In vizor

ARR Cluj nu retrage licentele Fany. Irinel Lungu, sefa ARR, isi bate joc de lege si de opinia publica

Autoritatea Rutiera Romana Cluj a decis sa nu retraga licentele firmei de transport Fany, pe motiv ca solicitarea transmisa de Consiliul Judetean Cluj nu este suficient motivata. Traseele castigate de firma de transport ar fi trebuit suspendate, in baza unei sentinte definitive a Curtii de Apel Cluj.

A trecut mai bine de o luna de la sentinta Curtii de Apel Cluj, in baza careia traseele firmei de transport Fany ar fi trebuit suspendate, insa Autoritatea Rutiera Romana nu a facut inca acest lucru.

Consiliul Judetean Cluj a cerut ARR Cluj de doua ori suspendarea licentelor de transport. In replica, institutia a trimis o noua solicitare  presedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, prin care ii cere sa retransmita solicitarea motivata.

Irinel Eugenia Lungu, directoarea ARR Cluj, ne-a declarat ca nu poate retrage licentele, pana ce Consiliul Judetean Cluj nu transmite o cerere motivata.

„Noi am trimis o hartie inapoi la CJ Cluj, prin care ei trebuie sa ne transmita solicitarea motivata. Art. 28 din Ordinul 353  arata in ce conditii ARR poate retrage licentele. Incadrarea in articol si litera o face Consiliul Judetean. Noi avem competenta materiala, dar nu juridica. Eu nu apreciez din ce motive, Consiliul Judetean trebuie sa o faca”, a precizat directoarea ARR Cluj.

In replica, presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu spune ca nu a primit, inca, solicitarea ARR Cluj, insa considera ca cea transmisa initial a fost suficient de motivata.

„Dupa o luna de pasare de la o institutie la alta, s-au gandit ca nu este suficient motivata? Am motivat-o pe cealalta”, a spus Uioreanu, care a promis ca va analiza situatia.

In 28 februarie, Curtea de Apel Cluj a dat o sentinta definitiva in razboiul autoritatilor cu compania de transport Fany.

“Admite recursul declarat de paratul Consiliul Județean Cluj impotriva sentintei data de Tribunalul Cluj in dosarul 10434/117/2013, cat si cererile accesorii depuse de Comuna Feleacu, Comuna Baciu si Comuna Chinteni si in consecinta: caseaza in parte sentinta recurata si respinge cererea de suspendare formulata de reclamanta Fany”, se arata in decizia  Curtii de Apel Cluj.

Practic, Curtea de Apel a dispus, prin aceasta sentinta, ca Hotararea CJ Cluj din data de 17 octombrie 2013, care se refera la eliminarea din programul public de transport persoane a rutelor spre localitatile Apahida, Dezmir, Ciurila, Floresti, Luna de Sus, Tauti, Baciu, Mera, Corus, Chinteni, Florest-Fetei Etc este legala si poate fi aplicata. Prin acea hotarare, consilierii judeteni au votat, atunci, ca aceste trasee sa nu mai fie scoase la licitatie publica, deoarece localitatile enumerate se afla in zona metropolitana Cluj, care asigura transportul prin Compania de Transport Public.

Dar Fany nu a fost de acord, astfel ca a cerut suspendarea hotararii in instanta. Deoarece procesul dintre CJ Cluj si Fany nu era finalizat la sfarsitul anului, atunci cand trebuia organizata licitatia pentru atribuirea traseelor judetene pentru perioada 2014-2019, aceste rute au fost reintroduse in licitatie. Ca urmare a licitatiei organizate de Ministerul Transporturilor, Fany a castigat, astfel, dreptul de a opera pe aceste rute.

Sentinta Curtii de Apel Cluj din 28 februarie rastoarna situatia, iar acum se pune problema in ce conditii se anuleaza traseele castigate la licitatie. Intre timp, instanta a si motivat hotararea judecatoreasca.

In ce conditii sunt suspendate licentele de transport

Ordinul 353 din 2007 arata ca ARR suspenda licentele, in urmatoarele conditii:

    a) cand nu mai sunt indeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii acesteia;
    b) in cazul savarsirii de catre operatorul de transport rutier a unor abateri grave, dupa cum urmeaza:
    (i) cand licenta de traseu a fost obtinuta prin furnizarea unor documente care contineau informatii eronate;
    (ii) cand operatorul de transport rutier, detinator al licentei de traseu, a incredintat spre efectuare altui operator de transport rutier curse prevazute in graficul de circulatie aferent licentei de traseu;
    c) in cazul savarsirii de catre operatorul de transport rutier a unor abateri repetate, dupa cum urmeaza:
    (i) in cazul transportului judetean, cand operatorul de transport rutier a efectuat mai putin de 95% din totalul curselor prevazute in graficul de circulatie al licentei de traseu a se efectua intr-o luna calendaristica;
    (ii) cand operatorul de transport rutier a inlocuit de mai mult de 3 ori unul dintre vehicule fara respectarea prevederilor art. 18 alin. (2);
    d) la incetarea activitatii operatorului de transport rutier;
    e) la retragerea licentei de transport.
   

(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), retragerea licentei de traseu se face in baza solicitarii motivate a administratiei publice judetene.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *