In vizor

Ați auzit de ATOP Cluj? Nu? Citiți și vă minunați pe ce toacă bani acest organism care funcționează pe lângă Consiliul Județean Cluj

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Cluj este un organism care funcționează pe lângă Consiliul Județean (CJ) și rolul său principal este acela de a toca bani degeaba. Cu sau fără activitatea ATOP, comunitatea ar fi aceeași, oamenii s-ar simți la fel de bine sau de rău. Doar bugetul județului are de suferit, în fiecare an fiind alocați 200.000 – 300.000 lei pentru funcționarea ATOP. Probabil mare parte din bani sunt destinați indemnizațiilor membrilor autorității.

Că ATOP nu face nimic și nu înseamnă nimic pentru societate reiese chiar din descrierea autorității:

„Autoritatea Teritorială de Ordine Publică este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care se constituie şi funcţionează pe lângă Consiliul General al Municipiului Bucureşti, respectiv pe lângă fiecare consiliu judeţean.

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică asigură, prin activitatea sa, reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. În exercitarea atribuţiilor sale Autoritatea Teritorială de Ordine Publică emite hotărâri cu caracter de recomandare, fără a avea competenţe în problemele operative ale Poliţiei”.

Adică frecție la picior de lemn.

Din componența ATOP fac parte 6 consilieri județeni, 3 reprezentanți ai comunității și 6 membri de drept.

Cei 6 consilieri județeni sunt următorii: Dumitru Drăghici, Marinela Marc, Lorinczi Zoltan-László, Laurențiu Oprea, Vasile Sălătioan, Călin Tuluc – președintele ATOP.

Cei 3 reprezentanți ai comunității sunt: Virgil Păcurar, Zoltan Coraian și nimeni altul, decât mâna dreaptă a lui Alin Tișe, în persoana lui însuși Mircea Avram. Reprezentanții comunității sunt desemnați de către preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Ce coincidență!

Mircea Avram a fost mereu pe funcții călduțe prin diverse regii aflate în subordinea CJ Cluj sau membru al unor consilii de administrație.

Citește și:

Alin Tișe, cel mai înfocat promotor al pseudo site-urilor de știri din Cluj-Napoca

Să nu plângeți că nu ați mai auzit nimic despre Mircea Avram. Sinecura politică moare, dar nu se predă

Membrii de drept sunt următorii: subprefectul județului Cluj – Gyorke Zoltan (recent schimbat din funcția de subprefect); șeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj – Mircea Rus; șeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ” Alexandru Vaida Voevod ” Cluj – Cristian Maxim Cristian; șeful Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ion Moldovan; directorul executiv – Politia Locala Cluj Napoca – Marcel Bonţidean; reprezentantul Corpului Naţional al Poliţiştilor Cluj – Sorin Rus.

Pentru simplul fapt că fac parte din ATOP, membrii acestui organism primesc câte 500-600 lei pe lună. Consilierii județeni, membrii ATOP, nu s-au sinchisit să își treacă în declarația de avere și veniturile pe care le încasează din acest nimic, numit ATOP.

Călin Tuluc a notat în declarația de avere pe 2017, veniturile totale din indemnizația de consilier județean și președinte ATOP: 23.161 lei; Marinela Marc nu a scris niciun venit din „activitatea” de membru ATOP; la fel au procedat și Lorinczi Zoltan-László și Vasile Sălătioan; Laurențiu Oprea a scris un venit total de 23.159 lei din indemnizația de consilier + ATOP, iar Dumitru Drăghici a scris doar indemnizația de consilier județean: 23.161 lei.

Din raportul de activitate pe anul trecut, aflăm ce lucruri minunate a făcut acest ATOP pentru județul Cluj și pentru Cluj-Napoca. Au avut loc 12 ședințe în plen, 12 ședințe ale Comisiei de coordonare, situaţii de urgenţă şi pentru petiţii; 12 şedinţe ale Comisiei de planificare, stabilire şi evaluare a indicatorilor de performanţă minimali și 12 şedinţe ale Comisiei pentru probleme sociale, standarde profesionale, consultanţă şi drepturile omului.

„În cadrul şedinţelor din primul trimestru al anului 2018, membrii ATOP au aprobat Raportul de activitate al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică pe anul 2017, Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi siguranţei civice pe anul 2017 precum şi Planul Strategic cuprinzând principalele obiective ce trebuie îndeplinite de unităţile de poliţie şi indicatorii de performanţă minimali pentru anul 2018, materiale care au fost ulterior prezentate în plenul Consiliului Judeţean Cluj”, scrie în raportul de activitate pe anul 2018.

Wow! Au tras din greu membrii ATOP. Le-a curs sudoarea de pe frunte valuri valuri ca levigatul de la Pata Rât.

Să nu cumva să credeți în în trimestrul II au stat degeaba. Doamne ferește! Au trudit mai greu ca în trimestrul I.

„În al doilea trimestru al anului 2018 preşedintele Comisiei de planificare, stabilire si evaluare a indicatorilor de performanţă minimali a prezentat membrilor ATOP „Raportul asupra eficienţei activităţii unităţilor de Poliţie pe anul 2017” și a fost aprobată Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice pe primele 3 luni ale anului 2018, materiale care au fost ulterior prezentate în plenul Consiliului Judeţean Cluj”, mai scrie în raport.

Din același document mai aflăm una tare de tot: în luna iunie membrii ATOP au analizat și aprobat, în vederea acordării de sprijin financiar, proiectul pe linie de ordine publică „Proiect de informare și prevenire a victimizării cetățenilor” inițiat de către Inspectoratul de Poliție Cluj. Prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 130 din 27.06.2018 s-a aprobat finanțarea proiectului mai sus menționat, proiect prin care s-au achiziţionat materiale de promovare cu caracter de informare și prevenire a victimizării cetățenilor.

„Prin intermediul realizării acestor materiale s-a urmărit asimilarea informațiilor primite cu caracter preventiv, conștientizarea riscului de a deveni o posibilă victimă a infracțiunilor precum și scăderea numărului de fapte antisociale produse la nivelul județului Cluj”, se arată în raportul de activitate.

Să încheiem triumfător cu niște mega activități derulate în cadrul proiectelor/campaniilor preventive derulate în spațiul public. Dintre acestea amintim următoarele: “Caravana Ziua Poliţiei Române”, “Orăşelul Copiilor”, ”Zilele Clujului”, ”Sports Festival”, Festivalul UNTOLD, Festivalul Electric Castle, precum şi în cadrul proiectelor „De mic învăţ să mă feresc de rele”, „Şcoala siguranţei Tedi”, „Dreptul meu la imagine”, „Poliţia alături de noi”, Cunoaşte-ţi şi protejează-ţi patrimoniul cultural naţional”, ”Săptămâna Prevenirii Criminalității”, ”Campania M.A.I. mulți împreună pentru tine”, „Vacanţă M.A.I. în siguranţă”, „Misiune Posibilă” „Educaţie şi siguranţă”, „La drum în siguranţă”, „Protect your pocket”, „Şcoala fără bullying şi fără violenţă”, Campania ”Nu mă las furat”, Campania ”Buy safe, pay safe”, Campania ”Atenție la neatenție”, Proiectul ”Copil iubit la bord”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *