Reportaj

Arta din banala sarma de cupru. Un clujean modeleaza insecte si alte obiecte decorative din sarma de bobinaj

Din cateva imbinari, in mana potrivita, banala sarma de cupru se transforma intr-un obiect de arta nemaipomenit. Printre ingredientele reusitei se mai numara ideile originale si pasiunea nediluata de dorinta de a face bani.

Pe Stefan Ionut Perse l-am intalnit la evenimentul caritabil organizat de Beard Brothers pentru a cumpara un microbuz pentru Gradinita Speciala. Tanarul arhitect si designer a venit la targ cu o serie de insecte stilizate, realizate din sarma de cupru indoita cu maiestrie. Obiectele sale ieseau in evidenta prin lipsa de asemanare cu lucrurile gasite de obicei la targurile handmade.

“Nu vreau sa vand oriunde, nu din asta vreau sa traiesc. Daca ar fi tot un eveniment caritabil as participa, dar asa numai de dragul banilor nu”, subliniaza Stefan din capul locului.

Cel care vor sa ii gaseasca lucrarile o pot face pe pagina de Facebook creata pentru a-si urmari evolutia. El creeaza mai mult pentru sufletul sau, pentru placerea de a plamadi ceva frumos, iar daca mai vinde ocazional din piese este, in opinia lui, un bonus.

Sursa foto: Radu Salcudean – facebook

“Vreau sa cred ca sunt o combinatie intre parintii mei. Mama mea a fost cantareata de muzica populara, iar tatal meu electronist. Mama era cu arta, tata cu chestiile tehnice, iar eu sunt combinatia dintre cei doi. Pasiunea aceasta nu vreau sa o vad niciodata ca ceva din care sa vreau sa fac bani. Cand vrei sa faci bani din ceva automat o comercalizezi. Daca o fac, o fac din placere. Daca nu imi face placere s-o fac, n-o fac. Este un bonus daca reusesc sa vand ceva”, spune el.

Totul a inceput cu un lant pe care il mai pastreaza si acum.

“Tata mi-a adus intr-o zi sarma de cupru acasa, eram mic. Cred ca eram in generala. Nu mai tin minte ce impuls am avut, dar am inceput sa spiralez sarma de cupru pe o teava, sa o tai in bucati si sa fac un lant. Inca il mai am acasa, e un lant de trei metri.Nu a avut niciun sens, pur si simplu mi-a facut placere sa tot invart sarma. De acolo a pornit apoi am mai facut floricele, am mai facut niste chestii micute, iar dupa accea am facut o pauza lunga”, povesteste artistul.

A mai facut cateva martisoare prin liceu, apoi in facultate s-a reapucat de indoit sarma. Ii venea sa faca asta instinctiv fara prea multe planuri in prealabil.

“Era o chestie naturala, fara sa gandesc, fara sa am un scop anume, fara sa pornesc de la o idee, pur si simplu ma jucam cu sarma”, explica el.

Colectia celor 8 insecte cu care a partcipat si la targul caritabil a pornit de la o simpla schita, asa cum incep acum toate lucrarile sale.

“Ma plictiseam la un curs si de obicei intotdeauna desenam in spatele caietului. Am inceput cu fluturele, e prima insecta pe care am facut-o si de la care a pornit totul. Stiu ca am desenat un desen atipic si mi-a placut ca era simplificat. E ca si un logo, am incercat sa extrag esenta si sa le simplific, sa elimin detaliile. A doua insecta a fost libelula, fiind insecta mea preferata. Am desenat-o, a iesit bine. Am facut trei, dupa aia am facut o pauza, apoi am vazut ca e la moda sa faci o serie din ceva. Mi-am spus sa incerc sa fac si eu o serie si am inceput sa caut insecte care mi-ar placea. Apoi desenele le-am pus pe digital, le-am pus pe net si oamenilor le-a placut”, isi aminteste Stefan.

La o sugestie aruncata la intamplare i-a venit ideea sa le dea viata schitelor atat de apreciate, modelandu-le din sarma de cupru.

“M-am gandit sa incerc sa le fac din sarma, sa vad daca pot, daca imi iese. Prima data am inceput cu buburuza, de acolo a pornit totul. Am avut doua prototipuri, prima ca sa vad care sarma e mai buna, iar a doua ca sa vad imbinarile. Ambele le-am facut cadou la un moment dat. Lucrez cu mana si cu patentul si cu tot felul de obiecte care imi vin la mana, ca e o surubelnita, un pix sau un fluier, depinde de ce am nevoie. Am un singur patent cu care ma joc. Din mana incep sa ii dau forma, daca pun patentul da jos emailul, este sarma emailata din bobinaj”, arata tanarul.

Din cele opt insecte din serie la targ a vandut buburuza, iar ulterior si libelula si paianjenul si-au gasit noi stapani.

“Le fac din curiozitate, sa vad daca pot sa le fac, le fac pentru ca imi place. Poate voi face o noua serie de insecte. Daca as putea as vrea sa le fac, poate peste 5-10 ani, sa le vad mari, cat mine de mari, sa vad o insecta atat de mare si le-as vedea volumetrice, nu ca o lucrare plana. Nu vreau sa multiplic nimic din ceea ce fac din sarma. Vreau sa cred ca au mai multa valoare fiind unicat si in acelasi timp ma oblig sa caut idei noi, nu vreau sa ma plafonez la o chestie pe care o multiplic”, a concluzionat artistul.

Pe langa obiectele din cupru Stefan a facut si o lampa din bete de toba reciclate.

 

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *