Din oras

Apicultor de trei decenii: Daca ai peste 10 stupi, poti trai pe spinarea albinelor

Cea de-a patra editie a targului apicol organizat de Viitor Sanatos grup in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) a adunat la Cluj zeci de producatori de miere, polen, produse cosmetice, utilaje si echipamente apicole in acest week-end. Vizitatorii Targului pentru un Viitor Sanatos s-au inghesuit la standuri ca sa cumpere miere naturala, tinctura de propolis sau alifie cu venin de albina pentru afectiuni reumatice. Nu au fost putini nici apicultorii care au venit sa se aprovizioneze cu utilaje si echipamente necesare pentru sezonul ce vine.

Ion Balan a venit din Valcea participa pentru prima oara la Targ. Se ocupa de albine de aproape 30 de ani si nu se plange.

“Nu te mai imbogatesti din apicultura, dar poti sa traiesti de pe albine. Daca ai numai cinci stupi, ii intretii tu, daca ai de la 10 stupi in sus te intretin ele pe tine – poti sa nu ai pensie si traiesti de pe spinarea lor”, spune barbatul.

Mierea lui de tei a castigat ieri locul I la concurs, iar diploma primita de la organizatori troneaza in mijlocul borcanelor pline cu produsul auriu.

“Dati-mi si un borcan de miere din aia cu care ati castigat. V-am vazut ieri si m-am intors sa cumpar”, spune un client, care a mai luat si o alifie pe baza de venin, pentru reumatism.

Alifia este produsa de o colaboratoare din Sibiu si a avut mare success in acest targ, chiar daca e mai scumpa decat un borcan cu miere: o cutiuta mica se vinde la 30 de lei.

“Contine gel, venin de albina, extract de untul pamantului, extract de pin, ardei iute si menta. Eu am folosit sprayul. Durere ce am avut, nu mai puteam sa fac un pas, m-a luat cineva in brate si m-a dus in masina sa stau. Dupa 20 de kilometri nu am mai putut nici pe scaun sa stau sub nicio forma. Am oprit, mi-am dat, m-am intins in masina, in trei ore nu am mai avut nimic. A trecut aproape un an jumate de atunci si nu a mai aparut durerea”, spune Ion Balan.

Candva a avut 250 de stupi, acum are numai 70, dar se descurca. Albinele nu l-au dezamagit niciodata.

“Am inceput cu 20 de stupi, aveam niste bani la CEC, eram casatorit si m-am dus acasa si i-am zis la femeie: mai Zefia, fii atenta ca ma interesez unde gasesc niste stupi si ma apuc de albine. Mi-a zis ca sunt nebun, ca nu stiu ce. Nu sunt nebun deloc, fii atenta ce spun: de stupi ma apuc si nu ma voi lasa cat voi trai, iar de tine nu se stie. Si asa a fost, ca ne-am despartit dupa sapte ani de zile, dar de stupi niciodata, pana la moarte”, dezvaluie batranelul sugubat.

Fara falsa modestie ne spune ca s-a asteptat sa ia primul loc cu mierea lui de tei pentru ca isi cunoaste marfa.

“Haideti sa vedeti pentru ce s-a dat premiul I. Ca nu s-a dat asa, ca a vazut eticheta frumoasa. Este un tei de munte, un tei ecologic. Uitati ce inseamna o miere naturala, cand face asa si se intinde si exista ca firul de par, continuitatea asta, inseamna ca e miere naturala”, demonstreaza apicultorul.

Un borcan din sortimentul castigator costa 25 de lei, altele se vand si la 15 sau 20 de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *