Din oras

Asociatia Handicope nu mai are bani pentru chiria sediului

Niciodata asociatia noastra nu va cersi bani de pe strada, niciodata nu vom apela la mila celor din jur. Asta este deviza celor de la Handicope, in ciuda situatiei triste in care se afla. Pentru cateva ore pe zi, cativa zeci de clujeni uita de dizabilitati, de neajunsul de fi imobilizati in scaune cu rotile. Se intalnesc la sediul organizatiei si invata lucruri utile care ii aduc mai aproape de o viata normala. Toate acestea vor continua numai daca se va gasi o solutie de finantare pentru plata chiriei pentru spatiul de pe Motilor. Pana acum, suma de 500 de lei era acoperita din salariul de bugetar al Elenei Ilea, presedinta asociatiei, ea insasi persoana cu deficienta motorie.

Asociatia Handicope s-a infiintat in anul 2013 “din dorinta de a oferi o noua viziune in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati locomotorii, acestea fiind resursa si nu doar beneficiar”, dupa cum povesteste Elena Ilea, o tanara cu privire limpede si multa dorinta de a-i ajuta pe cei aflati in aceasta situatie.

Ea lucreaza ca educator specializat la Centru de Recuperare din cadrul Complexului Comunitar de Servicii pentru Copilul cu Handicap Cluj, al Directiei de Protectia Copilului Cluj (DGASPC).

La inceput, asociatia nu a avut un sediu, astfel ca s-au organizat doar intalniri informale, de socializare. In 2014, alaturi de Mihai Tataru, fostul ei partener, si el fondator al asociatiei, au inchiriat un mic spatiu pe Motilor 64 si au pus la cale intalniri cu membrii asociatiei de doua ori pe saptamana. Organizatia a depus proiecte atat in 2013 cat si in 2014 pe platforma Tara lui Andrei, insa nu a primit finantare. In mai 2014 au participat la prima etapa a programului Assoclic si au organizat campanii pentru atragerea procentului de 2% din impozit. 

Asociatia are acum aproape 60 de membri,  atat din Cluj-Napoca, cat si din  Campia Turzii si din satele din jur. Dintre acestia, sunt membri activi 10-12 persoane, incadrate in grad de handicap grav si accentuat, cu deficiente motorii si asociate. Doi dintre ei sunt in scaun rulant. Mai activeaza si cativa voluntari. 

Dupa 25 de ani de incercari de integrare a lor in societate, constatam ca doar o mica parte dintre ei au un loc de munca si ca perceptia societatii fata de ei s-a schimbat intr-o prea mica masura ca sa poate permite o integrare reala. In consecinta, Asociatia Handicope si-a pus intrebarea “Ce facem daca oamenii cu dizabilitati locomotorii nu vor fi niciodata integrati?”. Izolarea la care sunt supusi, depedenta de familie, putinii prieteni pe care ii au duc la stari de depresie si o dorinta mai mare de izolare cu efecte dezastruoase asupra psihicului lor”, declarat ea, pentru Ziar de Cluj.

Cursuri pentru graficieni

In prima etapa,activitatea asociatiei a constat in organizarea de grupuri de suport in care oamenii se intalneau, iar organizatorii incercau sa le inteleaga nevoile. Acum, totul este sub semnul intrebarii. Este nevoie de fonduri care sa le asigure plata chiriei pentru sediul de pe Calea Motilor. 

Problemele financiare au fost uriase de la bun inceput. Prin donatia  a 6 pack-uri informatice complete din partea  Asociatiei Ateliere Fara Frontiere, prin programul Asocclic, am inceput sa facem cursuri de operare pe computer. Scopul e sa-i ajutam in viitorul apropiat pe cei din asociatie sa inceapa sa castige bani din grafica publicitara si fotografie. Desigur e un drum lung, trebuie pornit cu cunostintele elementare, dar in timp suntem convinsi ca vom avea un numar semnificativ de graficieni care vor lucra de acasa”, a subliniat Elena. 

“Vrem sa avem alaturi de noi un partener care sa ne inteleaga lupta”

In momentul de fata, in afara grupului de suport si socializare care se reuneste de doua ori pe saptamana, asociatia mai organizeaza ateliere de creatie a unor obiecte handmade si croitorie iar urmatorul plan vizeaza fotografia. 

Ne-am propus crearea de moduri prin care oamenii cu dizabilitati locomotorii sa-si castige singuri existenta. Dar stim ca sunt multe lucruri pe care ei nu le pot face singuri. Asta e visul nostru : sa cream un mediu prietenos in care oameni cu dizabilitati diferite sa lucreze ca o echipa dupa principiul “ce nu poate face unul, sa faca cel ce poate”. Cu alte cuvinte, sa se ajute unii pe altii pentru a-si castiga traiul prin munca proprie. Activitatea noastra se bazeaza  pe munca voluntara a celor care cred in proiectele noastre si care sunt ei insisi, persoane cu dizabilitati”, a precizat Elena Ilea. 

Un pas inainte a fost parteneriatul de anul acesta, fuziunea cu Asociatia Nationala Bolnavilor de Epilepsie din Romania care le-a adus un plus mare de know how bazat pe cei 13 ani de existenta ai acestei organizatiei, o reprezentare internationala la nivelul epilepsiei dar, mai important ca aceasta, un numar de oameni cu epilepsie care vor lucra alaturi de cei cu dizabilitati locomotorii, in castigarea unui trai mai bun.

Avem planuri mari si pe termen lung. Dar acum ne lovim de problemele prezentului: cautam cu disperare un sponsor care sa ne preia din plata chiriei pentru a putea avea fonduri de fundraising pentru proiectele mari viitoare. Niciodata asociatia noastra nu va cersi bani de pe strada, niciodata nu vom apela la mila celor din jur. Noi vrem sa avem alaturi de noi un partener care sa ne inteleaga lupta si scopurile si sa ne sustina. 

Totodata, consideram ca sunt oameni multi cu dizabilitate care poate ar fi interesati de cursurile si intalnirile  noastre si pe aceasta cale ii invitam la sediul nostru, sa ne cunoastem reciproc”, marturiseste tanara. 

Desi spatiul este redus, la activitatile Handicope fac eforturi sa vina constant in jur de 15 persoane, din care trei se afla in scaun rulant. Ei nu au un loc de munca si intalnirile asociatiei le dau singura ocazie de a iesi din casa. 

E foarte important pentru ei ca si eu am dizabilitate: au confortul ca sunt intelesi si acceptati intr-un mediu prietenos”, subliniaza Elena. 

E impresionant cum se mobilizeaza si vin… Cei care au probleme mai usoare ii ajuta pe cei in scaun rulant sa ajunga la intalnire. Vin impreuna…”, mai spune ea. 

Suma pe care asociatia o plateste pentru spatiul de 30 si ceva de metri patrati de pe Calea Motilor, nr. 64 este de 500 de lei pe luna. Cei care doresc sa dea o mana de ajutor pot sa acceseze pagina de Facebook a organizatiei sau pot sa  o contacteze pe Elena Ilea la numarul 0743603531.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *