Sanatate

Atacul de cord poate fi prevenit

Inima, mica doar cat un pumn strans pregatit sa loveasca, inima cu care iubim sau uram, inima care, pana la urma, ne tine in viata este si cea care ne poate scoate din… viata. Cat suntem tineri, nu stim decat sa o solicitam la maxim prin activitati prelungite si stresante, sa o invadam cu tutun, alcool si nopti pierdute aiurea. Nu ne gandim macar o clipa ca s-ar putea satura odata sa mai pompeze sange cu oxigen si sa spune: “M-am cam saturat de atata efort. Ia sa fac si eu un mic atac de cord!”

 

Lasand gluma la o parte, trebuie sa precizam din capul locului  ca atacul de cord este o problema serioasa, reprezentand cea de-a treia cauza de deces in societatea occidentala. Se vorbeste mult despre infarctul miocardic sau cum i se mai spune in termeni de specialitate, “tromboza coronariana”, intelegand prin aceasta afectiune necroza unui teritoriu al musculaturii inimii.

 

Cu alte cuvinte, dintr-un motiv sau altul, o artera a inimii se astupa prin formarea unui cheag de sange pe o ramura a sa. In aceste conditii “biata inimioara” nu mai poate pompa sange. In aproximativ 10 % din cazuri, bolnavul moare subit. Sau, daca nu trece pe taramul celalalt, pacientul ramane cu leziuni temporare sau permanente la nivelul creierului, ceea ce il va impiedica sa aiba aceleeasi abilitati de vorbire, de pana atunci – depinde de nervul creierului afectat de lipsa irigarii suficiente cu sange.

 

Care sunt factorii de risc ce faciliteaza atacul de cord?

 

In primul rand, varsta este factorul cel mai important. Cu cat creste varsta, cu atat creste si riscul de a te trezi, dintr-o data, cu inima in pioneze. Doar 25 % dintre atacuri survin la persoane care au sub 65 de ani. Fumatul in exces – 20-30 de tigari pe zi, colesterolul – care poate fi tinut din scur cu un regim nu foarte strict, diabetul – dulciurile nu fac bine de loc, nu numai la sanatate, ci si la silueta, obezitatea si lipsa exercitiului fizic sunt, pe scurt, celelalte cauze ale infarctului. Este suficient sa combinati doi dintre acesti factori pentru ca, incetul cu incetul sa va faceti inima… zdrente.

 

Cand este inima obosita?

 

Simptomul principal este durerea , avand caracteristicile anginei pectorale – o durere ce apare in crize, localizandu-se in regiunea inimii si de acolo se propaga catre stern, umarul stang, bratul stang, pana la ultimele degete ale mainii stangi, alteori catre gat si omoplat. Durerea este adesea asociata cu respiratie grea, puls accelerat, aritmie, dar mai ales cu senzatia acuta a mortii iminiente.

 

Durata si intensitatea durerilor este destul de mare – de aceea, de multe ori, bolnavul nu merge la doctor, sperand ca poate ii trece de la sine. Bolnavul se simte foarte slabit, este palid, are tegumentele umede, transpira rece si, uneori, isi pierde chiar cunostinta. In aceste cazuri, el trebuie sa stea in repaus, sa i se administreze calmante – numai de catre medic – si anticoagulante. In situatiile foarte grave, bolnavul poate orbi partial, nu se mai poate exprima coerent, ii paralizeaza o parte a corpului, de cele mai multe ori, partea stanga si are ameteli. In astfel de cazuri, sunt obligatoriii repausul absolut si interventia urgenta a doctorului.

 

Cine provoaca aceste crize?

 

Crizele pot fi provocate de un efort fizic exagerat – atunci cand se alearga mult, cand se ridica un obiect greu, in general, cand se exercita o munca fizica deosebit de grea. Un soc psihic – o suparare, o spaima de o intensitate iesita din comun, pot, de asemenea, fi cauzele unor crize de inima.

 

Tratamentul prin… prevenire

 

Tratamentul cel mai eficient consta in prevenirea cauzelor care declanseaza infarctul, evitarea efortului fizic, a traumelor psihice, a fumatului sau a consumarii de cafele in exces. Reglementarea vietii si a regimului alimentar la persoanele bolnave de inima nu este un sfat, ci o necesitate, daca persoana respectiva vrea sa supravietuiasca. Cu inima nu-i de glumit!

 

Supravietuirea bolnavului, daca au trecut primele minute critice, dupa criza, depinde de tratamentul medical intensiv. In majoritatea centrelor medicale din tara exista echipe de salvare (urgenta) care aplica acest tratament chiar in cursul transportului la spital, facand ca sansele de supravietuire a persoanei respective sa creasca simtitor.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *