Au scaldat-o cu Baile Someseni in Consiliul Local

Proiectul de asociere a municipalitatii cu SC Baile Someseni Group, care presupune o investitie de 353.000 de euro din bugetul local si care prezinta numeroase nereguli, a fost votat de majoritatea consilierilor locali, dupa lungi dezbateri in sedinta. In ciuda faptului ca s-au ridicat mai multe semne de intrebare si s-au semnalat probleme care vizeaza regimul juridic al terenului de catre consilierii PSD, doar cei din aceasta grupare au fost cei care nu au aprobat proiectul. O prezenta privilegiata a sedintei a fost insasi Stanca Gidro, co-proprietara bailor, care a luat de mai multe ori cuvantul pentru a-si apara cauza. Prezenta Stancai Gidro a fost semnalata consilierilor inca de la inceputul sedintei, chiar de catre primarul Emil Boc, care a sugerat grabirea sedintei pentru ca presedintele Baroului Cluj e o femeie ocupata.
“Ii multumesc public doamnei Gidro Stanca pentru ca a facut un efort uman incredibil in hatisul acesta juridic si al problemelor legate de retrocedari, proprietati si alte chestiuni juridice sa-si aloce timp pentru a putea pune la aceeasi masa fosti proprietari actuali proprietari pentru a putea sa dea o coerenta acestui proiect important pentru ceea ce inseamna viitorul orasului”, a spus edilul.
Primarul a tinut sa precizeze ca investitia municipalitatii se va face doar pe domeniul public, ceea ce reprezinta oricum o obligatie a administratiei locale fata de investitori. Consilierul PSD Claudia Anastase a subliniat mai multe nereguli in ceea ce priveste  acest proiect.
“Cata vreme noi ne facem datoria de institutie publica fata de investitori o asociere cu o entitate privata elimina sansele de conditii egale de participare la viata economica a celorlalti investitori”, a subliniat Anastase, facand referire la problema lipsei transportului local catre parcurile industriale, care deja si-au dovedit potentialul fata de oras.
Consilierul a ridicat si problema regimului juridic al terenului, aflat in proprietatea asociatilor, nefiind aportat la capitalul societatii, cu care se doreste asocierea.
“De ce trebuie sa facem acum aceasta asociere, daca inca nu este reglementata aceasta problema? Toti pasii premergatori ma fac sa cred ca incalcam regulile de eleganta fata de ceilalti investitori, prin urmare nici eu si nici colegii mei din PSD nu vom vota acest proiect”, a subliniat Anastase.
Arta persuasiunii - demonstratii in Sala de Sticla In replica Stanca Gidro a tinut o intreaga pledoarie despre acest proiect de suflet, despre greutatile pe care le-a intampinat si a apelat inclusiv la santaj emotional la adresa consilierilor.
“Nu o cunosc pe aceasta doamna (Claudia Anastase – n.red.), nu stiu de cand locuieste in acest oras, dar sunt foarte surprinsa ca poate sa puna egalitate intre o investitie in reabilitarea Bailor Someseni si un parc industrial. M-am luptat in instanta ani de zile, am ajuns la un cat de cat liman, dupa care m-am lovit de faptul ca nu exista niciun investitor dispus sa faca o astfel de investitie”, si-a inceput Gidro pledoaria.
Asociata sustine ca cei 20 de milioane de euro, necesari pentru reabilitarea Bailor Someseni vor fi obtinuti dintr-un imprumut de la o banca din strainatate, care solicita o oarecare garantie a sprijinului comunitatii – acesta fiind motivul asocierii cu Primaria.
“Nu am cum sa duc declaratia fiecarui om de pe strada care ma intreaba in fiecare zi despre Bai, ci am cum sa cer votul dvs. prin care trebuie sa exprimati dorinta acelor oameni. Baile Someseni sunt mai importante decat un parc industrial, care astazi e, maine nu mai e”, a spus avocatul, enumerand proprietatile miraculoase ale izvoarelor din Baile Someseni. “Daca ne respingeti astazi proiectul s-ar putea sa inchideti total si definitiv acest proiect. Ar trebui sa realizati ce inseamna acolo si un aquapark si cate locuri de munca stabile vor fi create. Daca nu puteti sa realizati, atunci punem pusca jos si facem altceva: o sa vand terenul si o sa se faca blocuri”, a amenintat femeia.
Aceasta a explicat nu au transferat terenul pe societate din cauza costurilor ridicate si ca asteapta finantarea de la banca straina pentru a face acest pas. Misteriosul al treilea Consilierul Anastase a depus la presedintele de sedinta un extras CF recent in care apare un al treilea proprietar – Tudor Gheorghe Radulescu.
“Veti aprecia sau nu oportun sa vorbim despre aceasta colaborare pana cand regimul juridic al terenului nu este clarificat”, a subliniat consilierul.
Stanca Gidro a cerut cuvantul, spunand ca Tudor Radulescu este fratele ei cu care s-a batut in instante pentru teren.
“Din pacate are o cu totul alta opinie cu ceea ce trebuie facut cu Baile Someseni. Fratele meu vrea bani, este o situatie, care nu era ascunsa. Eu aveam o treime, fratele meu o treime si domnul Nica o treime. Nu am putut sa facem nicio intelegere cu fratele meu care vrea numai bani si nu doreste decat sa il jegmaneasca pe domnul Nica, care are mai multi bani decat noi. Am facut partaj prin care cota fratelui meu a fost atribuita domnului Nica, care sa ii plateasca o sulta de 600.000 de euro”, a explicat Gidro.
Si aceasta suma, precum si cea necesara transferarii terenului in capitalul societatii comerciale va fi suportata din imprumutul sperat din banca din strainatate.
“Doamna Nicoara, sau am gresit numele? Trebuia sa discute si cu cetateanul Gidro, nu numai cu cetateanul Radulescu”, a mai spus femeia, facand referire la Claudia Anastase.
Presedintele de sedinta, nou ales in persoana consilierului UDMR, Olah Emese, s-a descurcat cu greu cu moderarea discutiilor. Consilierul PSD Irimie Popa a facut o paralela intre namolul Bailor Someseni si noroiul de pe strazile clujene, ceea ce a facut-o pe Stanca Gidro sa isi puna mainile in cap.
“Dupa jumatate de ora de dezbatere suntem mai in ceata decat la inceput. Nu cred ca este oportun astazi ca municipalitatea sa se asocieze intr-o investitie, care de altfel e laudabila si as sustine-o, daca ne-am asocia cu o firma care este proprietarul terenului si care nu risca din cauza unor procese, care inca sunt pe rol sa nici nu devina proprietarul respectivului teren”, a spus si colegul lui, Gabriel Oniga. “Nu ati inteles nimic”, a replicat Stanca Gidro, tot mai nervoasa. “Va rog sa incheiem discutiile pe aceasta margine”, a spus Olah, presedintele de sedinta.
Dupa incheierea votului si cu proiectul trecut sefa Baroului Cluj tot nu e suficient de multumita. Consilierii PSD nu au votat pentru asociere.
“Sa mi se usuce mainile, daca mai votez PSD vreodata”, a mormait Gidro catre tanarul, care o insotea, in timp ce isi lua haina ca sa plece cat mai repede din Sala de Sticla. Pana la urma e o femeie ocupata, a spus-o si primarul.

Comentarii

Chc

15.11.2013 18:07

Stimata doamna Anastase, fara sa stiu cine si de unde sunteti, pot sa mi dau seama din ce am citit mai sus, ca nu sunteti clujeanca si nici din apropierea orasului nostru. Dar puteti totusi sa va documentati despre orasul in care locuiti astazi si pe care l reprezentati...intr un fel sau altul.
Acele bai, de la Someseni, sunt renumite atat in tara cat si in tarile vecine pentru proprietatiile terapeutice binecunoscute, avand rezultate benefice in tratarea diferitelor afectiuni, cum ar fi cele de stomac, de rinici si chiar ale diabetului. Stim de ele inca de la bunicii si parintii nostrii, care au avut posibilitatea sa beneficieze de tratamentele acestor bai si izvoare minerale cu un continut substantial de ape bicarbonate, cloruro-sodice si radioactive.
Dar mai stim si ca interesele celor care fac legi si a clasei politice, in general, sunt altele decat ale noastre, muritorilor de rand ai acestei tari.

unu

15.11.2013 12:38

Cred ca si la Hajdusoboslo si la Giula si la Eger si la ... tot asa certuri au fost de aceea au reusit sa le termine si sa le extinda . Felicitari tuturor celor prezenti la sedinta ,traiasca mult si bine cei cu cele mai bune intentii [ restu..ce si merita ]

DanT

15.11.2013 15:44

“Sa mi se usuce mainile, daca mai votez PSD vreodata” - pai doamna Gidro, de ce ati votat PSD pana acum? :)

Adauga comentariu