Sanatate

Astenia nervoasa

Sub numele de astenie nervoasa sunt stranse la un loc fenomenele care afecteaza atat corpul, cat si sufletul, provocand tot felul de stari de rau, cea mai frecventa fiind oboseala generalizata, si care au de multe ori legatura cu neputinta de a ne odihni cum trebuie. Trupul si sufletul se afla sub o presiune constanta. Nu reusim sa facem nimic cum trebuie si ne convingem ca nu putem  face nimic fara sa cadem lati de oboseala.

 

Unde se afla cauzele unei asemenea oboseli? Daca indepartam explicatiile care trimit la originea fizica (de exemplu o boala sau munca in exces), atunci radacinile raului care ne macina trebuie cautate in psihic. De ce aproape ca “ne-am nascut obositi?” Pentru ca in perioada actuala, oamenii sunt confruntati cu prea multi stimuli externi, ceea ce duce la aparitia angoaselor si a frustarilor. De fapt, totul pare sa se alieze impotriva noastra, a linistii noastre sufletesti de la barfa cu vecinii, ziare, relatii profesionale si familiale, pana la comunicarea indelungata de pe  Internet. Nu trece o zi fara sa aflam de inca o revolutie, de scaderea unui curs valutar, de o lovitura de stat, de o criza, de o crima sau violenta. Ni se va replica ca dintotdeauna lumea a trecut prin astfel momente grele. Cu siguranta ca asa e, dar pana la vremea noastra nu s-a facut atata publicitate agresiva in jurul unor asfel de lucruri. Iar psihicul nostru reactioneaza prost atunci cand recepteaza imagini sau informatii ce ne pot trezi la viata angoasele.

 

Dar asta nu-i tot. Linistea ne este amenintata si de tendinta deliranta de a distruge toate bazele si reperele pe care, de bine, de rau, s-au sprijinit oamenii pana de curand. Ne gandim la bazele morale ale religiei, familiei, increderii in sine, sperantei, onestitatii si iubirii aproapelui. Confuzia generala se globalizeaza. Mase intregi de oameni gesticuleaza si protesteaza fara rost, sunt nemultumite de ceva, devin sceptice, pierd increderea in fortele lor proprii, iubesc mai putin, ofera si primesc sentimente tot mai rar. In ordin personal, la acestea se mai adauga conflictele intime, ostilitatea fata de cei din jur, prejudecatile, deceptiile, graba, tema de poluare, frica de batranete si moarte, nevoia de succes, de bani si de glorie, falsele nevoi, teama de viitor, remuscarile, relatiile superficiale sau artificiale, in sfarsit, singuratatea profunda in care se refugiaza multi dintre noi, toate nu fac decat sa dea nastere la nevroza, apatie si nebunie.

 

La epuizarea provocata de aceasta multime de factori psihologici se adauga si o autentica oboseala fizica, ale caror cauze ar putea fi eliminate cu putina bunavointa. Ele sunt legate de o viata dezordonata: absenta unor ore fixe pentru luarea mesei, pentru somn, odihna si recreere; mancaruri inghitite pe fuga, fara a le simti gustul, cu unicul scop de a umple burta; lipsa de exercitii fizice; vizionarea excesiva a filmelor de actiune; week-end-uri petrecute pe sosele aglomerate si pline de poluare etc.

 

Asta ne oboseste, nu munca sau activitatile sportive. Iar oboseala e cu atat mai mare, cu cat subestimam aceste probleme si le respingem, crezand cu naivitate ca asa le si rezolvam. Cei mai multi oameni se confrunta cu astfel de dificultati; trebuie insa sa si le infrunte si sa gaseasca o solutie potrivita pentru se descurca in continuare, pentru a supravietui. Nu ne ajuta cu nimic sa inchidem ochii. E mai bine sa discutam si sa reflectam sincer asupra acestor chestiuni daca dorim sa avem in continuare o sanatate durabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *