Au vrut să obțină fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, prin intermediul unor documente false. S-au trezit condamnați la închisoare pentru tentativa de fraudă cu fonduri UE

Doi frați clujeni au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, după ce Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale i-a denunțat la DNA Cluj pentru că au încercat să obțină fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și Guvernul României în valoare de 40.000 euro/persoană. 

Tribunalul Cluj i-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare, fiind vinovați de săvârșirea tentativei la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, faptă prevăzută de art. 32 Cod penal, raportat la art. 181 alin. (1) din Legea nr. 78/2000, cu referire la art. 184 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal.

TARŢA ADRIAN IOAN și TARŢA FLORIN făceau parte din Grupul de Acțiune Locală „LIDER” Cluj, un ONG cu ajutorul căruia au aplicat pentru câte 40.000 de euro în baza programului „Instalarea tinerilor fermieri”.

Contribuția financiară pe măsura respectivă era achitată astfel: 

• 20% - contribuția Guvernului României;

• 80% - contribuția Uniunii Europene.

Însă o parte din documentația prezentată de aceștia era eronată sau falsificată, motiv pentru care cei de la AFIR au transmis o sesizare la DNA Cluj. 

Cei doi s-au ales cu condamnări la închisoare cu suspendare și sunt obligați să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul unor activităţi desfăşurate de Primăria mun. Cluj-Napoca, Asociaţia „O masă caldă”, Parohia Ortodoxă Română a „Tuturor Sfinţilor”, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Adauga comentariu