Apa Someșului le provoacă repulsie trecătorilor, cu sau fără maluri revitalizate

Apa râului Someș, mai ales la intrarea în Cluj, în cartierul Grigorescu, este atât de murdară încât le provoacă repulsie trecătorilor. Malurile Someșului, amenajate ca loc de promenadă, oferă o priveliște similară celei de la groapa de gunoi de la Pata Rât. Matca râului cuprinde mai mult mâl, vegetație și gunoaie, decât luciu de apă.

Imaginile de mai jos, filmate astăzi, sunt mai mult decât grăitoare în acest sens:

Autoritățile „se chinuie” de ani de zile, fără succes, să curețe Someșul de alge și de mizerii, cu diverse stăvilare și utilaje, însă râul este din ce în ce mai murdar și mai infect. Chiar și la temperaturile scăzute din această lună de iarnă, trecătorii pot sesiza mirosul neplăcut al apei, care la vară va emana duhori ce vor alunga orice doritor de promenadă.

„Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona 1- Lunca Someșului Mic, zona 2 – Parcul Armătura, zona 3 - Platoul Sălii Sporturilor” reprezintă un proiect al municipalității care a ajuns pe masa consilierilor locali săptămâna aceasta pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Citiți și: „Revitalizarea malurilor Someșului”, un proiect inutil, atâta timp cât râul e murdar și plin de alge

Primăria își propune să refacă malurile apei, pe bani europeni, însă acest proiect, chiar și implementat cu succes, va fi unul fără obiect, atâta timp cât apa va rămâne mizerabilă și le va provoca dezgust clujenilor.

Degeaba reabilităm malurile, atâta timp cât apa atrage doar ciorile, nu și oamenii amatori de promenadă.

Situația deplorabilă durează de ani de zile, iar în mâlul de pe malurile apei deșeurile de toate felurile s-au stratificat, ca o dovadă a lipsei noastre de civilizație ce datează de prea multă vreme:

Someșul le oferă în prezent „cea mai bună calitate a vieții” doar ciorilor care contribuie, prin croncănelile lor, la atmosfera dezolantă.

Înainte de a promova proiecte pompoase de revitalizare a malurilor acestui râu, municipalitatea ar trebui să găsească soluții eficiente de curățare a apei. În momentul acesta, nu de un nou mobilier urban au nevoie clujenii pe malul Someșului sau de noi piste pietonale sau de biciclete, ci de un Someș spre care să privească cu plăcere, nu cu greață.

Adauga comentariu