Din oras

Aur pentru UTCN la salonul de inventica de la Geneva

Medalie de aur pentru cercetatorii clujeni de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) la salonul de inventica de la Geneva, pentru un dispozitiv care-i ajuta pe studenti sa inteleaga mai bine Electronica. Aparatul a primit cea mai importanta distinctie la Geneva si poate fi produs cu 20 de euro. Dispozitivul poate fi compatibil cu tabletele.

Dispozitivul face parte din categoria aparatelor analogice si furnizeaza informatii utile atat studentilor cat si elevilor pasionati de Electrotehnica. Pentru tineri, aparatul e important mai ales in analiza frecventiala. Ca o aplicabilitate practica, calitatea sistemelor audio sunt apreciate prin analiza frecventiala, dupa cum explica Eva Dulf, cadru didactic la UTCN si membru in echipa laureata la Geneva.

Aparatul determina defazajul dintre diferitele semnale si ofera informatii referitoare la pozitia unui impuls – marker pe ecranul unui osciloscop.

“Aparatul bazat pe inventie prezinta avantajul simplitatii si al unui pret de cost scazut, al unui timp foarte scurt de analiza, fiind accesibil scolilor, universitatilor si laboratoarelor firmelor. Conteaza foarte mult sa aiba asa ceva, sa faca lucrari practice, sa castige deprinderi. Vad si alte fenomene conexe din Electrotehnica si din Electronica”, a explicat profesorul Radu Munteanu, reprezentantul echipei care a castigat medalia de aur la Geneva.

Propunerile cercetatorilor se refera la integrarea in osciloscop a aparatului (foto).

De asemenea, aparatul de dimeniuni reduse – cat un telefon destept – poate fi conectat la o tableta care sa joace rolul de osciloscop.

“Eu am propus, mai interesant, sa fie o placuta separata, alimentata din baterii. Deci ori sa fie integrata intr-un osciloscop sau sa fie un modul separat care poate fi fabricat in toate laboratoarele scolare din Romania. Tableta functioneaza ca osciloscop. Studentii trebuie sa faca teste practice. Exista si alte metode, insa sunt plictisitoare. Nu le spune mare lucru: fac masuratori, fac calculul. Una e sa faci calcului si alta e sa-ti apara rezultatul pe un ecran. Tu numai citesti. Ca sa obtii datele, trebuie sa foloseasca alte metode mai vechi, cu un calcul sau cu un aparat scurt”, a aratat profesorul Clement Festila.

Inventie de 20 de euro

Alte aparate similare costa 12.000 de euro, iar dispozitivul de la Cluj costa 20 de euro.

“Noi l-am facut pe parcursul unui semestru. Impreuna ne-am consultat, ne-am sfatuit. Primul a fost test, a fost o perioada de verificari”, a continuat Festila.

Dispozitivul este important din punct de vedere didactic, fiind un aparat care poate fi creat de catre studenti, in cadrul laboratoarelor.

“Din punct de vedere didactic e mult mai important pentru student sa faca el conexiunile. Desi nu este un puzzle, conexiunile pot sa fie facute si de catre un elev. Cu cat ai mai multe notiuni, cu atat ti se pare mai simplu”, a punctat Radu A. Munteanu.

In 2012 si 2013, aceeasi echipa a obtinut medalia de aur la Geneva pentru un traductor cryogenic capacitiv de nivel cu placi coplanare pentru azot lichid si pentru un alt traductor electronic analogic pentru masurarea puterii in curent continuu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *