Arhitectul Szabolcs Guttman, despre turnul de 12 etaje al lui Tise: “Nu are ce cauta intr-o zona protejata”

Szabolcs Guttman, membru al Comisiei de Monumente Istorice Cluj, explica motivele pentru care proiectul imobiliar al senatorului Alin Tise de pe strada Ploiesti nu a primit aviz favorabil. Acesta arata si “portita” prin care Tise ar putea construi in centrul orasului un turn de 12 etaje: in viitorul PUG zona este delimitata “centru de cartier”.

Membrii Comisiei de Monumente Istorice Cluj au votat, in unanimitate, impotriva proiectului imobiliar propus de familia senatorului PDL Alin Tise, pe strada Ploiesti. Decizia nu l-a multumit pe Tise, asa ca a fost contestata la Ministerul Culturii, care urmeaza sa se pronunte in acest caz.

“Este ciudata si istoria locului, cu vecinatatea care a putut sa construiasca, fara comisia noastra, deoarece nu era cu titulatura de Zona Protejata. Acest proiect nu a primit aviz din cauza faptului ca s-ar schimba radical modul de a construi in zona. In astfel de zone protejate ar trebui sa se pastreze, poate nu chiar identic cladirea, dar macar parcelarea, modul de viata, regimul de inaltime”, spune Guttman.

Totusi, o astfel de cladire ar putea fi ridicata, daca in PUG zona este delimitata “centru de cartier”.

“Probabil ca sunt niste zone propuse prin Planul Urbanistic General, in noua varianta a acestuia. Este o delimitare care, practic, propune o zona construibila. Este o negociere intre partea urbana si reducerea zonelor protejate. In situatii de acest gen, se poate renegocia un concept. Din pacate, chiar daca in PUG se propune o dezvoltare locala, ar trebui sa existe un Plan Urbanistic Zonal.

Un PUG nu poate sa rezolve decat generic,  iar credibilitatea unei dezvoltari  strategice depinde de un PUZ, care trebuie sa arate ca strazile sunt destul de late, functiunile noi vin in avantajul urbei si asa mai departe.

Pana cand nu este un nou PUG, este o zona protejata. In varianta unui nou PUG, avizat si acceptat, prin acesta stiu ca ar fi posibil de dezvoltat zone de acest gen, cu conditia existentei unui PUZ. Din cate stiu, pentru acest proiect exista un PUZ, insa unul limitat, pentru o intersectie. Acest PUZ ar trebui sa prezinte intreaga zona, arterele care sunt dimensionate pentru cu totul altceva decat pentru ceea ce se construieste”, a explicat Szabolcs Guttman.

Comentarii

Nelu Deac

20.08.2014 11:23

Lasa ca ii da Boc centru de cartier ca nu ar fi prima data cand familia Tise primeste o astfel de incadrare urbanistica ! O cheama pe Subtirica care ii da tema lui Ciuban, care oricum o zis ca n`are mama si tata pentru ca sa-si ocroteasca functia, si treaba-i ca rezolvata. 

Mircea

20.08.2014 11:30

Pai daca in acea zona deja se face o cladire imensa a dl. Ministru Rus plus ca este deja foarte inalta cladirea parkingului nu inteleg cum arhitecul 'lui peste' zice ca ii zona protejata? 

Mitica

20.08.2014 12:26

Adica Mircio, e pe principiul ca daca ma-ta-i curva de ce sa nu fie si a altuia ?

Mihai

20.08.2014 12:54

Exact. La nici 30 de metrii de cladirea lui Tise se ridica 2 mastodonti..... Ciudate decizii....

Gogulet

20.08.2014 13:06

Pai PLatinia? EBC? De astia nu zici nimic? Eu cred ca ai ceva cu Tise...:)))

alintimis

20.08.2014 15:46

cam ciudata povestea asta cu zona protejata. Ginerele rusului construieste, fostul sef al BT construieste, alaturi e un bloculet comunist, pest drum parkingul si hala... nu inteleg de ce nu incape si blocul lui Paunel pe strada aia...

Adauga comentariu