Sanatate

Arsurile retrosternale

Refluxul gastro-esofagian este o iritatie a esofagului, determinata de secretiile acide ale stomacului care reflueaza din acesta in portiunea inferioara a esofagului. Atungi cand inghitim, alimentele trec in jos, la nivelul gatului, strabat esofagul (un canal muscular, care face legatura intre cavitatea bucala si stomac) si ajung astfel in stomac. In conditii normale, la intrarea in stomac exista o valva musculara, numita sfincter esofagian inferior, care deschide alimentelor accesul spre stomac, dar si eliminarea gazelor prin binecunoscuta ragaiala. In conditii de repaus alimentar, aceasta valva ramane insa inchisa.

 

Senzatia de arsura. O data ce alimentele ajung in stomac, acesta incepe sa secrete o serie de substante, indeosebi acide, care au rol major in digestia gastrica. Daca valva mentionata mai sus ramane deschisa in acest moment sau daca nu se inchide bine, acidul din stomac reflueaza sau se prelinge in sus, spre esofag, pe care il va irita si va produce astfel senzatia de arsura situata retrosternal (in spatele sternului).

 

O persoana din 20 prezinta cel putin o data pe sapatamana arsuri retrosternale. Incidenta este destul de mare, dar, in ciuda starii de disconfort produsa, pentru cei mai multi, aceasta nu reprezinta o problema medicala serioasa. Ea devine serioasa in masura in care simptomele se repeta, acestea conducand la asa-numita esofagita peptica, o boala care, netratata, poate duce la numeroase complicatii. Severitatea acestui reflux depinde de gradul de disfunctie a sfincterului esofagian inferior, precum si de tipul si volumul de lichide care reflueaza din stomac in esofag.

 

Diagnostic si tratament. Persoanele cu simptome frecvente, care nu se amelioreaza in urma modificarilor de dieta si de obiceiurile alimentare incarcate, au nevoie de o evaluare diagnostica mai complexa, si anume de efectuarea unei endoscopii digestive superioare, asociata si cu determinarea de pH a secretiilor (pentru masurarea gradului de aciditate).

 

 

Obiectivul tratamentului este acela de a reduce volumul de lichid gastric refulat si de a-i modifica gradul de aciditate, astfel incat sa fie cat mai putin agresiv pentru mucoasa esofagiana. Rareori este necesar tratamentul chirurgical.

 

Cauze. Anumite stiluri de viata si unii factori alimentari si de dieta pot contribui la aparitia arsurilor retrosternale prin relaxarea sfincterului, prin cresterea presiunii din stomac, situatie care se va rasfrange catre supapa, fortandu-i deschiderea, si prin modificarea esofagului, care devine mai sensibil la sucurile gastrice.

 

 

Principalii factori in producerea arsurilor retrosternale sunt: consumul de cantitati mari de alimente la o masa; consumul exagerat de ceapa, ciocolata, produse care contin menta, alimente bogate in grasimi sau foarte condimentate, citricile, usturoiul si produsele bazate pe rosii; consumul exagerat a anumitor bauturi, sucuri din citrice, alcoolul, bauturile cu cofeina si cele carbonatate; mese imbelsugate inainte de culcare; greutatea corporala mai mare; fumatul; purtarea de haine sau de curea (centura) prea stranse; dormitul cu capul prea jos etc.

 

Remedii. Daca aceste simptome se repeta si dureaza mult timp, puteti incerca urmatoarele remedii simple:

Nu mergeti la culcare cu stomacul plin! Ultima masa de seara sa fie cu cel putin 2-3 ore inainte de a merge la culcare.

Nu mancati prea mult deodata! Scadeti marimea portiilor si mancati pe 4-5 ori pe zi cu portii mai mici de mancare.

Mancati incet! Nu va grabiti si mestecati bine alimentele inainte de a le inghiti.

Purtati haine largi, care sa nu stranga exagerat abdomenul.

Evitati alimentele care favorizeaza aparitia arsurilor retrosternale enumerate mai sus.

Scapati de kilogramele in plus! Pierderea in greutate amelioreaza simptomele.

Nu fumati si nu consumati alcool!

Tineti o evidenta a alimentelor, a bauturilor si a obiceiurilor alimentare pe care le-ati identificat ca fiind legate de aparitia simptomelor. Ulterior, incercati sa le evitati!

Ridicati capul patului in care dormiti, astfel incat capul si toracele sa fie mai ridicate decat picioarele.

Beti suficienta apa!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *