Astăzi se desfășoară la Cluj ceremonia de înscăunare a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop

Ceremonia de înscăunare a PS Claudiu Lucian Pop, ca episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, are loc sâmbăta aceasta, în cadrul Sfintei Liturghii care se celebrează pe esplanada din fața Catedralei ”Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu din Cluj-Napoca.

Celebrarea solemnă se desfășoară în prezenţa delegatului oficial al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfințitul Părinte Mihai, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de București, în prezența delegatului Nunţiului Apostolic în România și Republica Moldova, asistați fiind de majoritatea episcopilor catolici din România, precum și de alți episcopi sosiți de peste hotare.

În cadrul ceremoniei de înscăunare, Preasfințitul Părinte Claudiu va purta crucea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, îi va fi data mantia arhierească a Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop George Guțiu, iar toiagul arhieresc pe care-l va primi va fi cel al vrednicului de pomenire Episcop Florentin Crihălmeanu. Toate acestea reprezintă dorința noului Arhiereu de a se înscrie în linia slujirii plină de credință, speranță și iubire pe care au urmat-o acești înaintași ai săi în Scaunul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla.

În încheierea ceremonialului, Preasfințitul Părinte Claudiu, în calitate de Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, va primi mesajele din partea autorităților bisericești, din partea autorităților Statului precum și salutul reprezentanților preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor și ai diferitelor asociații din Eparhia de Cluj-Gherla.

Participanții la ceremonie vor respecta normele sanitare în vigoare pentru perioada de pandemie.

PS Claudiu Lucian Pop este succesorul PS Florentin Crihălmeanu, decedat în luna ianuarie la doar 61 de ani.

Înscăunarea are loc la finalul slujbei de Liturghie.

La ceremonie asistă și mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, precum și episcopul Vasile Someșeanul. De asemenea, mai sunt prezenți și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, primarul Emil Boc și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, potrivit cluj24.ro.

Adauga comentariu