Aroganta unei dascalite de la Cluj: le adreseaza mesaje sfidatoare parintilor care nu pun bani in fondul clasei

Pentru ca au refuzat sa contribuie cu 50 de lei pe semestru la controversatul fond al clasei, parintii clasei a II-a C de la Scoala “Ion Creanga” s-au pomenit cu mesaje pline de otrava din partea invatatoarei Vasilica Rus. Printre altele, aceasta le reproseaza rusinea de a fi “singura invatatoare din a carei clasa majoritatea parintilor refuza contributia”.

Cazul invatatoarei de la Scoala nr. 10 din Bucuresti care a scandalizat o intreaga tara dupa ce a fost filmata cerand bani de la parinti pentru cadouri are o “replica” si la Cluj. Redactia Ziar de Cluj a intrat in posesia unui mesaj postat de aceasta pe un grup adresat parintilor clasei sale, a II-a C, in care le reproseaza, plina de venin, ca au refuzat sa puna bani pentru fondul clasei.

“Fara prea multe introduceri, e o situatie pe care eu simt nevoia sa (ne-)o lamurim. Este vorba de Asociatia Parintilor Scolii si cele doua transe de cate 25 de lei/semestru cu care, optional si fara constrangere, fiecare dintre Dvs. ati contribuit sau nu”, isi incepe dascalita scrisoarea.

“Am inteles ca o parte (cea mai mare parte dintre Dvs. ) nu doriti sa sustineti Asociatia, argumentand prin faptul ca de la conducerea scolii copiii Dvs nu au primit nimic”, continua lamentatia.

Invatatoarea invoca apoi faptul ca si elevii clasei amintite au avut parte de manuale, diploma, reparatii si renovari ale baii sau ale salii de sport. Lista se lungeste cu “xerox-urile” din scoala, cu produsele de igiena sau alte cheltuieli ale scolii.

“Tabla interactiva care se gaseste la alti elevi, in alte clase? Am convingerea ca parintii din clasele respective nu se trag de maneca si contribuie cu seriozitate la cheltuielile clasei, pe care, de fapt,  fiecare clasa si parintii de acolo le suporta”, a mai scris Vasilica Rus.

Ea le mai cere parintilor ca, daca au o problema cu ea, sa ii fie comunicata “direct si clar”, pentru ca apoi sa comunice Directiunii ca are de-a face cu “un caz special” care beneficiaza de “o totala gratuitate”.

“Cel putin sa va puneti intrebarea cum o sa ma prezint, singura invatatoare din a carei clasa majoritatea parintilor refuza contributia”, se plange dascalita.

In continuare, mesajul se refera la felul in care sunt punctati elevii in catalog.

“Sunteti nemultumiti de rezultatele copiiilor Dvs? Tin sa va spun ca FB-ul copiilor poate sa apara pe linie in catalog si carnete, iar cei care le primesc sa nu fie, pur si simplu, de FB”, a tinut ea sa sublinieze.

“Cel putin o parte dintre Dvs ar trebui sa va intrebati, atat de obiectiv cat poate fiecare, care sunt motivele reale si adevarate (nu cele prin care fiecare isi vede copilul cel mai grozav si mai destept, cand deseori nu e cazul) ale rezultatelor/calificativelor mici, decat – mai mult sau mai putin explicit – mesajul pe care il transmiteti sa fie “borcanul in capul invatatoarei””, atrage atentia Vasilica Rus.

Parintii sunt apoi invitati “cu respect” sa termine mai intai un liceu pedagogic si o facultate “dupa aceea sa discutam despre ce poate sa faca o invatatoare si ce nu poate sa faca, despre ceea ce poate sa faca un parinte si ceea ce nu poate sa faca”.

Invatatoarea mai subliniaza o data cat de jenata e de faptul ca doar la clasa ei nu se plateste fondul clasei, dupa care se ofera sa doneze un salariu “pentru copiii care au nevoie de gratuitatea scolii”.

Faptul ca dascalii nu au voie sa se implice in strangerea de fonduri e clar si respectat si la Scoala “Ion Creanga”, potrivit directorului Cristian Munteanu.

“Doamna invatatoare nu a facut decat sa le aminteasca de aceasta contributie, ca ar fi bine sa participe. Daca asta se considera implicare in strangerea de fonduri, cei indreptatiti nu au decat sa ii ceara socoteala, insa ea nu facea mai mult de a aminti. In plus, mesajul era o replica la o scrisoare a uneia din mamele copiilor, doamna Dumitru, care a avut multe acuzatii deplasate”, a declarat Munteanu.

Directorul considera ca invatatoarea nu ar trebui sa fie “acuzata si nedreptatita pentru ca le-a amintit ca astea sunt costurile implicate in strangerea de fonduri”.

“Scoala “Ion Creanga” a avut o traditie indelungata in foarte bune legaturi cu parintii. Dupa nenorocirea care s-a intamplat in Bucuresti, cu invatatoarea care strangea bani pentru cadouri s-a ajuns in cealalta extrema. Asta le place parintilor, pentru ca pot face cu noi ce vor ei. Nu stiu daca asta e bine”, a remarcat Cristian Munteanu.

Acesta a invocat un episod petrecut la inceputul acestui an scolar, in care invatatoarea Vasilica Rus a primit post la o alta scoala, iar parintii clasei a II-a C "s-au dat peste cap, au mers la inspectorat si au reusit sa o aduca inapoi”.

“Nu inteleg cum a cazut acum in dizgratie in fata parintilor. Sa se faca ancheta si, daca se considera ca ce a facut fata asta inseamna implicare in strangere de fonduri, sa fie acuzata si trasa la raspundere”, a mai spus directorul.

Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj a apreciat ca trebuie facute verificari.

“80% din acuzatiile de acest fel sunt nefondate, sunt de fapt neintelegeri in asociatiile de parinti. Nu pot sa comentez cazul pana nu se constata ca e real. Invatatoarea nu avea voie sa faca asa ceva. Nu am primit nici o reclamatie, dar, dupa sesizarea dumneavoastra vom trimite acolo o comisie de control”, a precizat Cuibus.

Potrivit acestuia, parintii care se confrunta cu asemenea probleme ar trebui sa depuna sesizari la conducerea scolii respective si la nivelul ISJ Cluj. 

Comentarii

ovi

20.06.2014 18:01

Cer prea multi bani la salariile noastre.Si cand eram eu la scoala acum 30 de ani se aduna fond la scoala dar nu ca acum.Pe langa fond in fiecare semestru carti speciale la mate, romana,engleza ,chimie etc.

Gigi

20.06.2014 18:41

Parca scoala era obligatorie!!!!!Mai stim si alte cazuri de profesori care dau note si calificative in funstie de atentiile parintilor.SA LE FIE RUSINE DE SCUZE PENTRU ,,JEGOASE SI JEGOSI''

claudiu

20.06.2014 22:38

Domnii sefi (directori-inspectori) sa nu facem pe prostii si sa dam vina pe cei mai mici. Nu discutam de faptul ca se fac insinuari care si cat contribuie, daca nu se strang bani de la anumite clase vinovatii sunt invatatorii sau dirigintii. Sa reamintim ca doamna invatatoare nu avea definitivatul in scoala si avea bunul simt sa nu iasa in evidenta cu lucruri negative.Domnule inspector aveti dreptate sunt divergente din cauza parintilor care sunt orbiti de interesul copilului propriu fara al vedea in realitate cine este cu adevarat. Tot timpul adevarul supara si doare mai ales la cei orgoliosi.Sunt parinte de elev al acestei clase si am fost in prima faza si eu socat de mesaj dar am realizat ca a fost doar realitatea.

Zorela

20.06.2014 23:10

Sigur ca e o traditie sa se stranga fondul scoli si fondul clasei insa nu e cazul sa insiste doamnele invatatoare sau diriginte atunci cand elevul nu are de unde sa duca acesti bani si sa jigneasca elevii si parintii pentru ca nu e corect. Platim bani grei la stat ca sa poata invata copiii nostri !!!

cristi

21.06.2014 08:05

Daca a avut ce trebuie in cap de ce s-a facut dascalita,trebuia sa se faca medic sau altceva sa ii vina banii mai usor si sa nu trebuiasca sa pretinda bani de la amarati care deabia isi intretin copii la scoala din cauza salariilor de mizere.

Gorgutz

22.06.2014 11:50

Stimabile Cristi,aceasta dascalita are mult mai multe calitati si "lucruri" in cap decat ai matale! In primul rand este absolventa a unei facultati foarte grele, iar scopul dansei nu este sa faca bani! Aceasta invatatoare isi vede de munca ei cu multa daruire si implicare, convingerea ei nu este sa scoata bani pe banda rulanta, ci sa scoata creiere luminate, care macar sa stie sa scrie corect, asa cum matale nu esti in stare sa o faci!!!De-abia se scrie cu cratima ! (NU deabia!)copii se scrie in contextul matale cu trei "i"!!!!dar astea sunt amanunte... e usor sa lovesti intr-o persoana fara sa o cunosti! Pacat ca nu ai avut parte de o invatatoare ca si dansa, macar sa nu te faci de ras cand postezi un comentariu cu greseli gramaticale de clasa a 2-a!In rest... toate bune, si crede-ma... un medic sau "altceva" care iau spaga zilnic picuri de bani... iau bani de la "amarati" care abia isi duc zilele. Si nu cer! Este inradacinat in mentalitatea poporului roman sa dea spaga si plicuri groase la medici! In acest caz, aceasta invatatoare nu a cerut nimic, doar a facut aluzie la o stare de fapt in care acest sistem imputit de invatamant este subfinantat! Iar premiile, cartile si tot acest nimic ce se imparte la sfarsit de an scolar, de undeva se deconteaza! Statul roman nu prevede nicaieri buget pentru acordarea premiilor la sfarsit de an scolar, si nici bani pentru festivitate. Daca matale ai copil, astepti sa primeasca o carte daca este premiant! Dar in cazul dumitale, cumetre draga, daca iti seamana, este un imbecil la fel ca si tatal!

Cetateanul revoltat

21.06.2014 10:40

Domnule Cristi,Daca ai fi avut si tu ceva in cap nu scriai mesajul acesta. S-a facut dascalita pt. are talent si pasiune pt. copii. Sa nu crezi "desteptovici" ca un medic (rezident) are salariu mai mare decat un dascal. In loc sa apreciezi ca mai exista oameni care vor sa mai lucreze cu odraslele dvs. pt. un salar de mizerie faci reprosuri dascalilor. Parinti incompetenti! In alte tari nu stiu de unde sa mai recruteze oameni ca sa lucreze cu elevii "eminenti" care exista in zilele noastre. Exemplu: SUA (aduc oameni de peste tot din lume ca sa predea la clasele de oligofreni americani). Asa va ajunge si in Romania, fiindca e foarte greu sa lucrezi cu copiii! 

CC

22.06.2014 20:53

Mai încet cu remarcile la adresa copiilor cu nevoi speciale. Cel puțin in US si Canada se încearcă integrarea lor in scoli publice. Pe cand asta in România? Unde învață copiii cu nevoi speciale? In putinele scoli "speciale" unde cei mai multi părinți au acces. Drept pentru care trebuie sa își țină copiii acasă. Ascunsi de văzul lumii. Scuze domnilor ca nu se nasc toti copiii perfecti si deștepți. Ar trebui sa ne gândim mai mult la ei, la copiii aceștia cu nevoi speciale si sa le dam o șansa. Șansa de a creste împreuna cu ceilalți copii si de a se bucura de aceeași demnitate, apreciere. Ei si părinții lor nu au ales sa vina in lumea asta așa. Ganditi-va mai bine inainte de ai numi oligofreni si handicapati. Nici unul dintre noi care avem copii normali nu ne-am dori o clipa sa trecem prin ce trec acești oameni zi de zi. 

claudiu

21.06.2014 14:22

Este  vorba  despre  fondul  scolii  doamna  dumitru, nu  despre  fondul  clasei.\\   

Antoneta

21.06.2014 17:56

Domnule Cristi, înțeleg că dumneata esti medic sau altceva, și că ai  ceva în cap. Mă întreb cum de ai reușit să ai (ceva în cap)...dacă ai fost instruit de persoane care nu au (ceva în cap= dascăli), conform raționamentului dumitale.Și pentru acest caz, ca și pentru altele, întotdeauna adevărul se găsește la mijloc.  Mă deranjează că unii oameni din sistemul de învățământ reușesc prin faptele lor, sau doar prin imaginea faptelor lor,  să lase loc de interpretări ca ale domnului Cristi-jenant!Dragi colegi, dacă aveți ceva în cap, deși nu sunteți medici sau altceva și vă câstigați pâinea cu greu, gândiți de șapte ori înainte de a avea o "ieșire" în fața părinților! Iar atunci când vă îndemnați la a scrie...gândiți de șate ori câte șapte!

Costica

21.06.2014 18:46

  Sanctionati intai ministerul care cere prea mult si nu ofera nimic, apoi inspectoratul si directorul. vina nu este a invatatoriloe , ci a celor ce ne conduc  si au pretentia la calitatea actului educational. In era informationala, educatia nu se mai face doar cu creta si buretele, iar parintii care nu au bani de un caiet au  ( dovedit) bani de tablete.

Florina

21.06.2014 19:30

Poate pentru ca-i place? Ce altceva credeti ca motiveaza dascalii sa ramana in sistem? Si ce va face sa credeti ca medicii sau altii, cu alte meserii, obtin usor banii? Aici am ajuns pentru ca s-a rasturnat scara valorilor si nu mai exista respect pentru cei care au invatat ani de zile si continua sa invete o viata ca sa fie performanti in ceea ce fac.

MARIA

21.06.2014 21:26

IN ZIUA DE AZI TOATA LUMEA SE PLANGE CA NU ARE BANI... DA, ESTE O REALITATE CARE DOARE, DAR... IN ORICE MOMENT AL VIETII AM DAT PENTRU FIUL MEU TOTUL. DACA LA GRADINITA, LA SCOALA, LA LICEU, LA FACULTATE MI S-AU CERUT BANI,  MI S-A CERUT AJUTORUL SAU UN SFAT DIN PARTEA CELOR CARE IMI EDUCAU COPILUL MI-AM OFERIT TOT SPRIJINUL CADRELOR DIDACTICE. AM FACUT ACEST LUCRU DIN CONVINGEREA CA BAIATUL MEU MERITA TOTUL SI NU MI-E GREU SA RENUNT DE 2 ORI PE AN LA 50 DE LEI(PRETUL UNEI BLUZE, PANTOFI SAU 2 ZILE LA PIATA) CAT E FONDUL CLASEI PENTRU A FACE CEVA FOLOSITOT PT. FIUL MEU.  MEREU A FOST DECIZIA PARINTILOR, LUATA IN CADRUL SEDINTELOR CU PARINTII SA AJUTAM INSTITUTIA SCOLARA CU O SUMA  MICA. BANII ACESTIA NU INTRAU IN BUZUNARUL NIMANUI, EXISTA UN GRUP DE PARINTI, CU UN CASIER RESPONSABIL, CARE AVEA BONURI SI PROCES-VERBAL CU CE SE CUMPARA. SI TOTUL ERA PENTRU COPII, PENTRU COPILUL MEU CARE MERITA TOT CE-I MAI BUN. EL TREBUIE SA AIBA TOATE CONDITIILE DE A INVATA SI NU INTOTDEAUNA GUVERNUL ROMANIEI DECONTEAZA TOATE CELE NECESARE INVATAMANTULUI. ASA A FOST SI PE VREMEA MEA IN COMUNISM, ASA E SI ACUMA. AM AVUT PARTE PT. FIUL MEU DE DASCALI DEOSEBITI SI LE VOI MULTUMI TOATA VIATA CA M-AU AJUTAT SA EDUC UN VIITOR MEDIC, CARE VA SALVA VIETI. MI-AM CRESCUT BAIATUL SINGURA, DIN SALARIU DE BUGETAR SI NU M-AM PLANS NICIODATA SI NU AM ACUZAT NICIODATA PE CINEVA CARE POATE ,UNEORI, MI-A INDRUMAT COPILUL MAI BINE CA MINE.LASATI ORGOLIILE DEOPARTE, FI-TI MAI MODESTI, STIMATI PARINTI, PENTRU CA DACA DESCONSIDERATI UN DASCAL, ASA VA FACE SI COPILUL  DVS.  SI ATUNCI EL NU VA MAI INVATA NIMIC, APOI VETI URMA  DVS. SA SUPORTATI LIPSA LUI DE EDUCATIE LA BATRANETE. NU LASATI COPILUL SA NU AIBA O CONDUITA MORALA SOLIDA, DACA IL IUBITI CU ADEVARAT.RESPECTUL CERE RESPECT!

Adauga comentariu