PubliNews

Artizanii si mestesugarii din nord-vestul tarii va asteapta la Polus, pana duminica

Peste 40 de artizani si mestesugari din nord-vestul tarii se afla zilele acestea la Polus, in cadrul  Targului Regional  pentru Artizanat si Mestesuguri 2015 dedicat acestei regiuni. In zona de food-court, imbracati frumos, in straie populare, mesterii isi asteapta musterii, iar unii chiar impartasesc din secretele mestesugurilor pe care le stapanesc cu atata maiestrie.

Pe langa produsele manufacturate cu drag, aveti ocazia sa ii cunoasteti si pe oamenii care le fac. Silvia Iosif, de exemplu, impleteste cat e ziua de lunga. E cu andrelele in maini si povesteste cu toti cei care sunt interesati de manusi, basti, ciorapi, veste, bluze sau alte piese vestimentare pe care le manufactureaza cu drag.

„Eram studenta saraca, nu aveam bani sa imi cumpar tricotaje la moda, precum colegele mele. Dar nici nu puteam rabda sa nu am si eu hainute frumoase. Asa ca mi le faceam singura. Si moda de acum 40 de ani a revenit”, povesteste femeia, in timp ce impleteste de zor la o basca, asortata la o pereche de manusi facute cu cateva zile in urma. „Pana diseara e gata”, zambeste femeia.

„Numa’ pe Necuratu’ nu l-am bagat in sticla!”, glumeste sugubat Dorel Deac, un mestesugar din Cavnic care are o masa plina de sticle de palinca care au montate in interior fel de fel de sculpturi din lemn. Barbatul recunoaste ca munceste de la 2-3 ore pana la cateva zile bune pentru o singura sticla. Foloseste doar lemn de cires, dud, stejar si paltin si numai cepuri – cuie de lemn, fara pic de aracet. Face componentele bucata cu bucata, apoi le monteaza direct in sticla cu ajutorul pensetelor. „Se coloreaza frumos palinca si capata o aroma aparte de la lemn. Lucrez mult pe comanda, dar fac cu drag fiecare obiect”, marturiseste barbatul.

Familia Culda din Savadisla este prezenta la targ cu produse pe baza de lavanda. De la apa si ulei, buchetele de lavanda, pana la adevarate opere de arta, pernute cu designuri deosebite. Au inceput sa cultive lavanda de cinci ani si intreaga familie este implicata in activitate, de la mic la mare.

Kanyadi Linke este prezenta la targ cu razboiul de tesut dupa ea. Si zeci de modele de covoare tesute, in zeci de culori. „Cum sa fie greu? Fac asta de cand eram copil”, zambeste doamna, in timp ce tese de zor.

Alte femei cos si brodeaza ii. La una pentru copii, cusuta mai mare, se munceste cateva ore, pana la o zi. Dar sunt si ii care necesita zeci de ore de munca , chiar si o saptamana, din zori si pana-n seara.

Daca va aflati in cautare de gablonturi, gasiti de la medalioane din ceramica pana la coliere lucrate in margele de nisip, cu modele traditionale sau moderne.

La targ mai intalniti si uleiurile presate la rece care sunt consumate si de catre membrii Casei Regale. Luna Solai, brand premiat in mai multe randuri de Institutul de Calitate si Gust de la Bruxelles, se afla la targ cu uleiuri de floarea soarelui, in, canepa, rapita sau nuca. Insa vedeta sezonului este uleiul din seminte de dovleac.

Cei care stiu ce este ciolomada o pot achizitiona de la targ, alaturi de alte sortimente de muraturi, dar si de gemuri si dulceturi naturale, fara conservanti sau amelioratori de gust. Tot acolo gasiti siropuri naturale din fructe sau muguri de brad.

Nici apicultorii nu lipsesc de la targ. Pe langa miere de salcam, tei, floarea-soarelui sau poliflora, se gasesc fel de fel de combinatii cu polen, pastura, catina sau mirodenii. Unii producatori, precum Stupina Avram, au inclusiv energizante pentru copilasi, produse pe baza de miere de albine care cresc pofta de mancare, fac gatuletul fericit sau ajuta la ameliorarea tusei.

Pe scena amenajata in mijlocul expozantilor vor urca in fiecare zi artisti de la Asociatia Tinerilor Iubitori de Folclor Cluj, Scoala Populara de Arte “Tudor Jarda”, Ansamblul Folcloric “Dansatorii de pe Somes”, Ansamblul Folcloric “Mugurelul”, Ansamblul Folcloric “Romanasul”, Ansamblul Folcloric “Fiii Camarasului”. Pe langa acestia, vor sustine recitaluri extraordinare Sava Negrean Brudascu (vineri de la ora 20), Valeria si Traian Ilea (sambata de la ora 20) si Marius Ciprian Pop (duminica de la ora 18).

Targul este organizat in cadrul “Saptamanii Europene a IMM-urilor 2015” si se desfasoara pana in 8 noiembrie. Expozanti sunt peste 40 de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si familiale, reprezentanti ai IMM-urilor care desfasoara activitati in domeniul mestesugurilor, in special al celor traditionale, dar si in domeniul artei populare si a artizanatului. Printre acestia se numara si 20 de producatori locali. Targul organizat de Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Cluj-Napoca (OTIMMC), in parteneriat cu Asociatia „Produs de Cluj” este parte dintr-un program national ce are ca scop, printre altele,  protejarea meseriilor care presupun un numar mare de operatii executate manual in practicarea lor si relansarea serviciilor si a produselor cu specific traditional, inclusiv obiecte de arta populara si artizanat, respectiv promovarea acestor produse si servicii pe pietele nationale si internationale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *