Din oras

Aplicatie pentru echipa la care visezi de o viata. Cativa studenti clujeni lucreaza la o platforma pentru comunitatea fanilor sportului

Iti place sa joci volei, dar nu ai inca o echipa? Ai juca un meci de fotbal dupa serviciu, dar nu stii nici un teren pe aproape? Vrei sa cunosti si alti nebuni care ar practica vreun sport necunoscut la noi? Toate acestea isi vor gasi rezolvarea dupa lansarea unei platforme studentesti care isi propune sa creeze o comunitate a iubitorilor de sport din Cluj si nu numai. Interesul a fost coplesitor: nu mai putin de 600 de persoane au completat sondajul pagina de test de pe Google, in numai doua zile.

Pagina se afla insa in lucru, dar studentii care lucreaza la asta au planuri foarte indraznete. Cristi Rosu, unul dintre studentii din spatele proiectului, spune ca se gandea la asta mai mult, insa nu a cunoscut oameni cu care sa inceapa asa ceva. Dupa o discutie cu Alexandra Hossu, o studenta care avea aceeasi obsesie, cei doi si-au dat seama ca sunt pe aceeasi lungime de unda si au inceput treaba. 

„Sunt o persoana activa, imi place sa fac miscare, imi place tenisul, insa mutandu-ma la Cluj mi-a fost greu sa gasesc oameni cu care sa il practic. Cand am realizat ca nu sunt singura in aceasta situatie, mi-am dat seama ca as putea sa fac ceva de impact unui public mult mai larg, moment in care am pus primele idei pe o foaie”, a precizat tanara.

„Ideea generala este sa formam comunitati de oameni in jurul sportului si, practic, sa ajutam oameni pasionati de acelasi sport sa se intalneasca si sa descopere locuri noi unde pot sa il practice”, a completat Cristi.

Aplicatia ar fi utila in mai multe sensuri. 

„O data, am face o baza de date cu locatii disponibile in mai multe orase cum ar fi Clujul, cu care incepem. Apoi, sa le dam oamenilor sa creeze un cadru in care se pot forma echipe si sa se organizeze ca sa faca tot felul de iesiri”, a  explicat tanarul. 

Se doreste incheierea de parteneriate cu sali, terenuri si alte spatii care gazduiesc activitati de sport. 

„Momentam suntem in faza in care asteptam inca o saptamana ca lumea sa completeze formularul de pe pagina de Google. Majoritatea oamenilor din proiect sunt studenti, asa ca asteptam sa inceapa sesiunea. Vom avea voluntari care vor merge la aceste locatii si vor promova proiectul si vor discuta cu oamenii de acolo”, a detaliat el. 

Platforma isi propune sa incurajeze toate sporturile.

„Vrem sa strangem date despre toate sporturile, mai ales despre cele mai putin cunoscute si, mai mult decat sporturi, tot felul de activitati de la paintball la tras cu arma, tir cu arcul, catarat interior, lucruri amuzante pe care lumea nu le cunoaste. Sunt putini care fac asta si cei care le practica nu sunt foarte cunocuti. Oricum, proiectul nu e targetat doar pe studenti. De pilda, in cadrul firmelor de IT sunt multi care practica sporturi „dubioase””, a explicat el. 

Dupa ce se lanseaza in online, pentru a face parte din comunitatea sport de pe platforma iti faci cont, mentionezi ce sporturi practici sau ai fi interesat sa incerci. Practic, poti vedea pe o harta interactiva toate locatiile din orasul tau si poti sa inviti oameni sau te alaturi unei echipe. Vei fi notificat, de exemplu, ca s-a format o echipa de volei si ca mai au nevoie de doi oameni. 

Pagina de test pe pe google, unde se face un fel de sondaj in acest sens si se completeaza un formular, a atras 600 de persoane care si-au completat datele in doar doua zile de la infiintare. 

„90% dintre cei care au raspuns ar folosi aplicatia ca sa descopere locuri noi din Cluj, iar 60% sunt studenti. Au raspuns oameni din toata tara, nu doar din Cluj. Am vrea sa colaboram si cu institutii din Cluj”, a spus Rosu. 

In prima faza, platforma va fi disponibila pe web, dupa care se vor realiza si aplicatii pe telefon.

Aplicatia si tot ce inseamna accesarea platformei vor fi gratuite.

„Avem in vedere ca pe viitor, pe termen lung, sa facem cumva un business din asta, dar, deocamdata, e doar un experiment”, a subliniat el. 

Costurile de pana acum au fost acoperite din buzunarul echipei. Proiectul va fi inscris insa si in programul Cluj Capitala Europeana a Tineretului 2015. 

Alaturi de Cristi Rosu, care este programator, student la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), din echipa fac parte studenti din diverse domenii. Alexandra Hossu studiaza economia la Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. Mai lucreaza aici Andreea Varga, Raluca Stancescu, Radu Serfezeu, Sebi Demeter si Sergiu Octavian. 

„Avem designeri, un student la psihologie, altul invata la Universitatea de Arte si Design, iar altul la facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) de la UBB”, a descris Rosu echipa.  

Desi proiectul se discuta inca din toamna, primele sedinte in care s-au vazut cu totii fata in fata au avut loc in aceste zile, urmand ca platforma sa fie lansata in doua-trei saptamani. 

„Din cat am studiat piata pana acum, nu mai exista in Romania o asemenea initiativa”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *