Anul trecut, Primăria promitea Monumentul Marii Uniri. Acum, Boc o dă la întors și spune că adevăratul Centenar se sărbătorește în 2019

Despre programul de 1 Decembrie din Cluj-Napoca se tot vorbește de ceva vreme. Nimeni nu a suflat o vorbă despre promisul Monument al Marii Uniri, care trebuia construit anul acesta cu bani din bugetul local. După ce anul trecut, acest monument figura pe lista realizărilor mărețe de Centenar, acum primarul Emil Boc spune că nu a promis așa ceva. 

Întrebat la un post de radio local ce vești are despre monumentul Marii Uniri, Boc a dat-o cotită, cum că nu a promis așa ceva și că de fapt Centenarul ăla adevărat se sărbătorește anul viitor. 

„Pot spune doar ce se face vineri. Se face inaugurarea statuilor care au fost promise pentru centenar. Vineri de la ora 12.00 este dezvelirea oficială a statuilor lui Bartolomeu Anania și episcopului Nicolae Ivan, de la ora 13.00 dezvelirea statuii cardinalului Iuliu Hossu, proiecte realizate de Primărie împreună cu Episcopia. În ianuarie, de ziua lui Iuliu Maniu, probabil în 7 ianuarie, dezvelim statuia lui Iuliu Maniu. Aceste lucruri, repet, au fost făcute și realizate în an centenar. Dar pentru noi de abia acum începe centenarul. Gândiți-vă că 2019 este centenarul pentru că toate instituțiile fundamentale, de la universități la operă și altele, toate au fost fondate în anul 1919. Practic la anul au loc lucruri serioase. Să nu uităm că acel an astral 1918 a fost unic în istoria României și ne-a dat șansa să fim împreună când toate planetele s-au aliniat pentru români”, a declarat Boc, miercuri dimineața, la un post de radio local. 

În caz că a uitat, îi reamintim noi primarului ce au vorbit anul trecut reprezentanții instituției pe care o conduce.  

"Pentru finanţarea acestor statui şi monumente s-au cerut fonduri de la Departamentul Centenar, dar se vor asigura şi sume din bugetele unor culte precum şi din bugetul local al municipiului. Pentru Monumentul Marii Uniri, care va fi finanţat de Primărie, se va realiza un studiu de fezabilitate şi un concurs de proiecte, iar fondurile vor fi asigurate din bugetul pe anul viitor, dar încă nu se ştie din ce capitol de cheltuieli. Încă nu avem o estimare a costurilor acestui monument. Statuile lui Iuliu Hossu, Nicolae Ivan şi Bartolomeu Anania vor fi finanţate de Bisericile Greco-Catolică, respectiv Ortodoxă", au declarat reprezentanții Primăriei, anul trecut. 

Poate până anul viitor vom avea promisul Monument al Marii Uniri. Sau poate nu.

Adauga comentariu