Sanatate

ATENȚIE, clujeni! Virozele fac ravagii. Ce recomandă medicii

În această perioadă virozele sunt un pericol pentru români. De la începutul sezonului rece au fost confirmate sute de cazuri de gripă, dar și decesul a câtorva persoane. An de an virusul gripal face ravagii printre români deoarece majoritatea pacienților afectați ignoră simptomele și nu se tratează la timp.

Potrivit DSP Cluj, cazurile acum sunt în scădere. Trebuie să avem în vedere că a fost perioada sărbătorilor, a vacanțelor, așadar e mult mai dificil de răspândit pentru virus. De luni se reunesc colectivitățile școlare și ne așteptăm să crească această morbilitate prin viroze respiratorii, inclusiv prin gripă, datorită apariției unei colectivități care crează premizele unei transmiteri mult mai ușoare.

„Dacă avem copii cu semne de afectare respiratorie trebuie să consultăm un medic și să-i izolăm la domiciliu, nu să-i ducem în colectivitate pentru a distribui boala și celorlalți membri ai comunității. Perioada de incubare este în funcție de starea lui clinică. Copilul poate fi scos în societate în momentul în care este vindecat. Dacă are rinoree, tuse, febră, nu-l trimitem în colectivitate pentru că el este o sursă de infecție. Pe lângă acestea, condițiile din colectivitate nu îi permit organismului să se recupereze și să izbândească în învingerea bolii. E de dorit ca nici adultul să nu meargă într-un mijloc de transport în comun dacă este răcit. Trebuie să avem în vedere și aceste măsuri de igienă comunitară care sunt măsuri generale de prevenție, care fac ca distribuirea și diseminarea infecției în comunitate să se reducă”, transmite Directorul executiv, Dr. Mihai Moisescu Goia

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Viroza respiratorie are debutul mai lent, începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap precum și evoluția mai ușoară a bolii.

Virozele respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale.

Gripa se răspândește de la o persoană la alta: direct- prin picăturile împrăştiate prin tuse sau strănut ; prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace.

 

Pentru prevenirea imbolnavirilor se recomandă:

Vaccinarea înainte de a începe sezonul de gripă.

Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon.

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.

Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.

Apoi acoperiți și aruncați șervețelul folosit. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.

Stați acasă când sunteți bolnav.

Solicitați ajutor medical daca simptomele se agravează.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *