Asociație LGBT, sancționată de CNCD pentru spectacolul prezentat în cadrul Cluj Pride

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat Asociația Pride România pentru spectacolul de teatru organizat în cadrul „Săptămânii Mândriei” prezentat la Cluj la începutul lunii iunie. 

În cadrul piesei prezentate de către membrii asociației, actorii au apărut pe scenă într-o ținută sumară, acoperiți cu obiecte vestimentare specific călugărești în vreme ce mâncau slănină cu ceapă pe o icoană. Imediat după susținerea spectacolului, Patriarhia Română intervenise cu o poziție tranșantă în acest caz. 

Acum, Asociația Pride România a fost sancționată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), fiind amendată cu 2.000 de lei pentru că a defăimat religia ortodoxă, într-un spectacol de teatru organizat în cadrul săptămânii Cluj Pride. 

Csaba Asztalos, Președintele CNCD, citat de g4media.ro, a declarat că Asociația Pride România a primit o amendă de 2.000 de lei.

Ziar de Cluj semnala scandalul creat în jurul acestui subiect după susținerea spectacolului prezentat în Cluj în cadrul „Săptămânii Mândriei” a minorităților sexuale. Piesa de teatru „Eu sunt. Și?” ironiza extremismul religios și falsa religiozitate.

CITEȘTE ȘI: O piesă de teatru prezentată în Cluj a stârnit „profunda indignare” a Patriarhiei Române

Potrivit organizatorilor „Săptămânii Mândriei”, spectacolul de teatru „Eu sunt! Și?” are ca punct de plecare situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia și expune perspectiva locală/națională asupra acestui subiect polemic.

„Spectacolul „Eu sunt! Și?” abordează problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică și aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecții individuale și colective.

Având ca punct de pornire situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/națională asupra acestui subiect polemic. Conținând elemente de performance, tinde spre o exprimare exacerbată a ideilor noastre cu privire la condiția comunității LGBT. Spectacolul este un test de onestitate și curaj atât pentru echipă, cât și pentru public”, precizau organizatorii în iunie 2019, în contextul unei reacții prompte a Patriarhiei Române în acest caz.

De altfel, Patriarhia Română aprecia spectacolul drept un „act de propagandă ideologică anticreștină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări așa-zis artistice”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis să sancționeze Asociația Pride pentru că a defăimat religia ortodoxă într-un spectacol de teatru organizat în 10 iunie, în cadrul săptămânii Cluj Pride, de promovare a comunității LGBT.

 

featured image: clujpride/facebook

Adauga comentariu