Aproape 500 de cazuri de GRIPĂ în județul Cluj: peste 100 de elevi cu viroze respiratorii și alură gripală

Infecțiile cu viroze respiratorii continuă să fie înregistrate în județul Cluj, iar cazurile de infecții cu virusul gripal sunt înregistrate zilnic în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj. Stocul de vaccin antigripal disponibil a fost epuizat, după cum informează Direcția de Sănătate Publică Cluj, fiind distribuit în teritoriu. 

Conform ultimelor informații de care dispune Inspectoratul Școlar Județean Cluj, numărul total de cazuri de infecții cu virusul gripal în unitățile de învățământ la nivelul județului Cluj numără 202 cazuri.

CITEȘTE ȘIGRIPA bântuie în școlile din județul Cluj: sindicatele solicită vaccinarea de urgență a cadrelor didactice

Cu toate acestea, după cum informează reprezentanții IȘJ Cluj, unitățile de învățământ continuă să funcționeze, nefiind vorba deocamdată de o epidemie de gripă.

La solicitarea Ziar de Cluj, Direcția de Sănătate Publică Cluj a făcut publică situația la zi a infecțiilor cu virusul gripal, plus numărul total al cazurilor de viroze respiratorii confirmate.

Între timp, morbiditatea înregistrată și raportată a ajuns la un total de 2.948 cazuri de viroze respiratorii. 

La nivelul județului Cluj a fost înregistrat un număr total de 477 de cazuri de gripă diagnosticate clinic. După cum notează DSP Cluj, „în cadrul unitatilor scolare se efectueaza triajul zilnic cu izolarea celor bolnavi la domiciliu si indicatia de a fi evaluati si prin medicul de familie”, precizează reprezentanții DSP Cluj la solicitarea Ziar de Cluj

„Morbiditatea inregistrata si raportata este de 2948 cazuri de viroze respiratorii, pneumonii 600 cazuri si 477 cazuri de gripa diagnosticate clinic (context epidemiologic si a definitiei de caz: Febră ≥ 38 °C si Tuse si Debut în perioada de 10 zile anterioare si în absenta altui diagnostic clinic şi/sau radiologic ).

Din totalul de 477 cazuri de gripa s-au confirmat prin diagnostic molecular PCR: 5 cazuri din care 1 caz cu virus gripal A H1 si 4 cazuri cu virus gripal tip A.

S-au efectuat si teste rapide pentru diagnostic din care 101 cazuri pozitive cu virus gripal tip A si 61 pozitive pentru virusul gripal de tip B”, precizează Direcția de Sănătate Publică Cluj. 
 
Și numărul infecțiilor respiratorii în rândul elevilor a crescut alarmant, iar numărul de viroze respiratorii cu alură gripală a ajuns la un total de 23 de cazuri: 

„In cadrul unitatilor scolare se efectueaza triajul zilnic cu izolarea celor bolnavi la domiciliu si indicatia de a fi evaluati si prin medicul de familie. 

S-au inregistrat un număr de 101 cazuri de elevi cu viroze respiratorii si 23 cazuri de viroze respiratorii cu alura gripala (clinic si/sau teste rapide)”, notează DSP Cluj. 

În privința vaccinării cadrelor didactice, instituția informează că acestea se încadrează în grupele de risc care puteau beneficia de vaccinare prin intermediul medicului de familie.

„La nivelul DSP Cluj nu mai exista stocuri de vaccin gripal, acesta fiind distribuit in teritoriu”, apreciază sursa citată. 

În acest context al răspândirii virusului gripal, sindicatele din învățământ au solicitat recent Ministerului Educației Naționale (MEN) alocarea fondurilor financiare necesare pentru vaccinarea cadrelor didactice din unitățile de învățământ preuniversitar în mod gratuit, conform unei decizii asumate anterior de către MEN și Ministerul Sănătății. 

Reprezentanții Ministerului Educației au precizat în cadrul unei videoconferințe desfășurate miercuri cu directorii inspectoratelor școlare de la nivelul țării că se află în căutarea soluțiilor, chiar dacă debutul sezonului gripal a fost înregistrat în urmă cu o săptămână. 

 

 

sursa foto: oradeaindirect.ro

Adauga comentariu