Diete

Ardeiul gras si fratele lui, ardeiul iute

Sub denumirea de Capisicum intra multe specii de ardei, de la ardei grasi (rosii, galbeni, verzi) pana la ardeii iuti. Acestia din urma difera ca aroma si intensitate. Durerile cauzate de iuteala ardeilor se datoreaza de fapt unui grup de substante fitochimice numite capsaicinoide, care actioneaza asupra receptorilor durerii de la nivelul gurii si gatului. Ardeii grasi nu au capsaicina; in general, ardeii iuti mai mari sunt mai putini iuti, deoarece au mai putine seminte si mai putina membrana alba (partea cea mai iute a ardeiului), in comparatie cu dimensiunea.

 

Ardeii au fost descoperiti cu 6000 de ani in urma in America Centrala si de Sud. Columb a a dus seminte de ardei in Spania in 1493. China, Turcia, Spania, Romania, Nigeria si Mexic sunt cele mai importante producatoare de ardei grasi. India, Mexic, Indonezia, China si Coreea sunt pe primele locuri in productia de ardei iuti.

 

Ardeii sunt bogati in vitamina C si sunt o sursa buna de beta-caroten si vitaminele din grumul B. Ei contin si flavonoide si capsaicinoide, substante fitochimice care reduc inflamatiile.

 

Trebuie avut in vedere ca ardeiul gras crud contine vitaminele B6, C  si potasiu; cel iute insa, desi este mai mic in dimensiuni, isi intrece “fratele” in calitati, deoarece de la el putem “extrage” vitaminele A, B2, C acid nicotic si potasiu.

 

Majoritatea speciilor de ardei se gasesc uscate, conservate sau proaspete. Cel mai recomandat este consumul ardeiului crud in salatele de legume ale verii. Ardeiul rosu este o varianta mai coapta a ardeiului verde, dar are de doua ori mai multa vitamina C si de 11 ori mai mult beta-caroten.

 

Vitamina A sau carotenul este necesara sanatatii pielii si a integritatii mucoaselor (gura, nas, plamani, gat, pereti digestivi) si repararii tesuturilor suferinde. Ea contribuie la digerarea proteinelor in stomac, ajuta la vedere, intaraste oasele si imbogateste sangele. Este utila celor care vor sa se lase de fumat. Cel mai bun mod de a procura vitamina A este sa se consume legumele pe cat posibil crude.

 

Grupul de vitamine B ajuta la transformarea hidratilor de carbon din glucoza asimilabila. Vitamina B2 sau riboflavina este legata de metabolism si se distruge la “atingerea” ultravioletelor si este afectata de bicarbonatul de sodiu. Vitamina B6 sau piridoxina ajuta la formarea anticorpilor si a hemoglobinei si la reglarea sistemului nervos. Ardeiul gras si cel Capia, chiar daca se consuma copt, nu pierde vitamina B.

 

Vitamina C din ardei se distruge rapid  prin fierbere. Ea este indispensabila formarii colagenului – substanta de sustinerea tesuturilor pielii, a ligamentelor si a oaselor. Ajuta la cicatrizarea si la o buna functionare a sistemului circulator si a capilarelor, impiedica hemoragiile si formarea de vanatai, creste rezistenta la bolile infectioase.

 

Capsainocidele din ardei au efecte benefice asupra sanatatii. Ele pot accelera moartea celulelor canceroase (apoptoza) in cancerul de piele, au un efect antiproliferativ asupra celulelor din cancerul de prostata.

 

Consumul zilnic de ardei iute are efecte extraordinare in ceea ce priveste accelerarea metabolismului si arderea grasimilor. Astfel, caldura generata in organism de aredeiul iute duce la transpiratii, la oxidarea mai rapida a straturilor de grasim, si implicit la slabit.

 

Iata si cateva remedii naturiste. Incalziti picioarele reci cu un varf de praf de ardei iute cayenne in fiecare soseta. Ardeiul iute are un efect de calmare, datorita compusilor antiinflamatorii. Nu aruncati sucul de la ardeii iuti murati; filtrati intr-o sticla de culoare inchisa. Este foarte bun pentru masajul capului (tonic capilar), stimuland circulatia sanguina la nivelul radacinii parului .

 

Secrete in folosirea ardeilor

 

In selectarea si depozitarea ardeilor tineti seama de urmatoarele aspecte:

 

–    Ardeii grasi pot avea mai multe culori; cei rosii sunt cei mai buni.
–    Alegeti ardeii cu coaja intinsa si care sunt tari la atingere.
–    Ardeii nespalati se pastreaza in pungi de plastic in frigider aproape 7 zile.
–    Ardeii dulci pot fi congelati fara sa fie opariti.
–    Cultivati pe balcon, in ghivece de lut, ardei iuti.

 

Sugestii de preparare si servire:

 

–    Se taie partea cu codita si se scot semintele.
–    Ardeii se coc pana ce coaja devine neagra. Se pun intr-o punga etans si se lasa 15 minute sa se abureasca. Se scot din punca si se da jos coaja. Se scot cotorul si semintele. Se scurg. Se aseaza portionat in pungi si, dupa racire, se aseaza in congelator.
–    Adaugati un varf de cutit de piper cayenne in sosul preferat sau in garnituri, pentru a le condimenta.
–    Ardeii dulci copti sunt deliciosi in sandvisuri.
–    Taiati cativa ardei grasi, galbeni sau rosii si adaugati-i peste rosiile taiate, ceapa, usturoi si patrunjel pentru o delicioasa salata cruda salsa.

 

Atentie, pentru persoanele suferinde de ulcer, hemoroizi, gastrite, stari catarale digestive, consumul de ardei iute este interzis cu desavarsire.

 

. ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *