Editorial

ARTIFICIU DE IPOCRIZIE LA COLECTIV

Pe lângă impostură și prostie, țara asta funcționează și pe ipocrizie. Dacă n-ar exista acetși combustibili, România ar trage pe dreapta și ar pune pe avarii. Oricum, țara asta funcționează pe avarie, deci n-ar fi nimic ieșit din comun. Dar, oh, ipocrizia, această atitudine atât de îndrăgită de români!

Și sunt mai multe tipuri de ipocrizie. Avem ipocritul inofensiv, căruia n-ai ce să-i faci, așa e el. El nu vrea neapărat să fie ipocrit, nici măcar nu știe că e ipocrit. E ca prostul care nu știe că prost, dar se dă deștept. Poți să-l vindeci cumva? Nu poți, așa că îl lași în plata Domnului.

Avem ipocritul pervers. Ăsta e cameleonic. Poate părea un om de bun simț, cu care ai bea o bere, până îți intră sub piele. Și când ți-e lumea mai dragă, îți rade un baros de ipocrizie, de nu știi de unde să te culegi.

Ipocrizia politicienilor e în fișa postului:

„Ce vă recomandă pentru a intra în partidul nostru?”

„Păi… sunt ipocrit.”

„Excelent, poftiți carnetul de membru!”

Și mai avem ipocritul ăla care calcă peste cadavre sau se cațără pe ele. Cam cum e doamna Daniela Ioana Niță, patroana firmei care a amplasat artificiile în clubul Colectiv.

În motivarea deciziei Tribunalului București, prin care s-au pronunțat sentințele în primă instanță în dosarul Colectiv, doamna asta apare foarte preocupată de imaginea firmei, la patru zile de la tragedie, și mai puțin de partea ei de vină, de victime sau de bun simț în general.

„Daniela Niţă, şefa Golden Ideas Fireworks Artists, voia să cumpere en-gros 10.000 de candele din partea firmei de pirotehnie, la patru zile de la tragedie, pentru a le împărţi tuturor celor care organizau un marş.”, scrie adevarul.ro.

Acuma, știți cum e: morții cu morții, viii cu viii. Ce-a fost a fost, așa a vrut Dumnezeu, am fost și noi puțin implicați, dar viața merge înainte. N-o să jelim la nesfârșit, că avem o imagine de spălat și bani de făcut.

„Totuşi, deşi speriată, inculpata era preocupată de imaginei firmei”, notează judecătorul. „Astfel, la data de 04.11.2015, inculpata are următoarea convorbire, după cum reiese din procesul verbal făcut după interceptări:

Daniela Niță: „Auzi? Cât e o candelă din aia? Cu cât se cumpără o candelă nici foarte mare, nici foarte mică?”

Doamnă: „Nu ştiu, 3-4 lei.”

Daniela Niță: „Te întrebi de ce? Mă interesează la en-gros, la aşa. Poţi să faci o verificare pe net? Stai să-ţi spun de ce. Mă interesează, la mitingul de vineri, să dăm, din partea firmei de pirotehnie, 10.000 de candele sau nu ştiu, o chestie din asta, nu-mi dau seama câte.”

Doamnă: „Nu ştiu dacă e nevoie de aşa multe.”

Daniela Niță: „Nu ştiu. 7000 de candele, nu ştiu. Adică nu ştiu câţi oameni sunt aşteptaţi la miting, dar se aşteaptă mulţi. Ideea era să fie vizibil, înţelegi?

Să fie un gest vizibil şi atunci poţi să spui o chestie minoră – suntem alături de familiile îndoliate şi aşa. Vezi ce preţuri sunt. Ideea e să nu răsucim cuţitul în rană. Dimpotrivă, trebuie să fim cât mai pro, cât mai… blânzi, cât mai umani, că asta e grav. Tot ce s-a întâmplat e…

Dar nu suntem noi de vină, că toate avizele alea şi toate… tot ce era acolo era bombă cu ceas. Chiar nu suntem noi. Iar noi, când ne ducem într-o locaţie, nu trebuie să întrebăm dacă au certificat de la ISU , dacă au două uşi de acces, toate astea cu care trebuie să fie o avizare.”

Alba-neagra. Doamna e o cinică pur-sânge, care s-a gândit să-și salveze business-ul. Poate fi condamnată? Ce patron nu vrea să-și salveze business-ul, în orice context?

Alba-neagra. Hai că a vrut să-și spele imaginea cu niște candele, dar să spună, ca patron de firmă de pirotehnie, că nu o interesează certificatele ISU și normele de siguranță, e inconștiență de cea mai bună calitate.

Alba-neagra. Cât de relevantă e în dosar moralitatea femeii, care reiese din această interceptare? Serios, influențează cumva procesul faptul că femeia e cinică? De când funcționează justiția pe moralitate și nu pe fapte?

Pe 16 decembrie, 2019, Tribunalul București a condamnat-o pe Daniela Niță la 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *