APPC solicita anularea acordului dintre ASPR si LPF

Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj solicita anularea acordului incheiat in 16 iunie intre Asociatia Presei Sportive din Romania (ASPR) si Liga Profesionista de Fotbal.

Conducerea APPC considera acordul cu privire la modalitatea si conditiile de acreditare in sezonul competitional 2014-2015 al Ligii Profesioniste de Fotbal un abuz care incalca dreptul la libera informare.

“Consideram ca prevederea conform careia pentru obtinerea acreditarii pentru jocurile din Campionatul National Liga I solicitantii trebuie sa fie membrii ASPR incalca dreptul la libera informare al ziaristilor si promoveaza o inregimentare care are ca efect stirbirea independentei profesionale a acestora”, a afirmat presedintele APPC, Remus Florescu.

Acordul semnat intre ASPR si LPF incalca articolul 40 din Constitutia Romaniei, prin care cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate , in patronate si in alte forme de asociere. In aceste conditii un jurnalist este practic obligat sa fie membru ASPR pentru a putea relata de la evenimentele desfasurate sub patronatul LPF.

Conducerea APPC condamna modul prin care se incearca cenzurarea presei, printr-un articol din acordul ASPR si LPF. Articolul in cauza prevede ca  „In intreaga lor activitate reprezentantii mass-media acreditati nu vor aduce prejudicii imaginii LPF, cluburilor membre, jucatorilor si oficialilor acestora”, iar in caz contrar jurnalistii pot ramane fara acreditari.

“Avem de a face, in acest caz, cu o incalcare abuziva a independentei jurnalistului. O astfel de conditionare poate fi interpretata ca revenirea la un gen de  cenzura care aminteste de presa de dinainte de 1989”, puncteaza APPC.

Prin anularea acordului incheiat intre LPF si ASPR, presa clujeana considera ca singurul criteriu de acreditare la meciurile desfasurate in sezonul 2014-2015 din cadrul LPF trebuie sa fie apartenenta la o institutie media a jurnalistului.

“Meciurile din Liga I sunt manifestari de interes public ce nu pot fi  confiscate de interesele unei asociatii”, se mai arata in acelasi comunicat semnat de Remus Florescu.

Adauga comentariu