In vizor

ATENȚIE, clujeni! Ce conțin de fapt produsele pe bază de LAPTE, BRÂNZĂ ȘI UNT din restaurante

Un control făcut de Protecţia Consumatorului arată că multe preparate pe bază de lapte din peste 250 de patiserii, pizzerii şi restaurante din şase judeţe, inclusiv Cluj, sunt de fapt falsuri.

Oficialii spun că patronii vindeau mâncăruri ce ar fi conţinut brânză sau unt, făcute în realitate cu grăsimi hidrogenate. Acestea sunt obţinute din ulei de palmier sau cocos şi pot duce în timp, spun nutriţioniştii, la boli foarte grave. Astfel e posibil ca atunci când ne aşezăm într-un restaurant şi comandam o pizză sau paste, gustul de brânză să fie dat de un astfel de praf.

Ionel Bunea, inspector superior în cadrul Directiei Generale de Control Antifraudă și Inspectii a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și unul dintre specialiștii care au făcut parte din această echipă de control a explicat ce s-a găsit efectiv în piață pe durata verificărilor și ce măsuri s-au luat.

“În baza unei tematici mixte de control aprobată de conducerea celor 4 instituții, o tematică privind verificarea autenticității parametrilor de calitate a unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și a unor produse din lapte. Aceste verificări au avut loc atât în București cât și în Iași, Cluj, Timișoara, Brașov și Constanța, însă preponderent numărul echipelor a fost mai mare în municipiul București. Ca obiectiv principal am avut conformitatea denumirii produselor obținute din lapte în comparație cu informațiile expuse către consumatori, pe etichete”, a spus Ionel Bunea.

În urma controalelor a rezultat că românii sunt efectiv mințiți.

“Rezultatele acestei acțiuni sunt concludente însă nu prea îmbucurătoare pentru consumatorii români și producătorii români de lapte și produse din lapte. Au fost verificate 241 de unități dintre care 101 patiserii, 28 de laboratoare tip cofetării, 23 de patiserii proprii din cadrul hipermarketurilor, 43 de pizzerii, 18 restaurante catering, 6 unități de fast-food, 2 unități de fornetti și 20 de depozite alimentare. Ca nereguli principale voi enumera doar câteva: preparea și comercializarea produselor de patiserie, cofetărie utilizând în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate fiind prezentate către consumator ca având în compoziție brânză proaspătă, telemea de vacă, cașcaval, unt și lapte; dezinformarea consumatorilor privind compoziția acestor produse alimentare informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte, acestea fiind absente din compoziția acelor produse…Aș vrea să subliniez că din 101 patiserii verificate, 90 dintre acestea utilizează specialități pe bază de grăsimi hidrogenate informând eronat consumatorul. Din 28 de cofetării verificate, 20 utilizau grăsimi hidrogenate și informau eronat”, mai declara Bunea 

Ionel Bunea spune că aceste grăsimi hidrogenate nu sunt interzise de la comercializare, însă consumatorul are dreptul să știe ce mănâncă: “Din totalul unităților verificate, un număr de 165, reprezentând 74%, utilizează astfel de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii. Aceste specialități pe bază de grăsimi hidrogenate nu sunt interzise de la comercializare însă consumatorii trebuie să cumpere în cunoștință de cauză”.

Potrivit inspectorului din cadrul MADR, în urma controalelor s-au dat amenzi în valoare de 768.300 de lei, sancțiuni cu avertisment la 41 de cazuri și a fost confiscată o cantitate de 60 de kilograme de specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, printre care: creme de brânză, merdenele, pateuri și în general produse de patiserie-cofetărie.

Controlul a fost reluat după trei luni de zile, însă din păcate neregulile descoperite au fost aceleași.

 “S-a decis reluarea acestor acțiuni de control, acestea desfășurându-se în perioada 15 noiembrie – 10 decembrie 2018. Au fost verificate un număr de 30 de unități, iar concluziile nu au fost nici de această dată îmbucurătoare: din cele 30, 24 de unități, reprezentând 80%, utilizează în continuare specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii și doar 6 unități, reprezentând 20%, utlizează în procesul de fabricație produse obținute din lapte și înformează corect consumatorii. Ca și concluzie, fenomenul de substituire și dezinfomare a consumatorilor continuă, sancțiunile aplicate neavând efectul pe care ni l-am dorit noi. De aici și inițiativa unui proiect de act normativ la nivel de lege care să reglementeze acest domeniu și acest sector”, a declarat Ionel Bunea în cadrul conferinței de presă de la Ministerul Agriculturii 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *