Din oras

Antrenorul de karate care “preda” disciplina si autocontrolul cursantilor de la Palatul Copiilor

La doar 28 de ani, Alin Marginean este un karatist titrat, reprezinta Romania la concursuri internationale si e mentor pentru sute de copii la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca. A strans munti de medalii si diplome, primite atat de el, cat si de echipele pe care le instruieste in cadrul institutiei clujene, insa pentru el cel mai important este sa formeze oameni. Cei care trec pe la cercurile lui devin mai ordonati si dobandesc un echilibru care ii uimeste pe parinti, iar rezultatele obtinute pe la concursuri in tara si strainatate ii fac faimosi in lumea acestui sport. 

Alin Marginean este din Campia Turzii, oras in care si-a urmat si studiile, pana la facultate. E un tanar atletic, cu o privire senina si un discurs echilibrat.

”Nu am urmat un profil sportiv, pentru ca nu era asa ceva acolo.  Am dimploma de tehnician electrotehnist, inca nici nu am ridicat-o de acolo, nu cred ca voi preda niciodata in domeniul asta. Am intrat apoi la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, am stat cinci ani in caminul 16. Am urmat si un master de antrenament si performanta sportiva”, a detaliat antrenorul. 

Intre timp, tanarul sportiv si-a intemeiat si o familie si are acum o fetita de trei ani si jumatate si un baietel de un an si jumatate. Din 2009, Alin Marginean lucreaza la Palatul Copiilor din Cluj. 

”Un an de zile am fost suplinitor, apoi m-am titularizat si am ramas aici. Nu am de gand sa renunt”, a spus el. 

Pe langa aceasta, el mai lucreaza intre orele de program si ca antrenor personal in cadrul unei sali de sport private. 

”Microbul” sportului pe care il practica l-a prins cu multi ani in urma. 

”Se intampla in Campia Turzii. Tin minte perfect cum era: directoarea scolii unde invatam a venit la clasa si a zis ca a venit un domn care face karate si cauta copii pe care sa ii antreneze. Eram in clasa a IV-a, nu stiam cu ce se mananca asta, dar am avut un impuls spontan sa ma ridic in picioare. Tin minte ca eram in a treia banca, in randul trei si am spus in fata tuturor ca eu vreau sa ma duc. Asa am simtit, asa am inceput. Aveam 10 ani cand am inceput sa ma antrenez. Am vrut sa si renunt de cateva ori, dar am avut in jur persoane care nu m-au lasat si iata ca acum imi castig painea din asta”, si-a rezumat Marginean inceputurile carierei. 

Nu a renuntat nici cand era in clasa a XII-a, cand e cel mai greu, in preajma examenelor de bacalaureat. 

“Acum, dupa ce mi-au trecut prin mana mai multi sportivi, pot sa spun ca am observat ca cei mai multi renunta in clasa a VIII-a sau a XII-a din motive care tin de scoala. Mai apare si comoditatea, iar parintii ii obliga pe unii copii sa renunte. Totusi, daca esti un bun sportiv poti sa fii si un bun elev, sa urmezi asa cum trebuie si cursurile, si antrenamentele”, este el convins. 

Alin a avut si o perioada in care a facut naveta la Cluj mai bine de un an. 

“Mai bine de un an am venit la antrenamente la Cluj cu trenul. Era cand eram in clasa a XII-a, pentru ca antrenorul meu nu mai avea destui sportivi la Campia Turzii ca sa mai vina pana acolo, iar eu nu voiam sa renunt. Imi placea, simteam ca e bine ce fac, simteam ca pot face ceva din asta pe viitor. Sportul acesta mi-a schimbat comportamentul, m-a disciplinat, m-a facut sa fiu mai autocontrolat. Inainte sa incep educatia prin karate eram destul de indisciplinat. Faceam multe prostii, aveam o gasca la bloc. Incet-incet am vazut ca sportul asta cere altceva si a inceput sa imi placa mai mult latura asta. Cea sportiva nu imi placea deloc, a inceput sa imi placa de la facultate: sa particip la competitii, sa ma intrec cu altii, sa am rezultate. Mai degraba imi placea sa vad cat de frumos si cat de complet poate sa iti schimbe comportamentul, iti da o mai buna organizare si o gandire mai naturala”, a descris antrenorul. 

Poate asta l-a ajutat sa obtina o nota neasteptat de mare la Bacalaureat si, apoi, sa intre la facultate, la stat. 

“La camin mi-a placut mult. In primul an a fost mai greu, pana ne-am obisnuit intre noi, colegii. Eram grupati pe facultati in camere. Apoi ne-am imprieteni foarte bine, ne-am inteles unii pe altii. Nu pot spune ca am pierdut vremea in camin. Mergeam la antrenamente, concursuri, veneam cu medalii si toti ma lasau sa ma odihnesc”, spune Marginean. 

Cursurile de la facultate nu au avut in prim-plan artele martiale. 

“Am facut ceva autoaparare, dar putin. Eu am specializare in inot, nu exista cea de karate la facultate, insa am participat la diferite stagii si concursuri in acest domeniu, am luat examene de grade. Mi-a placut, iar metodica de predare e cam aceeasi in orice sport, difera doar procedeele, principiile pe partea strict sportiva. Ce invatam la facultate si master, mergeam seara si puneam in practica cu copiii. A fost foarte bine asa”, a dezvaluit antrenorul. 

Din 2008, Alin Marginean face parte din lotul national al Romaniei la karate. 

La Cupa Romaniei, echipa lui de la Palatul Copiilor a intrat cu 50 de copii in concurs, la probe ca cele de echipe, probe individuale, de contact sau demonstrative. 

“Daca esti atent la sportivi si ii cunosti destul de bine, poti sa jonglezi cu ei si cu categoriile de probe, asa inca toata lumea sa aiba cate un rezultat”, marturiseste antrenorul. 

Scopul a fost atins si in cadrul acestei competii, asa incat Clujul si-a adjudecat o multime de medalii, plus locul I pe cluburi, cu peste 5.000 de puncte. Cei aflati pe locul II au avut 2.600 si ceva de puncte. 

“Chestia asta pentru mine e o pasiune. Nu o fac pentru rezultate, pentru puncte, nu fac asta ca sa castig Cupa Romaniei. Pur si simplu imi place, ma relaxeaza. Am sportivi seniori, de peste 20 de ani care vin la sala si se antreneaza. Suntem mai mult ca o familie”, explica acesta. 

Activitatea la Palatul Copiilor a atras foarte multe medalii pe zone, nationale si internationale, multe locuri I, II, III sau IV, au fost sperante desarte si suprize uluitoare de la sportivi de la care nu astepta rezultate stralucite. 

“La nivel internationali avem campioni mondiali, balcanici, europeni. Participam la tot ce s-a putut. Anul trecut insa ar fi trebuit sa mergem la un campionat mondial in Turcia, insa era chiar perioada atentatelor de la Ankara si nu am mai fost lasati sa parasim tara pentru acel campionat. A fost mai bine asa”, marturiseste el. 

Multi parinti se arata multumiti ca micutii lor devin mai ordonati dupa ce incep antrenamentele la karate. 

“Vin si ne spun ca sunt uimiti sa vada cum copiii lor isi strag de pe masa, isi spala vasele, isi strang hainele si isi fac patul, lucruri pe care nu le faceau pana atunci. In cantonamente au aceste sarcini. Avem un program foarte strict, cu somn de amiaza, facut curat in camera, strans masa si mentinut curatenia. Asa lucrez si cu seniorii. Cei care au 14-15 ani vin de la 4-5 ani cu mine. Inainte sa fiu antrenor la Palatul Copiilor, am fost sportiv acolo”, mai spune antrenorul. 

Marginean isi continua in paralel si activitatea de sportiv individual. 

“In acest moment imi iau ceva mai mult timp pentru mine, am doi copii minunati si, decat sa ma antrenez, mai bine le acord lor timpul acela. Cand am concurs, imi iau cateva saptamani inainte si ma antrenez. Oricum, de la atata experienta si atatia ani lucrati, intru in forma destul de repede. Ma antrenez zilnic, am grija la alimentatie si somn, am eu trucurile mele”, marturiseste sportivul. 

Alin Marginean are la activ o multime de rezultate. Anul trecut, de pilda, a participat la o competitie in Polonia, unde, din sase probe, s-a ales cu tot atatea medalii de aur, una de argint si una de bronz. Clujeanul reprezinta de multi ani Romania la aceste competitii. Nu este un sport olimpic, din pacate. 

“Am fost in Polonia, Praga, Belgrad, prin toata Romania, in Cipru. Tin minte un an in care trebuia sa mergem la un concurs mare in Brazilia, insa nu ne-am permis si nu ne-am dus”, spune el. 

De ce e bine sa se inscrie copiii la karate?

„Pentru parinti e bine sa vada cum copiii lor devin mai disciplinati, cum spuneam, stiu ca fac sport, ceea ce inseamna sanatate si petrecerea timpului liber intr-un mod placut, inseamna consumarea energiei facand ceva pentru fizicul si mintea lor. Intr-un cuvant, autocontrol. Ca antrenor, nu as vrea ca toti sa ajunga sportivi de performanta, sa ajunga mari antrenori. Vreau sa le creez o baza pentru ceea ce vor ei sa faca. Fiecare are o dorinta, sa deprinda o meserie sau sa mearga undeva. Nu ma refer la o baza fizica, ci la coloana vertebrala, ca sa zic asa. Da-ul sa fie da, nu-ul sa fie nu, punctualitatea sa fie punctualitate, sa aiba organizare si autocontrol. Cred ca principiile astea morale dupa care lucrez eu ca antrenor sunt mult mai benefice decat orice medalie, concurs, decat orice premiu si campionat olimpic. Inveti sa fii om. Pe asta mizez eu. Toate actiunile pe care le fac, antrenamentele si sfaturile transmise lor asta au la baza”, isi descrie el viziunea. 

Despre partea de auto-aparare, sportivul spune ca vine de la sine, din latura sportiva a acestei arte: lovit la sala, lovit la perne, teste de aparare sau teste de rezistenta. 

“Vreau sa le transmit si sa nu renunte la sport, e foarte important. Am avut un sportiv care si-a dorit foarte mult sa devina IT-ist. In anul I de facultate a fost chemat la o firma si angajat. A prins un job bun si castiga deja destul de bine, desi e abia in anul II de facultate. Sportul te ajuta sa lupti pentru obiectivele tale. Inainte sa fac karate eram destul de emotiv si de inchis. Dupa ce m-am apucat, 8 ani nu am primit nici o medalie”, sustine Marginean. 

Cercul de karate de la Palatul Copiilor are intre cursanti si cateva fete. 

“Fetele sa stiti ca sunt mai serioase decat baietii, mai ascultatoare si muncesc mai mult. Incep pe la 4 ani si vin pana dupa varsta de 20 de ani. Asta vara am avut un antrenament la care am mers cu corturile. A venit cu noi o fetita de 5 ani. Parintilor ei nu le-a venit sa creada apoi cand au vazut ca mananca singura, doarme singura, ca se imbraca singura. Am facut o drumuetie pe munte de vreo 12 kilometri, dar nu am avut nici o problema cu ea. Contribuie la asta si grupul, cei mici fac ce fac toti”, explica antrenorul. 

In afara de karate, Marginean se declara pasionat de sporturi de anduranta. 

“Am participat la maratoane, la semi-maratoane, la triatloane, la cateva concursuri de inot. Imi place sa fac sport pentru mine si sa imi petrec timpul cu copiii mei. Imi place muzica anilor ’90”, marturisete el. 

Nu se numara intre cei care se viseaza in alta tara. 

“Cred ca mai am multe de vazut si de facut in Romania. Am avem oportunitati, dar vreau sa ma dezvolt cat de mult si sa raman aici. Bine, planuiesc pe viitor sa am o casa, o gradina sau o masina 4×4 ca sa bat muntii, dar o sa ajung sa fac si asta”, incheie el. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *