Aparate de fitness proiectate la UAD Cluj, vandute in Franta

3 studenti ai Universitatii de Arta si Design (UAD) din Cluj-Napoca au creat o gama noua de aparate de fitness. Proiectul lor academic, coordonat de catre profesori, a intrat deja in faza de productie, pentru o firma de profil, iar aparatele urmeaza sa fie vandute in Franta. In concept, designerii clujeni au creat si o linie de lux din fibra de carbon si furnir.

3 studenti in anii 1 si 2 de la sectia de Design Industrial a Universitatii de Arta si Design (UAD) din Cluj au proiectat o serie de aparate pentru o sala de fitness perfecta. Cateva din aparatele create de catre studentii de la UAD au intrat in productie si vor fi vandute in Franta. Proiectul academic a durat 6 luni, timp in care au fost create peste 60 de modele de aparate. Aliz Patcas, Maria Ariana si Erik Kolozsi au modificat elementele functionale ale aparatelor. Ideea de colaborare le-a venit dascalilor UAD si totul a mers pe repede-nainte: dupa 6 luni, aparatele deja sunt in faza de prototipizare si urmeaza sa fie vandute in Franta.

“Clientul nostru are contracte pe Franta cu aparatul respectiv. (…) Noi am creat o linie noua pentru toata gama de aparate. S-au reproiectat ramele, s-a facut un studiu ergonomic amanuntit pentru fiecare aparat in parte, pentru ca acolo se lucreaza pentru diferite zone de muschi. Noi am lucrat pe aparatul acesta 6 luni. (…) In gama de aparate profesionale sunt modele pentru fiecare. Sunt aparate simple, grupuri de lucru. Asta e un aparat de picioare. Fiecare aparat face altceva”, a explicat profesorul coordonator al tinerilor artisti, profesorul de Design Industrial, George Mihnea.

Prototipurile au fost create in functie de dorinta clientului – o firma de profil din Bistrita si au fost realizate, in marime naturala, la Facultate, din polistiren de densitate mare.

“Am adus aparatele lor pe care ne-au cerut sa le reproiectam, pe care am facut si studiul ergonomic. Am imbunatatit niste aspecte functionale ale aparatului. (…) O mare parte din timp s-a alocat ergonomiei sezutului, adica a scaunului”, a explicat dascalul UAD.

Toate detaliile au fost facute ca sa fie functionale. Toate functiile de montaj au fost luate in considerare: cu cantitate mica de material, sa arate bine, tensiuni, gauri, greutati si contragreutati.

In concept, designerii au creat si o linie de lux din furnir curbat si fibra de carbon.

“Au fost mai multe propuneri, inclusiv cu caroserii personalizate: tipuri de scaun. Am dezvoltat un sistem de reglare a spatarului pe niste sine si am gandit niste elemente destul de ieftine. In principal, aparatele sunt din metal. Am incercat sa gasim si o solutie mai eleganta si care ofera posibilitati de personalizare a aparatului prin tesaturi si toate detaliile. De asemenea, exista si varianta de lux, din fibra de carbon ca sa se poata fabrica. Varianta exclusivista e din fibra de carbon si lemn termoformat - furnir curbat”, a continuat Mihnea.

Sistem de lucru modern bazat pe credite si client

Proiectarea a avut si un buget de 1.000 de euro, iar sistemul de lucru i-a recompensat pe studenti cu credite. Cel mai important, insa, spun dascalii, le-a oferit sansa celor trei de a se profesionaliza.

“Am avut un buget pentru lucru: markere si blocuri de desen. Am primit 1.000 de euro numai pentru markere, creioane si asa mai departe. Un set de markere costa 3 milioane, 3 milioane si ceva. (…) Sistemul de lucru cu ei prin care tot ce lucre il punea pe Facebook, deci a fost o legatura permanenta cu clientul”, continua George Mihnea.

Colaborarea tinerilor designer clujeni poate avansa, pentru ca exista propuneri pentru finalizarea intregii linii de aparate de fitness.

“Ei ne-au propus sa le facem toata linia complete, sa le finalizam si celelalte modele”, a conchis Mihnea.

In opinia dascalilor de la Departamentul de Design, proiectul concretizat odata cu intrarea aparatelor in faza de productie ii ajuta pe studenti sa se profesionalizeze..

“Extraordinar de important pentru ca se confrunta deja, din anii mai mici, cu realitatea tehnologica. Cu proiectarea. Pana la realizarea unor desene tehnice si a machetelor si a prototipului in final. Apoi facute imbunatatirile ergonomice si stilistice pe care le presupune treaba asta. E extreme de important, pentru ca pot sa aiba o practica mult mai apropiata de ceea ce se intampla in realitate si nu numai luat ca o tema cu stricta trimitere la pedagogic si la basic”, a continuat Decanul Facultatii de Design, din cadrul UAD, Cristian Chesut.

Comentarii

adevarul

25.03.2014 09:06

da de unde... totul e de suprafata... iar daca s-a facut ceva, sa facut in afara scolii. acolo profesorii nici nu calca pe la atelier

adevarul

25.03.2014 09:08

da de unde... totul e de suprafata... iar daca s-a facut ceva, sa facut in afara scolii. acolo profesorii nici nu calca pe la atelier

Alex

25.03.2014 09:23
da de unde... totul e de suprafata... iar daca s-a facut ceva, s-a facut in afara scolii. acolo profesorii nici nu vin pe la atelier... stau toata ziua si fumeaza, iar cand un student i cheama, ei ii spun ca; esti la design, tu trebuie sa sti, nu noi...

radu25

25.03.2014 11:42

Felicitari studentilor, stiu ca sunt f talentati. In dulcele stil romanesc unii muncesc si altiii se lauda. In poza apare "cu modestie" un asistent, oricum numele studentilor nici macar nu e mentionat , defapt nici nu e important

mihaiplesa

25.03.2014 13:13

Extraordinar de corect se exprima un conferentiar universiar nu ?

berry

25.03.2014 15:20

Nu e vina lui daca reporterul nu a fost in stare sa redea ceea ce a spus el..

Anonim

25.03.2014 14:59

Radu25...apare numele studentilor, iti sugerez sa recitesti articolul. Nu cred ca e importanta functia, daca e conferentiar, asistent sau profesor titular. Conteaza ca proiectul a fost coordonat cum trebuie, de catre cineva cu experienta.Alex...multi studenti sunt care nu muncesc si au gura mare, poate si tu faci parte din acest grup?

Anonim

25.03.2014 15:28

Sunt mandra sa fiu la aceasta universitate, cat despre profesori am sa il contrazic pe "Alex", se ocupa de studenti si isi fac treaba foarte bine; poate ca fata de cei care sunt lenesi si nu isi dau interesul, le raspund cu aceeasi moneda.

coro

25.03.2014 16:03

mai mai maidetalii de genu, unde, cand, cum nu conteaza, important ii ca s-a facut felicitari la toata echipa.. studenti, profesori.... bravo! faina treaba! 

das

25.03.2014 17:17

alex are dreptate. asa este... oricum, si sa fi un student harnic, tot nu inveti nimic, pentru ca o tema se desfasoara pe tot semestrul, si nu aprofundezi mai nimic. Insa chestia e tare... adica vezi doamne francezii sunt interesati de noi sa le proiectam aparate de fitness:)

George Mihnea

25.03.2014 21:17

Buna ziua,
Intr-adevar e incoerent textul. A fost folosit un reportofon, text scris si alte lucruri specifice. E dificil de multe ori pentru cineva din afara sa inteleaga termenii de specialitate, poate e vina noastra ca nu am creat noi textul. Echipa initiala a fost formata din 9 studenti din care in final au ramas trei. Sunt si mentionati: Aliz, Ariana si Erik. S-au inscris benevol in acest proiect extrascolar bazat pe un parteneriat intre UAD si Florsystem Metal. Proiectul s-a derulat pe o perioada de 6 luni timp in care s-a realizat conceptul s-a dezvoltat, prototipizat, timp in care s-au realizat sute de desene, desene tehnice, machete la scara 1:5 si in final patru machete 1:1. Acest proiect a fost condus de o persoana din cadrul UAD si supervizat de managerul firmei. In final proiectul a fost aprobat si lansat in productie fiind prezentat catorva clienti din Franta care au lansat deja comenzi pentru toata gama de modele fabricata. In urma acestui proiect deja Departamentul Design are inca 2 propuneri de realizare a unor proiecte importante. Meritul este al intregii echipe, cel mai important lucru fiind experienta pe care au dobandit-o studentii. Profesorii implicati in proiect au facut-o benevol fara a fi recompensati intr-un fel asta doar din Pasiune. Unii stiu ce e.

luna

27.03.2014 10:03

ce om de nimic, ce profesor... dati vina pe cei care au v-au creat un articol, sa mai iesiti si voi cu capul in lume, si voi le spuneti ca reporterul este de vina... nu e adevarat. spre exemplu acest profesor a aparut ca din senin la sectia design, si a inceput sa faca acolo pe marele ''reformator'', dar este un om care i vorbeste de rau pe altii ca sa se scoata dansul in lumina... acolo sunt nereguli, si realitatea este ca nu se face absolut nimic... nu o spunem din rautate, spunem ca acesta e adevarul... dansii, adica profesorii de acolo  sunt foarte foarte comozi, si vin la atelier doar de forma, daca vin... cat despre limbajul sau, nici nu ma mir... nu se stie exprima... e de etn dif.... 

Asa este

27.03.2014 10:46

nu se stiu exprima pentru ca profesorii sunt foarte lenesi, comozi chiar, si nici nu e de mirare... toata ziua fumeaza in cancelarie, iar cultura lor generala este zero, ca si in cazul acestui profesor rom an, dand vina pe reportofon si text scris... obrasnic sa dai vina pe reportofon, cand el inregistreaza saracul ce aude... dar ce aude....?

Adauga comentariu