Arhitectul Serban Tiganas, despre masurile Primariei privind cladirile vechi: "Este o interventie de urgenta care nu conduce la repararea cladirilor. Este exact pe aceeasi categorie cu a da turturii jos"

Ninsoarea nu reprezinta un pericol doar pentru soferi, ci si pentru pietoni. Cladirile vechi din centrul orasului risca si mai mult sa se dezmembreze, bucata cu bucata din cauza greutatii zapezii. O prima masura pe care o ia Primaria in vederea evitarii unui pericol este aceea de a inlatura elementele decorative si de constructie  ale imobilelor in stare de degradare. Cu toate acestea, arhitectii Clujului contesta solutia gasita de Primarie, solutie pe care o vad inutila si care diminueaza valoarea arhitecturala a cladirilor in cauza.

Rand pe rand, cladirile vechi ale Clujului incep sa cedeze. Daca acum cateva zile, cadeau bucati din Conti, astazi alte cateva bucati au cazut din tencuiala unei cladiri din apropierea Camerei de Comert. Conform monitorulcj.ro pompierii s-au prezentat la fata locului cu o autospeciala si au semnalizat zona corespunzator. 

Totodata, astazi, reprezentantii Primariei au anuntat masurile pe care le vor lua in vederea evitarii unor pericole de acest gen. Astfel, ei au demarat o actiune de inlaturare a elementelor decorative ale cladirilor vechi din centrul istoric. 

"Primaria municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Avram Iancu" si Comisia Zonala pentru  Protectia Monumentelor au demarat o actiune preventiva de verificare si inlaturare a tuturor elementelor de constructie ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului. Scopul actiunii este de a oferi siguranta cetatenilor, in conditiile in care toti proprietarii acestor imobile au fost deja somati cu privire la obligatiile legale pe care le au de a demara lucrari de reabilitare a fatadelor imobilelor pe care le detin, dar, din diferite motive nu au facut inca demersurile fizice de reabilitare", arata acestia.

Costurile pentru aceste interventii de urgenta vor fi acoperite de catre autoritatile publice, iar cele de reabilitare efectiva a imobilelor revin in responsabilitatea proprietarilor, mai adauga ei.

Arhitectii Clujului nu sprijina aceasta masura de urgenta

Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, insista asupra tipologiei cladirilor vechi. Astfel, solutii ar trebui gasite in special pentru cele care sunt monumente istorice, in care merita sa fie investit banul public si ulterior recuperat prin metode aferente. 

"Aici nu este o solutie despre arhitectura, ci e o problema care tine de drepturile si obligatiile proprietariilor constructiilor. Deci, e o problema de drept in primul rand, chiar o problema juridica. Cineva trebuie sa aiba drepturi si obligatii in privinta proprietatii. Noi stim foarte putin ca in Romania cultura proprietatii este, zic eu, in suferinta, adica avem o cultura incompleta. N-am avut tranzitia de la cultura proprietatii, asa cum a fost ea modificata si setata ani de zile in perioada de dinainte de 89, in care, hai sa spunem, privatul juca un rol mult mai mic, in general, fata de proprietatea publica, fata de proprietatea asupra fondului construit si asa mai departe. Acum cand privatul joaca un rol extraordinar totusi exista, si trebuie sa fie, niste parghii publice. Dar resursele publice sunt cu totul altele acum. Inainte statul era omnipotent si acum statul si administratia publica nu mai sunt nici pe de parte omnipotente, sunt chiar sarace, sunt lucruri care nu erau inainte la fel. Problema mea este urmatoarea: ca aceasta chestiune legata de proprietate trebuie sa aiba doi parametri in ceea ce priveste cladirile. Doi parametri care sunt usor de introdus. Si anume a face distinctia intre cladirile monument, cladirile listate, cladirile care au fost declarate de mare interes pentru patrimoniu prin aceasta conditie de monument istoric si care, dupa mine, capata prin aceasta distinctie statutul de interes public. Atunci cand o cladire este de interes public inseama ca Primaria, statul, administratia, banul public poate sa intervina, sa fie cheltuit pentru ca ea sa fie mentinuta in viata, chiar daca proprietatea asupra ei e privata. Dar lucrul acesta trebuie facut printr-o schimbare legislativa care, la ora actuala, nu s-a facut inca. Deci, pentru o cladire monument la care intreaga societate a decis ca tine foarte mult pentru ca e valoroasa, dincolo de ce valoare are pentru proprietarul actual. Daca proprietarul actual nu-si poate indeplini obligatia de a o mentine corespunzator, statul are dreptul sa cheltuie bani. Evident, dupa aceea sa incerce sa-i recupereze, sa treaca printr-o procedura adecvata, dar sa salveze cladirea.", explica acesta.

De cealalta parte, imobilele care nu sunt considerate monument, ar trebui sa ramana in continuare in responsabilitatea proprietarului. Daca acesta nu reuseste sa-si indeplineasca obligatiile, solutia ar fi ca proprietarul sa fie scos din drepturile pe care le are asupra imobilului.

"Nu acelasi lucru cred ca trebuie sa se intample cu orice cladire care nu are statutul asta. Acolo e doar obligatia proprietarului, iar daca o cladire de tipul asta are probleme, sa zicem, si proprietarul nu-si poate indeplini obligatia, parerea mea este ca ar trebui sa fie presat prin a-si pierde dreptul de a o folosi. Mi se pare destul de clara chestia asta pentru ca cineva foloseste cladirea. Proprietarul respectiv o foloseste fie pentru el fie pentru a face bani cu ea inchiriind-o pentru un magazin, unui restaurant sau unor oameni care locuiesc acolo. Oamenii aia trebuie sa-si plateasca chiria, alta solutie nu au. Chiriasul nu are obligatia de a face investitii in cladire, ci doar de a-si plati chiria si sa tratezeia chiria cu respect fara sa o distruga, dar nu sa o repare. Reparatia cladirii se face oriunde in lume de catre proprietar, evident, din profitul pe care il face inchiriind-o. Aici trebuie modificat legal pentru ca Primaria Cluj nu cred ca va putea. Si nici de oriunde din tara, nu vor putea gasi solutii eficiente pe termen lung care sa schimbe starea cladirilor. Sunt niste reactii si nici macar nu cred ca putem sa le reprosam ceva intr-un astfel de cadrul legislativa subred si incomplet. E o problema nationala, e o problema de legislatie, am intalnit-o la foarte multi parlamentari ca initiativa in sensul ca nu e o problema noua, in Bucuresti cad casele de multa vreme, noi aici am fost destul de scutiti de astfel de incidente, dar in Bucuresti tot la a doua casa din centru scrie pe ea atentie, cade tencuiala, treceti pe trotuarul de vizavi unde scrie acelasi lucru. Asta e punctul meu de vedere, ca trebuie profitat de aceasta distinctie foarte clara care se face intre cladirile monument, cele valoaroase valoroase si cladirile obisnuie", argumenteaza Tiganas.

Mai mult, in ceea ce priveste recenta masura de urgenta anuntata de Primarie, arhitectul o vede drept inutila pentru ca nu conduce in niciun fel la repararea cladirilor.

"Nu e o solutie. E o interventie de urgenta disperata care nu inlatura cauza, e simptomatica. E o chestiune, sigur, de azi pe maine. Nu rezolva problema, atunci mai bine hai sa ne gandim asa si sa interzicem sa se mai faca decoratii de cladiri pentru ca s-ar putea sa se strice peste 40 de ani sau peste 120 de ani si atunci ne gandim mai bine de acum ca toate cladirile sa n-aiba decoratii, sa nu fie la trotuar, pentru a nu cadea pe trotuar, sa fie retrase si rezolvam problema. Exagerez, fara indoiala, dar de asta spun ca nu e o solutie. Este o interventie de urgenta care nu conduce la repararea cladirilor. Este exact pe aceeasi categorie cu a da turturii jos", incheie Serban Tiganas, presedintele OAR.

Cladirile-monument isi pierd valoarea arhitecturala

De cealalta parte, arhitectul Szabolcs Guttmann, presedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, atrage atentia asupra faptului ca valoarea artistica a monumentelor poate sa dispara prin aceste metode. Solutia pe care o propune e aceea de a canaliza problema spre o echipa de specialisti. 

"As porni de la acea declaratie a administratiei locale in care pompierii incearca sa faca ceea ce nu au facut cei de la administratia locala. In niciun caz nu este solutia care sa rezolve o problema la nivel de monumente. Adica, eu sper ca prin presa si prin societatea civila sa se poata face o presiune serioasa asupra administratiei locale pentru a intelege ca fara echipe de specialisti nu se pot lua nici masuri de interventie la valori extraordinare. E vorba de foarte multe cazuri de monumente. Adica, monumentul a devenit monument fiindca are o supravaloare artistica arhitecturala si intretinerea ei nu se face cu bata si cu pompierii. Ei pot fi un ajutor pentru oameni de specialitate in cazul in care trebuie sa ajungi la o inaltime, dar interventia propriu-zisa se poate face doar cu o echipa de specialitate care nu e doar un arhitect, mai e si un restaurator, constructor, structurist specializat in monumente. Asta as accentua foarte mult fiindca o astfel de intretinere distruge practic marturiile detaliilor cu cateva interventii de acest gen. Practic, dispare, fara nicio monitorizare profesionala, valoarea propriu-zisa. Atunci, doar prin contract de asistenta de specialitate respectiv echipe care sa produca proiectele de interventie de urgenta, proiectele de conservare-restaurare, se poate montoriza fenomenul si realiza, intr-adevar, interventiile acolo unde trebuie sa rezolvam cauza", este de parere Guttmann.

De asemenea, arhitectul atrage atentia asupra faptului ca prin astfel de metode Clujul isi poate pierde in timp detaliile de arhitectura.

"Eu degeaba inlatur cate un detaliu de arhitectura, vertiginos, in cativa ani, dispar toate ornamentele Clujului. Daca noi credem ca o chirurgie poate sa o faca si un dentist sau asa mai departe si incurcam borcanele specialistilor asta este astazi Clujul. Singurul proiect pe care-l stiu ca s-a finantat pentru restaurare este turnul Primariei. A fost cel putin jumatate de an de lamurire ca nu o sa rezolve niciun mester un detaliu la turnul Primariei fara un proiect si fara o executie de specialitate", a incheiat Guttmann.

Sursa Foto: monitorulcj.ro

Ninsorile accentueaza degradarea cladirilor

Din punctul de vedere al solutionarii cladirilor degradate si arhitectul Adrian Borda considera ca mai intai de toate proprietarii trebuie sa-si asume responsabilitatea bunurilor pe care le detin. 

"Solutii exista, evident. Cineva trebuie sa le aplice. Primul pas tine de legea care spune ca trebuie sa-ti intretii cladirile. Daca sunt monumente istorice, sub sanctiunea exproprierii, deci legea este foarte dura. Si al doilea pas, este sa-ti faci un program, o politica de a-i sustine eventual pe cei care nu pot permite sa-si repare cladirile. Foarte simplu, nici nu sunt foarte multi bani aici, dar cineva trebuie, totusi, sa faca ceva. Daca stam si ne uitam cum ne cad in cap, asta este", spune el. 

In plus, o problema in aceasta perioada o reprezinta si zapada care mareste riscul degradarii imobilelor.

"Se strange zapada pe partea de jos a acoperisului. De obicei acolo sunt tigle mai prost aranjate, se infiltreaza apa, capetele, de obicei sunt si acelea de multe ori deteriorate. Apa intra si ajuta la dezmembrarea unor parti de cornisa, elemente decorative si asa mai departe. Mai ales ca udandu-se, inghetand si apoi dezghetandu-se, asta, clar, ca e un proces distructiv, e clar ca riscul creste in perioade de acest gen", concluzioneaza Borda.

Comentarii

mda

06.01.2016 06:15

ce usor comenteaza specialistii, dar sa vad cum ii expropriaza ei pe cei din centru, marea majoritate oameni in varsta, care nu-si permit lucrari de reabilitare.  

Simona

07.01.2016 00:14

 Dacă nu își permit lucrările de reabilitare, ar trebui să doneze clădirile statului. 0ricum, chestia asta cu aruncatul vinei pe proprietari e doar o scuză, adevărul e că nimănui nu îi pasă, dacă ar fi altfel, s-ar găsi soluții... Continentalul nu aparține unui om bătrân și neputincios, ba dimpotrivă și nu e singurul caz. Niște tâmpiți au cumpărat fostele palate din Cluj, le-au folosit ca mașini de făcut bani cât s-a putut și acum îi doare undeva. Nu mi se pare drept să nu poți interveni în asemenea cazuri, în care o clădire importantă din punct de vedere arhitectural sau istoric este prost întreținută sau neglijată. Ar trebui să fie o clauza care să permită statului să intervină în astfel de situații și să confiște proprietatea. Dar e mai simplu să distrugi, decât să repari. Și mai ieftin, că pe român acolo-l doare.

GAbriela

06.01.2016 08:56

Bun, daca nu iti permiti sa stai in centru vinzi, la un pret bun, si gata, ramai cu bani si iti cumperi si un apartament. Intrebarea oarecum colaterala, dar totusi pertinenta, este ca daca se dau jos ornamentele, cine garanteaza ca ele vor fi remontate (reabilitate), si cat de corect vor fi replicate ele? Avem probleme pana si cu a respecta starea initiala a cladirii, darmite cand nu va mai fi acolo modelul sa fie repus pe cladire?

Oana

06.01.2016 14:12

Toti proprietarii cladirilor din centru ar trebui sa fie obligati sa intretina fatadele cladirilor si celor care nu o fac sa li se dea amenzi mari. Centrul Clujului arata jalnic din acest punct de vedere, nu mai spun cat e de periculos sa treci pe trotuar pe langa aceste cladiri. Cine nu-si permite reabilitarea poate sa vanda si sa se mute unde e mai ieftin. Iar sa dai jos ornamentele de pe cladiri mi se pare o maaare prostie.

Ariana

06.01.2016 16:15

Sunt cladiri de patrimoniu si monumente care au cerinte speciale. In ceea ce priveste reabilitarea,  legea e de asa natura la noi incat nici nu poti sa o aplici, nici nu poti urma un fir al solutionarii. Primaria, nu a putut face un plan strategic de urbanism, dar mi te un proiect de reabilitare a ceea ce inseamna patrimoniu, cultura, istorie. Dovada, solutia heirupistica de a indeparta ornamentele. Dar aceasta reglementare este in contradictie cu cea ce i se cere propfietarului sa faca pentru mentinerea, intretinerea cladirii. Primaria le indeparteaza si proprietarul va fii amendat ca a modificat, n a pastrat elementele originale de patrimoniu

Ariana

06.01.2016 16:25

Primaria a raspuns ca vorfii proiecte de reabilitare a cladifilor vechi, coordonate de primarie, ca intra in prioritatea 1, caci sunt pe magistrala 1 care vine de la gara in sus spre centru iar proprietarii vor primi acasa instiintare ce si cum se va desfasra pt a demara impreuna. Stiti voi ce reabilitari trebuiesc facute, ce scannare a structurii de rezistenta, ce diagnostic , ce solutii tehnice trebuie cautate, ce bani, ce responsabilitati si ce lucrari titanice sunt. Si ca caracatita cu proprietari si chitiasi de primarie si parti comune cu biserica reformata. Vai de noi. Vai si amar ce au facug cu buna stiinta, improprietarind pe 3 la o cladire. Acum sa va vad

curiosu

06.01.2016 18:13

Aceste clădiri au fost naționalizate(legal sau nelegal depinde cine cum crede). Foștii proprietari dacă au stat în clădirile respective a trebuit să plătească chirie. Statul nu prea cheltuit bani pentru intreținerea lor cu excepția când stătea vreun șef din partid sau altă funcție importantă. Acum cei care au primit  inapoi imobilele respective sunt bătrâni și nu au bani, au pensii mici. Statul care a beneficiat de aceste imobile atâția ani ar trebui să plătesacă remedierea clădirilor și nu să amendeze proprietarii. Dacă nu foștii proprietari sunt acum proprietari ci alte persoane care au cumpărat aceste imobile au dat statului bani ,statului care câteva decenii nu a întreținut clădirile respective.Statul a primit bani pentru bunuri care inițial nu era al lui.Acum ar trebui să contribuie statul la reabilitare mai ales că o parte este considerat monument istoric. 

ILP

10.01.2016 07:00
Primaria/proprietarii trebuie sa accesaze fonduri europene pentru reabilitarea monumentele istorice in regim de urgenta . Se pot gasi oameni specializati in accesarea acestor fonduri daca se doreste, iar Romania sa nu mai fie codasa accesarii fondurilor in 2016 -2020.

Adauga comentariu