Atenție, șoferi! De luni, elevii revin la școală. Boc despre trafic: „Autobuzele școlare vor ajuta la diminuarea traficului, dar e evident că nu va fi ca până acum”

Elevii din clasele I-IV din Cluj-Napoca vor reîncepe luni orele de curs la școală, iar ceilalți vor continua cursurile online, având în vedere că în municipiu indicența este de aproximativ 3,20 la o mie de locuitori. Odată cu reluarea școlii, traficul rutier se va aglomera. Primarul Emil Boc mizează însă pe autobuzele școlare, care ar urma să ajute la diminuarea traficului.

„Luni va începe școala cu clasele I-IV, grădinițele, creșele își continuă activitatea. Avem autobuzele școlare pregătite pentru toate traseele. Vor circula 16 autobuze din toate cartierele, inclusiv Iris și Dealul Lombului. Astea fac cam 200 de kilometri zilnic pe aceste trasee. Pleacă la 7.10 sau 7.15 de prin cartiere. La ora 14.00 se întorc pe rutele disponibile. E o formă de încurajare a educației, de respect față de sistemul preuniversitar, de siguranța elevilor să ajungă la școală”, a declarat Boc, astăzi, la o emisiune online.

Primarul este conștient că va fi mult mai aglomerat orașul, dar pe de altă parte este convins că părinții își vor trimite copiii la școală cu autobuzele școlare, care deja și-au câștigat credibilitatea.

„Cu siguranță va fi mai complicat decât în zilele obișnuite, dar sunt convins că viața se va regla. Autobuzele școlare vor ajuta la diminuarea traficului, dar e evident că nu va fi până acum. Părinții deja își trimit copiii la școală cu autobuzele școlare, care și-au câștigat credibilitatea. Până în prezent, de la startul programului de autobuze școlare, peste 180.000 de elevi au fost aduși la școală cu aceste autobuze, care arată că acest sistem are credibilitate”, a afirmat Boc.

Deocamdată doar elevii din ciclul primar merg la școală. Ceilalți vor relua cursurile în momentul în care incidența va coborî.

„Acum avem incidența în jur de 3.20 la o mie de locuitori. Când coboară sub 3 la mie intră și clasele de VIII – XII și dacă coborâm sub 1 la mie atunci avem scenariul verde. Aceste evaluări se vor face periodic și să sperăm că vom ajunge încet dar sigur și acolo. Am fost la 9 la mie la un moment dat. Noi suntem pe un grad ridicat pentru că încă se testează foarte mult la Cluj spre deosebire de alte părți. Și asta este partea plină a paharului că ținem spitalele să nu ajungă la colaps. Aceasta este mare șansă prin testare masivă: carantinăm super local și nu oprim activitatea orașului”, a spus Boc.

Primarul se declară un susținător al școlii în sistem clasic, deși este și un susținător al digitalizării.

„Școala trebuie să meargă mai departe. Eu susțin reluarea activității școlare, mai ales pentru clasele I-IV. Nu poți să faci la infinit educație în fața calculatorului cu copii de I-IV. Copiii aceia nu pot să aibă abilitățile educaționale formate doar în fața calculatorului. Este obligatoriu să ai contact cu învățătoarea, cu elevii, să vezi ce înseamnă activitate educațională, să se joace copiii, să ma fie împreună, să socalizeze. Nu poți să crești o generație de elevi de clase primare fără să aibă contact direct cu actul educațional. Eu sunt un susținător al digitalizării, al procedurilor care să îți simplifice viața, dar e până la un punct. Digitalizarea trebuie să meargă mână în mână cu învățământul clasic, dar să nu fie exclusiv online, dar mai ales la clasele primare avem nevoie ca de apă ca aceste generații să aibă contact direct cu învățătorul și cu colegii”, a motivat Boc.

Adauga comentariu