cofondator al biroului LOLA Landscape Architects (Rotterdam, Olanda), 

geograf Catherine Franceschi-Zaharia (Paris, Franța), 

arh. urb. Toader Popescu, specialist atestat MC, lector UAUIM (București, România), 

arh. Radu Tudor Ponta – Cofondator al biroului Republic of Architects, conferențiar UAUIM (București, România), 

Cristian Domșa – Specialist GIS – Conservarea biodiversității, Consultant în domeniul ecologiei și conservării biodiversității (Cluj-Napoca, România), 

arh. Tamina Lolev – Arhitect Partener al biroului de arhitectură Wolfhouse Productions, Co-fondator Nod Makerspace (București, România).

Juriul a acordat 3 premii și mențiuni speciale. 

Câștigătorul concursului internațional de soluții a fost desemnat: 

Premiul 1 – în valoare de 6.288.360,00 de lei fără TVA (contract de proiectare) –

Metapolis Architects + Atelier Mass + Studio de peisaj Ana Horhat (Proiectanți asociați ai amenajării ansamblului urban Cetățuia, Cluj). Echipă mixtă româno-belgiană coord. M.Munteanu/S.Aldea/A. Horhat.

Premiul 2 – 120.000 de lei fără TVA – echipă mixtă româno-olandeză coordonată de D. Reznek/C. Enache

Premiul 3 – 60.000 de lei fără TVA – echipă de arhitecți clujeni coord. P. Eszter/A. Fleseriu

Două mențiuni speciale. 

Publicarea Rezultatelor pe site-ul oficial al competiției: 09.02.2021

Data limită depunere contestații: 20.02.2021

În luna martie urmează semnarea contractului pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a studiilor de fezabilitate a acestui obiectiv fazat pe 3 secțiuni pentru amenajarea Parcului Est. 

În termen de 150 de la semnarea contractului va fi prezentat conceptul defintiv. 

În vara-toamna 2022 – autoritățile își propun să ajungă la implementarea acestui proiect după depășirea tuturor pașilor și etapelor procedural birocratice.

La Casinoul din Parcul Central va urma o expoziție cu proiectele depuse pentru concursul acestui proiect. 

Parcul Est are o suprafață de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Oportunitatea de a amenaja această zonă a fost semnalată încă din perioada anilor ’60-’70, când au fost propuse mai multe proiecte pentru valorificarea oglinzilor de apă prezente și transformarea unui sit mlăștinos în într-un spațiu de agrement.

Realizarea Parcului Est a fost tergiversată ani de zile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *