Astefanoaie, seful Operei clujene, luat la suturi de sindicat (in sfarsit!). Truditorii din Opera il acuza de dezbinare, nerespectarea legii, umilirea artistilor, angajari pe criterii religioase, adica numai "pocaiti"

Mai bine mai tarziu decat niciodata, spune o vorba, dar parca prea mult a durat somnolenta colectivului Operei Romane din Cluj! 3 ani de tacere in care, fraieri tematori, au rabdat umilinte istorice, de frica unui parvenit artistic, pus pe pile politice (si care tot de par politic va pica in curand), ma refer aici la Florin Astfeanoaie, singurul director din istoria operelor LUMII prin ca a copiat la doctorat.

Dupa 3 ani de lasitate, manati mai mult de umiline, membrii sindicatului au facut prima sedinta adevarata. Spiritele s-au incins, asa arata inregistrarile din microfoanele ascunse pe care Ziar de Cluj le-a plasat strategic in incaperea de sedinta cu cateva ore inainte.

Angajatii si-au dat drumul la gura si il acuza pe Florin Estefan Astefanoaie de dezbinare, nerespectarea legii, umilirea artistilor, angajari pe criterii religioase.

 

Operat de peritonita, adus cu arcanul la evaluare


Este vorba de basul Florin Sampelean, membru al corului operei clujene de 9 ani.

Desi evaluarile si examinarile se desfasurau odata pe an sau la doi ani, Estefan a decis sa-i examineze pe cei pe care nu-i inghite la fiecare 6 luni.

Asa se face ca Sampelean a trebuit sa se prezinte la examinari direct de pe patul de spital, ca sa nu-si piarda postul:

"Am fost operat de peritonita, nu puteam nici vorbi, dar a trebuit sa cant!", spune Sampelean in timpul sedintei, fiind unul dintre cei mai vocali angajati, o surpriza placuta.

De altfel, membrii corului prezenti la sedinta sindicala afirma ca au fost examinate doar 4 persoane cu scopul de a fi date afara, lucru care s-a si intamplat cu doua dintre ele.

Este vorba de: Hutanu Corneliu, Sofron Andrei, Demeter Tudor si Sampelean Florin. Cei in cauza marturisesc la unison:

"Stiam dinainte ca urmeaza sa fim dati afara!"


De altfel, Florin Sampelean a fost evaluat doar din materialul studiat si repetat in timpul spitalizarii sale: "N-am avut niciodata o problema religioasa cu nimeni, dar dupa tot ce mi se intampla, am inceput pe buna dreptate sa ma intreb, o fi asta o problema ca sunt ortodox si chiar preot ortodox?"


In apararea lui Sampelean si a celorlalti 3 membri ai corului, a sarit si dirijorul corului, Corneliu Felecan care a spus:

"Florin este singurul bas, singurul bas adevarat dintr-un cor profesionist din Cluj. Filarmonica din Cluj nu are asa ceva. Si noi il hartuim!".


Si ceilalti membri ai corului si ai orchestrei au subliniat ca "s-au facut si se fac abuzuri de catre conducerea institutiei, incat si Estefan s-a prins ca trebuie sa o lase mai moale".

Cei din cor au demascat abuzul din urma cu 2 ani, cand Estefan a vrut cu orice pret sa-si angajeze un prieten in postul de maestru de cor. Dupa toate abuzurile, neafisarea postului la concurs, nepublicarea postului vacant pe site, a angajat un maestru de cor la care a trebuit sa renunte la numai o zi de la angajare din cauza incompetentei. In aceasta speta, spun ei, exista un proces pe rolul instantei.

Tot din partea coristilor prezenti a venit si acuza ca " Estefan are astfel de apucaturi, de a face presiuni la cor sa fie promovat nu stiu cine de la biserica..."

Pai, noi, la Ziar de Cluj, de cand va tot spunem ca Astefanoaie a instaurat armada pocaitilor la Opera din Cluj, ca a prostituat Opera punand-o la picioarele unui proxenet pe nume Miko Matei, facand-o presul milionarului Daniel Metz?


Maestru de cor in varsta de 80 de ani: beat muci zilnic si senil

 

Foarte multi din cei prezenti au adus in discutie situatia maestrului de cor Emil Maxim. Dupa ce s-a vazut nevoit sa renunte la cel pe care a reusit sa-l tina doar o zi, Estefan a fost nevoit sa gaseasca o situatie de compromis. Asa ca l-a angajat pe Emil Maxim, in varsta de 80 de ani, care vine aproape zilnic beat la repetitii si la spectacole.

"Atat era de beat odata la un spectacol, ca era sa intre in scena, i-am zis, vedeti ca va vede publicul din sala", a declarat o corista in cadrul sedintei.

Foarte multi membri din orchestra au semnalat faptul ca Estefan prefera sa mentina artisti angajati pe perioada determinata, asupra carora are control absolut, pentru ca, putand la nevoie, daca nu-i sunt fideli si loiali sa nu le mai prelungeasca contractul de munca.

 

Obligati sa cante moca la diverse susanele

 

Vasile Cionca, liderul de sindicat al corului, a adus in discutie anumite contracte care nu sunt la vedere intre opera si unele organizatii: "Nu ni se pare corect sa fim obligati, sa participam gratuit la spectacole unde o organizatie incaseaza banii, iar noi incasam conditiile meteo!"

 

Angajatii Operei, prost platiti. In schimb, onorarii de 14 000 de lei pe seara pentru un dirijor!

 

Nu este gresit cand spunem ca angajatii Operei sunt niste fraieri. Astefanoaie stie cum sa le bage frica in oase sau, cel putin pana acum, a stiut. Oamenii au acceptat prea mult timp sa fie prost platiti, in timp ce in jurul lor zburau zecile de mii de lei pe onorarii de o seara la diverse pile.

"Este destul de multa umilinta sa vezi ca unii invitati din afara, prieteni ai domnului director, iau bani cu carul, iar noi angajatii, stam cu mainile goale. 
Nu odata am luat atitudine pentru colegii din cor care fac roluri. Doamna Jalba (secretar muzical) ne-a motivat ca nu sunt bani. Si atunci am zis: Bine, doamna, nu avem bani, dar platim un dirijor invitat, Soare (n.r. Tiberiu Soare) ca tot lumineaza lumea, cu 140 de milioane de concert. M-a intrebat de unde stiu. S-a intamplat sa stiu. Platim un solist de la Bucuresti cu 120 de milioane pe spectacol....si atunci nu aveti 80 de lei sa platim un corist care face roluri?", a spus Cionca.

Asa s-a intamplat la ultimul spectacol din Elixirul Dragostei, cand a fost invitata o soprana de care nu a auzit nimeni, niciodata, prietena cu Estefan. Conducerea a fost nevoita sa o inlocuiasca in ultimul moment, atat era de slaba.
Liderul de sindicat al solistilor, Sorin Lupu, a propus sa se consemneze in procesul verbal dorinta solistilor operei si anume ca "fiecare solist invitat sa aiba cel putin nivelul celui mai slab solist al institutiei".

Sindicatul se va reuni inca o data pe data de 24 mai. Rugam participantii sa nu ne distruga microfoanele, daca le gasesc, avem nevoie de ele si pentru alte sedinte.

Comentarii

Marius Petruș

18.05.2018 17:10

Estefan e o rușine. Indivizi ca el ar trebui îndepărtați cât mai repede de la conducerea unein asemenea Instituții. Ministrul Culturii trebuie sesizat urgent!

sabatini

18.05.2018 20:01

numai la noi se poate ca un individ care abia si-a terminat studiile de licenta, care a copiat la doctorat, sa ajunga sa conduca o institutie publica. Rusine PSD!

Constantin Almaviv

18.05.2018 17:57

Corul Operei Nationale Romane Cluj-Napoca a avut un usor declin din 2000 incoace, care a continuat si a persistat pana recent. Nu este vina vreunui singur om, sau unui grup de oameni, este vorba de o delasare provenita din salariile mici care au fost indurate de artistii lirici ai operei de-a lungul aniilor. Salarile s-au marit, pretentiile au crescut din partea conducerii, si cred ca e normal. Problema cu neputinta de angajare pe perioada nedeterminata a fost clarificata tot in sedinta, s-a spus clar ca din cauza legii nu poate fi nimeni angajat pe perioada nedeterminata.Ce companie privata iti ofera contract pe perioada nedeterminata?! E normal cand prestatia sufera sa primesti o atentionare. Sunt oameni care presteaza impecabil si dupa zeci de ani de cantat in opera, fie ca sunt in departamentul orchestra, cor sau solisti. Si de ce tot starniti ura religioasa, sovinism si comportament antisocial prin remarcile religioase. Au fost promovati si li s-au oferit o sansa unor tineri studenti, in studioul de opera, din care majoritatea sunt ortodocsi adica vreo 8 ortodoxi, 2 catolici si un neoprotestant. Ce legatura are doctrina cu performanta? Pentru a fi parte din acest studio de opera au participat la o auditie deschisa, precum si la concursurile pe post, toate au fost deschise publicului si afisate si in institutie si pe site. Singura "arma religioasa" este folosita de calomniatorii care imputa aceste motive de selectie religioasa. Este dezgustator sa folosesti doctrina personala a cuiva ca si calomnie.Va luati de cele mai josnice lucruri: ca soprana invitata pentru un spectacol, de ea nu s-a auzit niciodata... Nu asa si-au lansat cariera Anita Hartig, Paula Iancic, si cati alti oameni. Soprane se retrag din spectacole adesea, fiind cazul chiar si la sopranele angajate, ai prins o raceala, ai o zi proasta... nu poti canta. Problema cea mai mare cu directorul operei cea mai mare este ca vrea sa faca treaba, aduce artisti scumpi, da de lucru oameniilor sa invete tot felul de piese grele, mai are si pretentia ca oamenii faca performanta. Ati luat sfatul lui Don Basilio si ati formulat o calomnie. O calomnie dom'le. 

Mogox

19.05.2018 01:56

 Mai ,mai Almaviv!  Dupa cum ai scris cuvantul ortodoxi, mi-am dat seama ca esti pocait. Nici usturoi n-ai mancat, nici gura nu-ti miroase.Te-a rugat Estefan sa-i iei apararea? Frumos din partea ta. Problema e ca toata opera stie ca a infiintat studioul de opera cu studenti doar pentru a-si face linistit intrarea in Conservator in calitatea de profesor de muzica, pe baza diplomei de copiangiu, unde nu-si face nici 20 la suta din ore, ca are treburi mai importante. Cu siguranta stii, ca doar esti omul lui, ca acei tineri din studioul de opera nu si-au primit banii de vreo trei luni, desi ar trebui sa fie platiti cu suma de cacat de 1000 de lei. Cu siguranta stii ca initiatoarea acestui proiect, Elizabeth Askren, a primit un sut in fund si a fost data la o parte pentru ca a devenit incomoda. Totusi, ai tupeu sa vorbesti despre T.O.A.  Acolo sunt alte interese.  Mari!  Normal ca sunt de toate credintele in T.O.A, ca doar nu a facut auditia la biserica baptista sau penticostala, ca nici pana acum nu m-am prins la care se duce. Ce companie privata? Esti picat din luna? E institutie privata?  Poate asa crede directorul; ca e a lui.  E institutie de stat si se supune codului muncii, frate penticostaR.  Asa au putut fi unii angajati direct, dar direct ,pe perioada nedeterminata. Hai ca ma culc. Intre timp zi si pentru mine aia, cum e? Aaaa!  Stai ca stiu: Domnul sa te binecuvanteze!...sau mai bine lasa!

Königin der Nacht

21.05.2018 14:44

Stimate domnule Constantin Almaviv, mi se pare absolut hilar să puneți alături în momentul de față numele Anitei Hartig și a Paulei Iancic. În cazul ultimei, nu putem să vorbim la ora actuală, de o carieră asemănătoare cu cea a Anitei Hartig. Câteva roluri minore pe scena Bayerische Staatsoper ca membră a studioului de operă  a aceleiași instituții, nu echivalează cu rolurile principale sau rolurile importante cântate de Anita Hartig pe cele mai mari scene de operă din lume. Nu s-a făcut aceeași vâlvă în jurul Adelei Zaharia sau a altor tineri artiști pe vremea când aceștia erau membri unor studiouri de operă.  Toate astea dintr-un unghi obiectiv pe privire. Dintr-un alt punct de vedere, ce poate fi considerat subiectiv, și care ține de gustul personal, nici la nivel artistic nu pot fi comparate cele două: Anita Hartig este o artistă care vibrează de emoție, se transpune într-un mod autentic în personajul interpretat, în schimb mai tânăra Paula Iancic, căreia nu-i contest înzestrările timbrale, are gesturi teatrale artificiale, nu trăiește rolul, are aceeași gestică indiferent ce cântă, și abia așteaptă să ajungă acutele, foarte stridente de altfel unde să epateze, are deja un vibrato exagerat care afectează intonația, cântă foarte dur, vocea nu este focalizată. Am observat că publicul clujean, și nu numai, intră în extaz doar la volumul vocii. Poți să joci oricum, dacă ai cântat tare, sau mai bine, ai urlat, ai succes. Este foarte trist! Arta cântatului nu înseamnă doar atât. În orice caz, la ora actuală, carierele celor două nu pot fi puse pe același plan. Puteați să adăugați la enumerare eventual, pe Adela Zaharia, Ștefan Pop, Adrian Sâmpetrean etc., dar în orice caz ordinea, în prezent,  nu este Anita Hartig, Paula Iancic si etc. 

radu

19.05.2018 08:05

ce vreti sa spuneti prin " din cauza legii nu poate fi angajat nimeni pe perioada nedeterminata"? care lege? incheierea unui contract pe perioada determinata este exceptie, nu regula in Codul muncii, se poate face contract pe perioada determinata in anumite situatii. "Se poate" nu are valoare imperativa, nu e obligatoriu sa-i faci, poti foarte bine sa-i faci pe perioada nedeterminata. 

fratele Cristi

19.05.2018 09:36

"bine sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost pusa, peste multe te voi pune!"

ITM.

23.05.2018 10:38

Nu-i instituție privată.Iar contractul pe perioadă determinată este excepție, nu regulă. 

ganea

18.05.2018 19:56

penibil personaj!

sabatini

18.05.2018 20:38

asa e cand se urca scroafa in copac

Eugenia

18.05.2018 21:12

Lunga mînă a nemerniciei.Clujul ăsta s-a împuțit de tot. Mafia pocăiților  a pătruns peste tot. Demascați-i.

Mogox

19.05.2018 02:06

 Mai ,mai Almaviv!  Dupa cum ai scris cuvantul ortodoxi, mi-am dat seama ca esti pocait. Nici usturoi n-ai mancat, nici gura nu-ti miroase.Te-a rugat Estefan sa-i iei apararea? Frumos din partea ta. Problema e ca toata opera stie ca a infiintat studioul de opera cu studenti doar pentru a-si face linistit intrarea in Conservator in calitatea de profesor de muzica, pe baza diplomei de copiangiu, unde nu-si face nici 20 la suta din ore, ca are treburi mai importante. Cu siguranta stii, ca doar esti omul lui, ca acei tineri din studioul de opera nu si-au primit banii de vreo trei luni, desi ar trebui sa fie platiti cu suma de cacat de 1000 de lei. Cu siguranta stii ca initiatoarea acestui proiect, Elizabeth Askren, a primit un sut in fund si a fost data la o parte pentru ca a devenit incomoda. Totusi, ai tupeu sa vorbesti despre T.O.A.  Acolo sunt alte interese.  Mari!  Normal ca sunt de toate credintele in T.O.A, ca doar nu a facut auditia la biserica baptista sau penticostala, ca nici pana acum nu m-am prins la care se duce. Ce companie privata? Esti picat din luna? E institutie privata?  Poate asa crede directorul; ca e a lui.  E institutie de stat si se supune codului muncii, frate penticostaR.  Asa au putut fi unii angajati direct, dar direct ,pe perioada nedeterminata. Hai ca ma culc. Intre timp zi si pentru mine aia, cum e? Aaaa!  Stai ca stiu: Domnul sa te binecuvanteze!...sau mai bine lasa!

invictus

19.05.2018 05:49

Ştiţi povestea cu Sorin şi Lupu? E cam la fel ca în cea cu Petrică şi Lupu, doar că, de data asta, în epilog, Sorin devine însuşi Lupu.

invictus

19.05.2018 05:53

Mă iertaţi pentru spoiler, dar după aia să nu ziceţi că nu v-am zis!

Anda Tabacaru

19.05.2018 06:36
Ce fel de pupincuristă ești de pui întrebări de asistată mintal?

Emil

19.05.2018 12:00

  Acest gen de comentariu cu buze țuguiate să ajungă din cur până în amigdale la Aștefănoaie vedem zilnic de la slugoii acestui nimeni. Și le trată ca pe slugoi, cu un scuipat prelung.

Cosmin

20.05.2018 02:18

Mă întreb: Cât de ordinar poți să fii, chiar și în cazul unei vendete, căci e clar că asta e, ca să faci afirmații minncinoase la adresa unui muzician ca Emil Maxim? Am avut onoarea de a-l avea profesor pe Emil Maxim și doresc să informez pseudoartiștii de la Opera, care fac asemenea afirmații, că dânsul are 75 de ani și este un profesionist de valoare despre care nu poți să spui că este senil, decât dacă ești la un nivel extrem de scăzut și nu ai capacitate de evaluare, sau ești rău intenționat. Deci, domnilor artiști, dacă vreți să fiți credibili încercați să spuneți doar adevăruri.

cosm-fan

20.05.2018 14:42

mai Cosmin, un profesionist cum zici tu, isi permite sa mearga beat la repetitii si la spectacole? Si apoi cine esti tu sa evaluezi "pseudo-artistii"? Vei fi fiind vreun mare artist si noi nu stim? Iar daca l-ai avut profesor, spune-ne tu profesionistule, venea beat si la cursuri, sau...? In final, 75 de ani si cate luni are "maestrul"???

Cosmin

20.05.2018 22:52

măi frate cosm-fan, să înțeleg că de aceea ați suportat atâția ani umilințele, la care vă supunea Estefan, pentru că veneau de la un "slujitor" al Domnului?

Spătarul Pulea

21.05.2018 09:28

Eu zic că decat să vă consumati energia mâncandu-vă între voi, mai bine ați pune mâna să studiați și ar fi toată lumea fericită, inclusiv voi și inclusiv directorul.

Unom Debine

22.05.2018 12:32

Jos cu directorul operei, a făcut de ocara instituția pe care o conduce. Cum sa ai bilete vândute aproape integral (locurile bune) la o luna de zile înaintea unui spectacol? Mai bine ajungi sa câștigi la loto decât sa prinzi un bilet la spectacol. Rușine! Plus ca arta poate fi apreciata doar de specialiști, frumosul poate fi pus în ecuație și gusturile standardizate. Rușine! Huuuoooo

Pop Ion

22.05.2018 12:57
Asa este, am auzit si eu ca angajeaza necredinciosi, mai mult si unguri. Opera din Cluj a ajuns in ultimii ani o adevarata rusine. Nu mai gasesti bilete (locuri bune) cu o luna inainte de data spectacolului. Sa nu mai zic ca mereu auzi voci noi, vezi fete noi... noi le vrem pe alea vechi. Ce tot atatea evenimente de promovare a operei? Opera nu e pentru oricine, pentru public. Opera nu poate fi inteleasa decat de un absovent de conservator, restul la manele cu voi! Huoooo

Adauga comentariu