ARHIMAR a devenit REGINA firmelor de arhitectura din Cluj. Claudiu Botea a ras TOT ce era mai important in ultimii ani ca proiecte. Bogdan Petrina, fost competitor, e istorie!

In anii domniei lui Sorin Apostu, fostul primar spagar al Clujului, exista o singura firma de arhitectura care reusea sa faca magia perfecta - sa aiba usa deschisa la primar, sa treaca repede prin Urbanism, sa scoata autorizatiile de constructie in timp record - Bogart Construct, condusa de Bogdan Petrina.

Petrina era prieten la catarama cu Apostu. Unii spun ca ii si impingea sau ca intermedia intelegeri. Nu stim cu adevarat detalii, fiindca doamna (azi, judecator) Elena Botezan, fosta sefa a DNA Cluj, n-a mai vrut sa zgandare si sa lucreze si la dosarul Apostu 2, unde depusesera marturii si fusesera audiati o gramada de arhitecti si dezvoltatori imobiliari. Dosarul Apostu 1 a fost destul ca "Sorin" sa fie pus cu botul pe labe, lucrarea dosarului Apostu 2 ar fi insemnat ca Botezanca sa arunce in aer Clujul.

Putem lesne sa vedem cat de repede si magic a crescut Bogart Construct, firma lui Petrina, urmarind anii ascensiunii lui Sorin Apostu: a crescut binisor cat a fost "Sorin" director tehnic, a explodat cand "Emil" a plecat premier si "Sorin" a ajuns primar, a picat INSTANT in cap cand "Sorin" a fost arestat pentru fapte de coruptie. 

Intre 2011 si 2014, Petrina aproape ca a capotat psihic de la stresul anchetelor DNA. Abia mai recent si-a revenit (si financiar) si a scos capul in lume.

 

Bogdan Petrina (stanga), pe vremea cand era regele Clujului la proiecte urbanistice cu rata enorma de succes la implementare.

 

Insa nu am devenit unul dintre cei mai cititi jurnalisti din istoria Clujului pentru ca am facut evocari frumoase ale unor fapte deja cunoscute. Eu sunt cunoscut pentru ca scriu despre subiecte controversate, pe care altii nu au curajul sa le abordeze. 

Iar azi o sa va spun un mare secret: in ciuda legendelor despre "conceptia" mazilirii lui Apostu, unul dintre marii contributori la terminarea lui este Claudiu Botea, patronul firmei de arhitectura ARHIMAR. La acea vreme, Botea cu Petrina erau cei mai inversunati concurenti. Petrina insa intra peste tot cu clientii sai, Botea o lua sus, in conditiile in care Arhimar este o companie ce s-a nascut acum 21 de ani, adica in 1998, si chiar si la acea vreme avea un portofoliu de invidiat.

Chiar si asa, Botea era la inceputuri si, avand in vedere standardele sale (care l-au facut nu numai sa supravietuiasca pana azi, dar sa si devina unul dintre cei mai creativi arhitecti ai Clujului), era amenintat cu falimentul. In chestiune, s-a implicat o rufa foarte apropiata de-a sa (nu ii dam numele, desi il stim), un ofiter cu rang inalt in SRI Cluj, care a inceput sa copcialeasca la statuia lui Apostu.

Si a reusit sa i-o dea jos de pe soclu.

 

De la agonie la infumurare, Botea e noul rege in Primarie

 

Sigur ca Botea o sa se enerveze cand o sa citeasca acest articol. El e un tip genetic construit pentru discretie. Nu are cont personal de Facebook. Pana si firma sa, Arhimar, nu are cont de instagram sau Facebook, desi la o firma cu portofoliul sau de acum, e un must in procesul de branding.

Cum spuneam, Botea stie ce e Clujul, o cloaca de interese si de mizerabili ce sunt dispusi sa iti umble in ciorba si, atunci cand nu esti atent, sa iti si toarne niste otrava in licoare. Asa ca pana si firma si-a tinut-o in Maramures.

Declaratie data pentru Ziarul Financiar in 2014.

 

In fapt, si mai straniu e ca, cu toate ca isi tine firma in Maramures (S.C. ARHIMAR SERV - S.R.L., înregistrată la registrul comerțului la nr. J 24/186/1998, CUI RO 10390873, cu sediul în Baia Mare, str. Gheorghe Bilașcu, nr. 25), Botea si fratele sau, care ii e asociat, sunt foarte statornici si in privinta schimbarilor in Monitorul Oficial. Practic, sunt invizibili.

Insa cunoscatorii stiu ca Claudiu Botea e mai prezent ca oricand in aceste momente pe piata mare a arhitecturii care conteaza: Clujul. In ultimii 3 ani, Arhimar a explodat pur si simplu. A luat proiecte peste proiecte, dintre cele mai interesante si dintre cele mai grele.

ARHIMAR este astazi REGINA firmelor de arhitectura si urbanism din Cluj. Peste 70 la suta dintre proiectele medii si mari din Clujul ultimilor 3 ani poarta semnatura lor. Vom si arata asta, cu dovezi, nu cu vorbe. Pana atunci, sa va spunem parerea noastra despre cum a reusit ARHIMAR in cel de-al 21-lea an de existenta sa ia depaseasca si la profit, si la cifra de afaceri, companii cu pedigree fain din Cluj.

Avem 4 explicatii pentru asta:

1. Cine mergea acum 2 ani pe holurile de la Primarie, mai ales in zona biroului de urbanism, vedea invariabil un barbat cu barba frecand podeaua cu pantofii, disperat ca e tinut luni de-a randul de functionari cu proiectele sale. Era Claudiu Botea, adeseori insotit de bonomul blond Vali Moldovan, arhitect senior in ARHIMAR. 

La acea vreme, Arhimar era un nume proscris in Primarie. "Piticul" isi batea joc maxim de Botea, aproape ca devenise indezirabil pe piata, nu pentru ca ar fi avut vreo vina, ci pentru ca era "impotent" in relatia cu administratia. Un client mare pe dezvoltare imobiliara prefera sa gaseasca alte case de arhitectura cu care sa lucreze, chiar daca el voia cu Arhimar, cunoscuta pentru creativitatea sa.

Asta a durat mult, cam tot mandatul 2012-2016 al lui Boc. In cel mai recent mandat, inceput in 2016, ceva s-a schimbat. 

Vali Moldovan. Mai putin ingamfat si pretios ca Botea.

 

Puteti si voi vedea ca nu exageram in aprecieri. Jihadul administrativ impus de Boc la adresa Arhimar a dus firma in cacat in 2012. Ridicarea embargoului l-a dus pe Botea in 2016 la o cifra de afaceri record.

 

Ce s-a intamplat intre timp? Ce securisti or fi vorbit pentru Botea, nu stim. Poate ca nu e despre securisti. Poate ca Botea a invatat sa unga balamalele potrivite la usile functionarilor. Poate a dat de Daniel Buda si i-a facut un bozgon. Bref, e cert ca ceva s-a intamplat si ca azi ARHIMAR este hype, hot, trendy, ubercool, ba chiar am putea spune ca...

 

- ... a preluat brandingul nefericit al BOGART si Petrina. Azi, in Cluj, se vorbeste tot mai tare ca, daca vrei sa iti reuseasca autorizatia de constructie, Claudiu Botea is the man.

Pai, ia sa vedem CATEVA dintre incredibilele reusite ale ARHIMAR din ultimii ani. Am putea sa va listam vreo 300 de exemple de autorizatii de constructie cu Arhimar la timona, dar v-am plictisi.

 

Autorizație de construire 685/2015

SC SALOU INVEST SRL

Continuarea lucrarilor cu modificarea solutiei constructive autorizate cu AC nr.84 din 19.01.2015 –“Intrare in legalitate conform Procesului Verbal de Constatare si Sanctionare a Contaventiilor seria PL nr. 0041655 din 6.10.2014 incheiat de Serviciul Control Urbanism si Disciplina in Constructii 
Imobil de locuinte colective cu regimul de inaltime 2S+P+3E+Etaj 4 retras, imprejmuirea terenului si amenajari exterioare - proiect initial 
autorizat cu AC nr. 2086 din 29.12.2008”
Modificarile propuse :modificari interioare, modificarea fatadelor si amenajari exterioare cu incadrarea in avizele si acordurile initiale.
Imobil de locuinte colective cu 34 de apartamente. 

 

S.C. COVIDAN IMPEX S.R.L. SI S.C. TECHNO PRO S.R.L.
CONSTRUIRE IMOBIL LOCUINTE COLECTIVE P+3E+Eth,
AMENAJARE INCINTĂ si ÎMPREJMUIRE

 

Autorizație de construire 628/2015

SC ENJOY INVEST SRL
Imobil cu functiuni mixte -locuinte si servicii,imprejmuire teren.Regimul de inaltime S+P+6E+E tehnic

 

Autorizație de construire 369/2015

S.C. FLORISAL S.A. SI S.C. DRUSAL S.A.
ORGANIZARE DE SANTIER PENTRU CONSTRUIRE ANSAMBLU MIXT

 

Autorizație de construire 283/2015

SC PRODVINALCO SA SI SDC IMOBILIARE SRL
Ansamblu cu functiuni mixte corpuri A si B : comert ,birouri, locuinte colective, imprejmuiri si amenajari exterioare
Corp A cu regimul de inaltime S+P+5E+etaj 6 retras
Corp B cu regimul de inaltime S+P+4E+etaj 5 retras 
Ansamblu cu functiuni mixte:comert, birouri si locuinte cu regimul de inaltime 2S+P+3E+etaj 4 retras pana la 2S+P+5E+etaj 6 retras,respectand reglementarile PUZ si PUD aprobat cu HCL nr. 17 din 13.01.2009.

 


SC I&C TRANSILVANIA CONSTRUCTII SRL,
CONTINUAREA LUCRARILOR CU MODIFICAREA SOLUTIEI CONSTRUCTIVE LA IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE 2S+D+P+10E CU 91 APARTAMENTE, AMENAJARI INCINTA-A.C.NR.207/15.03.2011.SE MODIFICA COMPARTIMENTARILE INTERIOARE LA DEMISOL SI PARTER, FATADELE,AMENAJARILE EXTERIOARE.

 


SC ELITE GRUP SRL
MODIF SOL C-TIVA AUT CU A.C. nr.658/11.06.2014 - CONSTRUIRE IMOBIL DE LOC COL S+P+8E+Eretras CU PARTER COMERCIAL - BLOC E6C, IMPREJMUIRE, AM EXT. Modif propuse: modif compart int, goluri, terase si invelitoare, fatade, red nr de ap de la 3 la 2 la etajul retras - cu incadrarea in limitele avizelor si acordurilor obtinute.

 


SC NAPOPARK SRL
CONSTRUIRE MAGAZIN COMERCIAL, IMPREJMUIRE SI AMENAJARI EXTERIOARE 


SC IMO TRUST SRL
CONSTRUIRE IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE S+P+2E+Er CU 9 APARTAMENTE,
IMPREJMUIRE SI AMENAJARI EXTERIOARE
judetul Cluj, Strada Pasteur Louis, nr. 16-18


BOCA ANDREI COSMIN
IMOBIL “B” DE LOCUINTE COLECTIVE S+P+5E (CU 29 DE APARTAMENTE) SI AMENAJARI EXTERIOARE
judetul Cluj, Calea Manastur, nr. 30-32

 


SC SPUT SA SI C.H. TRANSBETON CONSTRUCTII S.R.L.
IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE S+P+4E+Er CU 92 APARTAMENTE – IMOBIL 6, AMENAJARI EXTERIOARE.
judetul Cluj, Strada Sobarilor, nr. 38A

 


SC CLAR IMPORT EXPORT SRL
IMOBIL MULTIFUNCTIONAL-CORP A-CU REGIM DE INALTIME S+P+5E+2Eretrase-LOCUIRE, COMERT, SERVICII, IMPREJMUIRE, AMENAJARI EXTERIOARE
judetul Cluj, Strada Rodnei, nr. 42

 


LATIS IOAN SI SOTIA LATIS MARIA
MODIFICARI PE PARCURSUL EXECUTIEI LA LUCRARI DE CONSTRUIRE IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE S+P+3E+Eretras CU 14 APARTAMENTE, ÎMPREJMUIRE, AMENAJARI EXTERIOARE, AUTORIZATE CU A.C. nr.780/29.06.2015. Modificarile propuse: realizare balcon la parter sub sirul de balcoane autorizate initial, modificare fatade si amenajari exterioare, se incadreaza in limitele avizelor si acordurilor obtinute.
judetul Cluj, Theodor Capidan, nr. 1-3

 


PETRI NICOLAE, CNP , ŞI PETRI DANIELA DENISA, CNP ,
desfiinţare construcţie existentă şi construire imobil cu funcţiuni mixte: servicii şi locuinţe colective: împrejmuire proprietate, amenajare incintă, racorduri şi branşamente
judetul Cluj, municipiul Cluj-Napoca, George Coşbuc nr. 6

 


SC COVACIU CONSTRUCT SRL
IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE CU 6 AP.S+P+2E, IMPREJMUIRE, AMENAJARI EXTERIOARE
judetul Cluj, Mircea Eliade, nr. 46h

 


S.C. COVIDAN IMPEX S.R.L. SI TODEA ALEXANDRU
CONSTRUIRE IMOBIL MIXT, REZIDENŢIAL, COMERŢ si SERVICII S+P+3E+Er+Eth,
AMENAJARE INCINTÃ si IMPREJMUIRE
judetul Cluj, municipiul Cluj-Napoca, Henri Barbusse, nr. 7-9-11

 


SC ADALGO MIRUS SRL
CONTINUAREA LUCRARILOR FARA MODIFICAREA SOLUTIEI CONSTRUCTIVE LA IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE BLOC M3A CU REGIM DE INALTIME S+P+6E- A.C.INITIALA NR.208.10.03.2008 SI AMENAJARI EXTERIOARE.
judetul Cluj, municipiul Cluj-Napoca, Strada Buna Ziua, nr. 43C prov.

 


S.C. COVACIU CONSTRUCT S.R.L.,
CONSTRUIRE IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE (CORP A) CU 6 APARTAMENTE, CU REGIM DE INALTIME S+P+2E, IMPREJMUIRE SI AMENAJARI EXTERIOARE .
judetul Cluj, Mircea Eliade, 

 


SOCIETATEA "D&M CONSTRUCT" SRL
IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE CU 6 APARTAMENTE S+P+2E-IMOBIL B, IMPREJMUIRE, AMENAJARI EXTERIOARE
judetul Cluj, Mircea ELIADE, nr. 45

 


S.C. ETRO BUILDING S.R.L. ȘI PETRUȚ CRISTINA
DEMOLARE CONSTRUCȚII EXISTENTE
localitatea Cluj-Napoca, Strada Brâncusi Constantin, nr. 48- 54

Dupa firma Etro Building, sta ascunsa nevasta omului de afaceri bistritean Claudiu Romica Petrut, proprietarul Construct Perom, Dacia Asphalt, Dacia Mix, cu statii de betoane si interese in autostrazi si constructii de drumuri. 

Pentru el, astrele s-au aliniat in 3 luni si un pic de la depunerea cererii si pana la emiterea autorizatiei de constructie, semnata de Boculet. Lux!

 

 


GPA REAL ESTATE INVEST SRL CUI
MODIFICARE SOLUTIE CONSTRUCTIVA LA A.C. 783/12.06.2018-CONSTRUIRe IMOBIL MIXT S+P+5E+R, IMPREJMUIRE, AMENAJARI EXTERIOARE
Modificari:schimbarea regimului de inaltime din S+P+5E+R in 2S+P+5E+R
judetul Cluj, Strada Cosasilor, nr. 3-7

 

Acest proiect il are ca asociat pe fostul viceprimar Adrian Popa, fost membru marcant al PDL si mana dreapta a lui Boc. E bine, nu? Pac, pac, si s-a schimbat regimul de inaltime.

 


SC ARGO DEVELOPMENT SRL PENTRU MUNICIPIUL CLUJ NAPOCA
Realizare sens giratoriu str. Scortarilor,str. Onisifor Ghibu si str. Gheorghe Lazar
Investitorii-SC ARGO DEVELOPMENT SRL si SC STEMMER DEVELOPMENT SRL

 


SC COVACIU MIHAI CONSTRUCT SRL
CONTINUARE LUCRARI DE CONSTRUIRE 2 IMOBILE DE LOCUINTE COLECTIVE CU 6 APARTAMENTE FIECARE CU REGIM DE INALTIME D+P+2E SI AMENAJARI EXTERIOARE FARA MODIFICAREA SOLUTIEI CONSTRUCTIVE-A.C.INITIALA NR.373/23.04.2012
judetul Cluj, EUGEN IONESCO, nr. 79

 


SC TRANSILVANIA CONSTRUCT INVEST SRL
AMENAJARE SENS GIRATORIU INTERSECTIE STRADA CONSTANTIN BRANCUSI CU STRADA TACHE IONESCU
judetul Cluj, municipiul Cluj-Napoca, Constantin Brancusi, Strada

Sub sereleul de mai sus sta pitit Radu Fusle, asociatul de o viata a lui Sile Puscas, creatorul ansamblurilor Platinia. Sile si-a luat ban in Cluj dupa divortul de fata lui Rus, asa ca si-a gasit prin Fusle o interfata.

 


SC RIVIERA REZIDENCE SRL
ANSAMBLULUI CU FUNCTIUNI MIXTE – IMOBIL C3 CU REGIM DE INALTIME
2S+P+7E, AMENAJARI EXTERIOARE

 


LUX IMOBIL CONSTRUCT SRL
IMOBIL CU FUNCTIUNI MIXTE (SERVICII, COMERT, LOCUIRE) S+P+4E, IMPREJMUIRE, AMENAJARI EXTERIOARE
judetul Cluj, Cale Turzii, nr. 239D

 


S.C. BKS INGENIURE S.R.L. SI S.C. CBS INVESTMENT S.R.L.
CONSTRUIRE CLADIRE DE BIROURI, IMPREJMUIRE SI AMENAJARI EXTERIOARE, conform P.U.D. aprobat cu H.C.L. NR.650/30.10.2007.
judetul Cluj, Strada Orastiei, nr. 32

Tanti care este administrator la firma de mai sus Viorica Bora este insa exact persoana careia Petrica Susca i-a "cesionat" actiunile firmei sale la numirea ca sef al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.

Si nu e singura investitie:


SC BKS INGENIEURE SRL
MODIFICARE SOLUTIE AC nr. 330 din 4.04.2016-Imobil A- D+P+2E+ER
mODIFICARILE PROPUSE-MODIFICARI INTERIOARE,SCHIMBARE PARTIALA DESTINATIE DIN SP.COM IN BIROURI SI AP.,AMPLASARE CURTI DE LUMINA LA DEMISOLUL CLADIRII,MODIFICARI DE GOLURI PE FATADE
judetul Cluj, Grigore MOISIL, nr. 12

 

SC MEZAGRO SA
IMOBIL "A" DIN ANSAMBLU CU FUNCTIUNI MIXTE, REZIDENTIAL,COMERT SI SERVICII-2S+P+4E+R, AMENAJARI EXTERIOARE

 

3. Al 3-lea motiv a fost ambitia lui Claudiu Botea de a gasi business si in alte zone decat Clujul, constient ca orasul, desi e capitala Transilvaniei, e o ograda mica. Astfel, in ultimii 3 ani, Botea a stabilit relatii cu clienti din Germania, Israel, Spania sau Italia, mergand inclusiv in Estul Asiei cu proiectele sale. 

 

4. In fine, al 4-lea motiv pentru care firma sta in picioare si prospera este diferenta enorma la capitolul creativitate dintre ARHIMAR si restul lumii. Pe bune, proiectele ARHIMAR sunt de departe cele mai spectaculoase ca design si anvergura. In fata lor, Dico si Tiganas par niste obositi. Si sunt. Sa vedem cateva dintre proiectele cele mai emblematice semnate de arhimar in ultimii ani:

 

Sigur, asta a adus si multi bani firmei si lui Claudiu Botea. Au inceput sa apara si figurile in cap, asa cum se cade unui arhitect de succes. Botea a investit milioane de euro in sediul firmei sale de arhitectura, o cladire foarte speciala din zona Cetatuie, pe care a transformat-o in flagshipul brandului Arhimar. A iesit exceptional.

 

Ca orice milionar clujean, si Botea a devenit zgarcit cu cheltuielile, preferand sa isi modernizeze softurile si tehnica IT cu bani europeni:

 

Sigur, viitorul e mereu incert. Dar ARHIMAR este pe val in aceste clipe. Cifra sa de afaceri e de 3 ori mai mare ca a oricarei firme de arhitectura din Cluj din top 25 (in afara de Dico&Tiganas). E greu sa mai spere cineva ca ii va putea detrona din postura de lider.

Comentarii

galerie

08.03.2019 05:30

Alteori, fiind prezentate dovezi (repet, probe) ca Boc protejeaza infractiuni imobiliare, se intelege ca boala de putere duce la orice nelegalitate, doar sa fie la conducere. Drumul descris, e asfaltat. Repet. Spre GHERLA.

Adauga comentariu