Din oras

Asteapta de 17 ani o locuinta sociala

Cateva sute de cereri se depun an de an la Primarie pentru o locuinta sociala si putini sunt cei care si primesc un acoperis deasupra capului. In administrarea municipalitatii sunt 1.338 de locuinte, iar pana la finalul anului se vor mai construi inca 46, printr-un proiect european. Nu sunt, insa, niciodata de ajuns. Lista de asteptare e lunga, cea mai veche cerere dateaza din 1997.

“Pentru lista de prioritati din anul 2014 s-au depus in baza HCL nr. 150/2013 un numar de 321 dosare. Cea mai veche cerere este din 1997. Probabil nu a adunat punctajul necesar”, au explicat reprezentantii Primariei cei 17 ani de asteptare.

Solicitantii eligibili nu trebuie sa detina sau sa fi instrainat vreun imobil sau vreun teren. Totodata trebuie sa aiba domiciliul in Cluj-Napoca si sa faca dovada ca au un venit constant de unde sa poata plati chiria si cheltuielile lunare.

Apoi se acorda un punctaj pe mai multe criterii. Cel mai mare punctaj – 20 de puncte se acorda celor care au fost chiriasi pe o perioada mai mare de cinci ani. Alte 10 puncte primesc si cei care sunt tolerati intr-un imobil cu o suprafata mai mica de 8 metri patrati pe membru de familie. Inca 10 puncte se mai acorda familiilor monoparentale si 20 de puncte pentru cei care au venitul mai mic pe membru de familie decat venitul net minim pe economie. Cel mai mare punctaj, 45 de puncte se dau pentru studiile doctorale, 40 pentru studii universitare, 35 pentru scoli tehnice, 30 pentru studii medii, 20 pentru generale si doar 5 puncte pentru cei fara studii, sau doar cu studii primare. Se mai acorda cate un punct pentru fiecare an de munca, fara a se depasi un maxim de 40 de puncte.

Chiriasii platesc o chirie lunara de 0,84 de lei pe metru patrat pentru suprafata locuibila.

“Chiriasii locuintelor sociale pot fi evacuati in urmatoarele conditii:
a) pe cale administrativa – se efectueaza de catre autoritatea locala in baza HCL nr. 48/2010 si vizeaza persoanele care ocupa in mod abuziv un imobil afltat in proprietatea statului Român / in administrarea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca /Municipiului Cluj-Napoca, ori in proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, pe raza municipiului Cluj-Napoca;
b) pe cale judiciara – se efectueaza de catre executorul judecatoresc pe baza sentintelor definitive si irevocabile pronuntate de catre Instantele de Judecata prin care se constata rezilierea contractelor de inchiriere ca urmare a neindeplinirii clauzelor contractuale de catre chiriasi”, au aratat reprezentantii Primariei.

Foto: Eugen Olariu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *