Sanatate

Apa si sanatatea organismului uman

Apa este unul dintre cele mai raspamdite elemente din natura. Corpul uman este constituit in proportie de 2/3 din apa: secretiile si excretiile sunt 9/10, transpiratia si saliva se apropie de 100%, sangele are 90 % a, iar muschii intre 80-90 %. Formula chimica a apei este H2O, adica formata din doua gaze, hidrogen si oxigen, in proportie de doi la unu. Ambele sunt inodore, incolore, insipide si ard.

 

Dupa aer, cea mai importanta

 

Cu exceptia aerului, nu exista nici un element din natura mai important pentru viata si organismul uman ca si apa. Se poate trai pana la sapte zile numai cu apa; fara apa, decesul survine mult mai repede. Buna parte din alimentatia noastra inglobeaza apa, in procente cuprinse intre 15-90 %.

 

In organism, apa nu sufera schimbari, dar prezenta ei este esentiala pentru buna functionare a intregului trup, dand posibilitate organelor sa-si indeplineasca functiile. Mai ales sistemul circulator depinde de apa. Apa constituie marea majoritate a partii fluide a sangelui mentinand in suspensiecelulele sangvine si elementele nutritive. Cu ajutorul apei, respectivele elemente nutritive ajung in sange si sunt transportate acolo unde este nevoie de ele, in celulele corpului.

 

Nu exista substanta mai bine adaptata pentru acest scop. Circula prin cele mai fine capilare fara frecare si patrunde prin membrane pana in locuri inaccesibile direct. In mod continuu, apa este eliminata din organism prin piele, rinichi, plamani, sau intestine. Daca rinichii se blocheaza, stim foarte bineca aceasta inseamna o problema grava. Aerul care patrunde in plaman absoarbe umezeala. Ca urmare, este necesar sa asiguram un aflux constant de apa curata.

 

Din vechime oamenii au recunoscut importanta apei in prevenirea imbolnavirilor, iar spalarea si baia erau utilizate inca de pe atunci. Toti medicii considera ca baia este esentiala pentru mentinerea sanatatii. Baia este instinctuala. Ploaia este doar un dus natural. Oamenii ar trebui sa recurga mai mult la baie, ca mijloc profilactic impotriva infectiilor.

 

Apa si dieta

 

Trebuie subliniat faptul ca dieta este foarte legata de necesarul de apa. Oamenii a caror dieta se bazeaza pe alimente animale si utilizeaza frecvent  sare, piper si alte condimente au nevoie de mai multa apa, necesara pentru dizolvarea si eliminarea toxinelor din organism. Pe de alta parte, cei care consuma multe fructe, legume si cereale necesita mai putina apa, avand in vedere ca majoritatea acestor alimente au un continut ridicat de apa.

 

Doar apa este capabila sa stinga setea. Celelalte bauturi realizeaza acest obiectiv doar in masura in care contin apa. Majoritatea bauturilor racoritoare este daunatoare  sanatatii datorita mcontinutului de substante periculoase.
Necesarul zilnic

 

Vietuind sau lucrand, un om poate elimina cam 2,5 l de apa in 24 de ore si aceasta cantitate trebuie inlocuita pentru a conserva fluiditatea sangelui. Cei care muncesc si transpira mai mult, au nevoie de o cantitate mai mare de apa.

 

Omul obisnuit nu prea bea suficienta apa curata. Necesarul zilnic ar fi de 6-8 pahare. Cu cat mai multa apa cu atat mai bine, cantitatea depinzand de clima in care traim, de activitatea desfasurata si de regimul alimentar adoptat. Apa rece este buna, dar nu ar trebui sa exageram racind-o cu gheata. Copiii mici si bolnavii trebuie sa primeasca apa cu aceeasi grija cu care sunt hraniti sau tratati.

 

Daca beti apa proaspata, curata, din abundenta, toate tesuturile si sangele sunt purificate si curatate de toxine. Apa este unul din componentele importante al celulelor si al tuturor fluidelor din corp, cum ar fi sucurile digestive, de pilda.

 

In timpul digestiei, apa dizolva elementele nutritive ca sa poata fi absorbite in sange si transportate spre diferitele destinatii, unde sunt necesare pentru reconstructia tesuturilor. Apoi preia elementele nocive ce trebuiesc eliminate.

 

Apa intretine umezeala optima la nivelul mucozitatilor, prevenind deteriorarea acestora, ajuta la reglarea temperaturii si la normalizarea proceselor din organism. Trebuie sa aveti grija sa aveti permanent la dispozitie o apa cat mai curata si mai proaspata.

 

Ultimele cercetari stiintifice sugereaza ca oamenii in varsta s-ar putea sa nu simta setea nici atunci cand organismul are stringenta nevoie de apa. De asemenea, rinichii acestor persoane nu prea reactioneaza pentru pastrarea apei in organism, cum ar fi de asteptat. S-ar putea ca acesti factori sa participe la procesul de formare al pietrelor la rinichi si la aparitia constipatiei, foarte des intalnite la batrani. Din aceste motive, o data cu inaintarea in varsta, este bine sa fim mai atenti la satisfacerea necesarului zilnic de lichid la acest segment de populatie.


.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *