Asfaltul este mai rar ca o piatră prețioasă pe străzile Rubinului și Perlei - FOTO

În cartierul Dâmbul Rotund, sunt străzi cu nume pretențioase – Rubinului, Perlei – dar culmea, starea lor nu are nimic de a face cu noblețea acestor pietre prețioase, ci te duce cu gândul la cea mai ieftină tablă. Praf, gropi, denivelări, noroi când plouă, oameni sătui până peste cap să își ceară drepturile – cam așa arată o parte din zona Dâmbu Rotund. Perlei și Rubinului nu sunt singurele străzi din acest cartier care arată în ultimul hal. Mai putem pune pe listă și Viile Dâmbul Rotund și Sitarilor.

În ciuda faptului că străzile arată cum arată, pe aceste străzi se construiește mult. De o parte și de alta a străzii Sitarilor sunt vile, blocuri în construcție, iar la nici o sută de metri sunt parcele de teren delimitate pe care în mod cert se vor mai ridica imobile noi. Tot la o distanță mica de stradă pasc liniștite animale – cai, vaci, capre. Așa arată Clujul de cinci stele – un oraș al paradoxurilor.

Oamenii de pe strada Sitarilor s-au obișnuit cu starea proastă a drumului. Până acum doi ani era dezastru – gropi adânci, noroi, adică așa ca într-un cătun uitat de lume. Boar Istvan locuiește pe strada Sitarilor de peste 30 de ani. Omul spune că până în 1990 nu s-a făcut nicio lucrare de modernizare și abia după Revoluție s-a mai intervenit cu lucrări de întreținere. Oamenii sunt atât de obișnuiți cu starea proastă a drumului încât li se pare că arată bine acum, după ce Primăria a aruncat câteva camioane de pietriș și a tasat drumul ca să nu mai fie gropi adânci.

“Acum este o stradă destul de bună față de cum o fost. O făcut acum de vreo doi ani, până atunci o fost stradă de câmp. O mai venit oameni aci și or mai construit și or mai reparat. Acum or zis că trebuie să fie toate utilitățile și abia atunci o să fie și asfaltată. Când a fi asta făcută nu știu. Când plouă acum nu e așa periculos cu noroiul că noi suntem oameni de la țară și suntem obișnuiți”, spune Boar Istvan.

Dacă cei bătrâni sunt învățați cu răul, cei tineri spun că la o ploaie normală strada se transformă într-o masă de noroi și este îngrozitor să circuli în asemenea condiții.

“De când locuiesc eu aici este cam tot în această stare, noi locuim aici cam de prin 2005. Așa când e uscat vara este ok, dar cum plouă un pic e groaznic, se face un noroi îngrozitor și nu e normal ca într-un oraș cum este Clujul să fie așa o stradă. Din câte știu, cam toți vecinii au făcut solicitări și plângeri, dar se pare că asfaltul nu a ajuns până la noi”, afirmă Horea Costea, unul dintre locuitorii de pe strada Sitarilor.

Strada Sitarilor se continuă cu strada Viile Dâmbul Rotund. Este la fel de proastă ca și Sitarilor. Ce nu au în comun cele două străzi? Lungimea. Viile Dâmbul Rotund este mult mai lungă decât Sitarilor, deci dezastrul este mai mare. Și aici oamenii sunt la fel de sătui de promisiunile Primăriei.

“În ultimul timp s-a construit mult, drumurile sunt proaste, când plouă este noroi, efectiv ne murdărim din cap până în picioare. Mașina mi s-a stricat de-a lungul anilor, direcția în special. Asta este...De 20 de ani de când tot umblu pe aici nici nu mai țin socoteala la câți bani am băgat în reparatul mașinii că tot mereu se ivește ceva”, declară Victor Copos, unul dintre locuitorii de pe strada Rubinului.

Sesizări și petiții au trimis cu zecile, dar fără rezultat. Răspunsurile trimise de Primărie sunt mereu aceleași: anul acesta vom asfalta sau nu putem asfalta pentru că e nevoie de lucrări pentru utilități.

“Noi am auzit că în fiecare an se asfaltează, dar numai că nu se concretizează treaba asta. Eu locuiesc aici din 2003, deci de 15 ani, așteptăm în continuare că poate poate se va rezolva. Aici e foarte greu când plouă, când ninge, deszăpezirea nu prea ajunge, condițiile sunt ca la țară. E cam  mult pentru Cluj-Napoca. Eu și toată comunitatea de aici din zonă îi rugăm pe domnii din Primărie să facă ceva și pe ntru noi că ar fi cazul să avem o stradă civilizată, niște condiții mai decente pentru că măcar atâta lucru merităm și noi”, consider Ionuț Chiorean, locuitor pe strada Viile Dâmbu Rotund.

De parcă nu ar fi de ajuns că își rup mașinile și încălțămintele în drumul foarte prost, nici măcar cu taxiul nu pot circula atunci când au nevoie.

“De 10 ani locuiesc aici și nu avem apă, nu avem gaz și strada arată cum arată. Nu ne aduc taxiurile, venim cu copiii pe jos că nu avem ce face. Toți refuză să ne aducă”, spune Livia Selegean, locuitoare pe strada Rubinului.   

Până la concretizarea promisiunilor anuale venite din partea Primăriei, oamenii se mulțumesc cu ce au și trimit în continuare sesizări, în speranța ca până la urmă va ajunge civilizația și la ei.

Adauga comentariu