Aparat de „scanare” a șpăgii din spitale: „Ați recompensat un cadru medical prin diferite mijloace pentru a beneficia de mai multă atenție?”

Flagelul sistemului de „șpagă” din spitale a intrat nu de puține ori în atenția Ministerului Sănătății, iar Sorina Pintea declara recent că intenționează să facă, alături de federațiile din sănătate, un plan de măsuri pentru a limita obiceiul de a oferi bani în plic cadrelor medicale. Corupția din sistemul sanitar este cu atât mai vătămătoare, cu cât adeseori actul medical este condiționat de recompensa solicitată de angajații din sănătate. De curând, câteva unități sanitare din Cluj-Napoca au fost dotate cu aparate mobile de „scanare” a șpăgii. Chiar dacă această metodă de chestionare a pacienților, în privința diverselor forme de recompensă solicitate de cadrele medicale, nu este una nouă în România, merită semnalat acest efort de „control” al șpăgii.

Întrebarea este una simplă:

”Ați recompensat un cadru medical prin diferite mijloace pentru a beneficia de mai multă atenție?”

Fiind disponibile câteva opțiuni de răspuns:

A. Da, în cazul medicilor.
B. Da, în cazul asistentelor.
C. Da, în cazul infirmieri, îngrijitori, brancardieri.
D. Da, altă categorie de personal.
E. Nu a fost cazul.

„Aceste aparate se găsesc în mai multe unități sanitare.

Întrebarea este adresată fie personalului medical, fie pacienților, depinde de zile, întrucât este un sistem programat. Iar aceasta întrucât merită chestionate cele două părți implicate: atât pacienții, cât și personalul medical.

Aceste aparate sunt mobile și se găsesc în diverse unități, precum Clinica Meidcală I, Clinica Medicală II ori în Clădirea Administrativă a spitalului. 

Aceste informații sunt monitorizate, iar datele obținute sunt centralizate și obținem o situație, să zicem, statistică, în privința datelor colectate. Acest sistem a mai funcționat în țară, iar la noi este implementat recent. Deocamdată însă, nu avem o statistică”, a declarat Adela Golea, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.
 


 

Adauga comentariu