Ani de inchisoare pentru spagarii de la Universitatea Bogdan Voda, care vindeau lucrari de licenta cu 200 de euro

Ani de inchisoare cu suspendare si interzicerea mai multor drepturi; cu aceste pedepse s-au ales cadrele univesitare si studentii sau masteranzii din cadrul Universitatii Bogdan Voda din Cluj-Napoca, trimisi in judecata pentru fapte de coruptie si infractiuni in serviciu. Florin Radu Pintea, capul de afis al intregului dosar si cel care "aranja" lucrarile sau chiar lasa alte persoane sa intre la examene in locul studentilor, a scapat ca prin minune de executarea unei pedepse de inchisoare, fiind gasit vinovat si condamnat pentru un concurs de infractiuni, majoritatea in forma continuata, scrie BZC.

Procurorii DNA trimiteau in judecata la mijlocul anului 2015 mai multe cadre universitare ale Universitatii "Bogdan Voda", intr-un amplu dosar de trafic de influenta. Alaturi de Florin Radu Pintea, lectorul Facultatii de Stiinte Economice din cadrul UBV si membru in consiliul profesoral, au mai fost trimis in judecata Vlad Daniel Valerius, conferentiar in cadrul aceleiasi facultati, precum si Baldean Roxana, Budacan Ionut-Dumitru, Lehene Doru Bogdan, Majeri Maria Ioana, Somesan Ionut Sorin, Trifan Daniel Viorel si Vrancean Paul.

Florin Radu Pintea, lector al Facultatii de Stiinte Economice  din cadrul Universitatii Bogdan Voda din Cluj-Napoca fusese retinut la sfarsitul lunii iunie a anului 2015, fiind acuzat de faptul ca vinde studentilor aflati in ultimii ani lucrari de licenta la pretul de 200 de euro bucata.

Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi vandut doua lucrari de licenta la pretul de 200 de lei bucata catre doi studenti, insa unul dintre acestia l-a denuntat, motiv pentru care a fost retinut 24 de ore de catre procurori iar acum risca dosar penal. Din cate se pare, ar fi decis sa colaboreze cu Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj. In rechizitoriul intocmit in cauza, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

"In perioada octombrie 2014 - iunie 2015, inculpatii Vlad Daniel - Valerius si Pintea Florin - Radu, in calitate de indrumatori stiintifici, au pretins diferite sume de bani (in lei si valuta) de la studenti si masteranzi, in schimbul elaborarii integrale si remiterii in format electronic a unor lucrari de licenta si lucrari de disertatie, pentru a facilita promovarea frauduloasa a examenelor si restantelor, fara ca studentii sa se prezinte la sustinerea acestora.

De asemenea, inculpatul Pintea Florin - Radu a primit sume de bani si in schimbul promisiunii de a interveni pe langa colegii profesori si a facilitat prezentarea frauduloasa a inculpatei Baldean Roxana la sustinerea a sase examene in locul masterandei Majeri Maria - Ioana, fapt ce a determinat promovarea ilicita, in contumacie, a examenelor respective de catre aceasta din urma.

Inculpata Baldean Roxana, la 17, 18 si 19 iunie 2015, in urma unei intelegeri prealabile cu inculpatii Majeri Maria - Ioana si Pintea Florin - Radu, s-a prezentat la sustinerea a sase examene in cadrul cursurilor de master organizate la Universitatea 'Bogdan Voda', examenele fiind sustinute in numele inculpatei Majeri Maria - Ioana, facilitandu-i astfel, in mod fraudulos, promovarea acestor examene.

Inculpata Majeri Maria - Ioana, masterand la Universitatea 'Bogdan Voda', Facultatea de Stiinte Economice, a determinat-o pe inculpata Baldean Roxana sa se prezinte si sa sustina in locul acesteia sase examene organizate in timpul sesiunii din luna iunie 2015, iar pe inculpatul Pintea Florin - Radu, in calitate de supraveghetor al acestor examene, l-a determinat sa se asigure ca inculpata Baldean Roxana poate sustine probele sub identitate nereala.

Inculpatii Somesan Ionut - Sorin si Trifan Daniel - Viorel, masteranzi, l-au determinat pe inculpatul Pintea Florin - Radu, in calitate de coordonator stiintific in cadrul Universitatii 'Bogdan Voda', sa elaboreze in integralitate si sa predea lucrarile lor de disertatie;

Inculpatii Budacan Ionut - Dumitru si Vrincean Paul - Ioan, masteranzi, l-au determinat pe inculpatul Vlad Daniel - Valerius, in calitate de coordonator stiintific in cadrul Universitatii 'Bogdan Voda', sa elaboreze in integralitate si sa predea lucrarile lor de disertatie;

Inculpatii Colcer Bogdan - Ionut si Lehene Doru - Bogdan, studenti ai Facultatii de Stiinte Economice - din cadrul Universitatii 'Bogdan Voda', i-au remis inculpatului Pintea Florin - Radu diverse sume de bani, in schimbul promisiunii celui din urma de a le facilita promovarea frauduloasa a examenelor, prin interventia pe care urma sa o faca pe langa colegii profesori", aratau procuroii in momentul trimiterii in judecata.

In urma unui proces care a durat nu mai putin de 13 termene, timp in care au existat si cereri de abtinere formulate de catre magistrati, Tribunalul Cluj pronunta la data de 9 decemrbie a anului trecut sentinta in dosar, condamnandu-i pe toti cei 12 inculpati trimisi in judecata la pedepse de inchisoare, ce-i drept, cu suspendare.

 

Pintea Florin Radu, conferentiarul spagar specializat in obtinerea de avantaje pentru studenti, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru luare de mita in forma continuata, un an de inchisoare pentru trafic de infuenta in forma continuata si un an de inchisoare pentru abuz in serviciu in forma continuata. Ca urmare a faptului ca infractiunile au fost comise in concurs, instanta le-a contopit si a aplicat cea mai grea, de doi ani de inchisoare, pe care a sporit-o cu opt luni, astfel incat acesta a ramas cu doi ani si opt luni de inchisoare, cu suspendare, si interzicerea pe o perioada de doi ani a mai multor drepturi, printre care si acela de a mai ocupa o functie in cadrul invatamantului superior.

Vezi mai jos lista completa a inculpatilor si studentilor trimisi in judecata si gasiti vinovati de fapte de coruptie sau de savarsirea unor infractiuni de serviciu

Vlad Daniel Valeriu, conferentiar in cadrul UBV:

- un an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in forma continuata

Trifan Daniel Viorel (Conf.univ.doc)

 - 11 luni inchisoare si 1 an interzicerea exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a) si b) C.pen. (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat), pentru savarsirea infractiunii de instigare la infractiunea de abuz in serviciu

 Majeri Maria Ioana (masterand)

- 1 an inchisoare si 1 an interzicerea exercitarii unro drepturi, printre care si cea de a fi aleasa in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pentru savarsirea infractiunii de instigare la infractiunea de abuz in serviciu

- 6 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata

- pedeapsa principala cea mai grea de 1 an inchisoare, pe care o sporeste cu 2 (doua) luni inchisoare, rezultand pedeapsa de: - 1 (un) an si 2 (doua) luni inchisoare si 1 an interzicerea exercitarii unor drepturi

Baldean Roxana (cea venita in locul altcuiva la examen)

 - 6 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, prev. de art. 322 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. si art. 396 alin. 10 C.proc.pen.

Somesan Ionut Sorin (masterand)

- 11 luni inchisoare si 1 an interzicerea exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a) si b) C.pen. (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat), pentru savarsirea infractiunii de instigare la infractiunea de abuz in serviciu

Vrancean Paul Ioan (masterand)

- 11 luni inchisoare si 1 an interzicerea exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a) si b) C.pen. (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat), pentru savarsirea infractiunii de instigare la infractiunea de abuz in serviciu

Budacan Ionut Dumitru (masterand)

- 1 (un) an inchisoare si 1 an interzicerea exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a) si b) C.pen. (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat), pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu, in forma continuata

Lehene Doru Bogdan (student)

- pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, la pedeapsa de 1 (un) an inchisoare

- pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, in forma continuata (3 acte materiale), la pedeapsa de 1 (un) an inchisoare.

- pedeapsa principala cea mai grea de 1 an inchisoare, pe care o sporette cu 4 (patru) luni inchisoare, rezultand pedeapsa de: - 1 (un) an si 4 (patru) luni inchisoare si 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a) si b) C.pen., ca pedeapsa complementara, ti anume dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

Colcer Bogdan Ionut (student)

- 11 luni inchisoare si 1 an interzicerea exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a) si b) C.pen. (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat), pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta

 

Comentarii

Dan

17.02.2017 22:33

 Dacă e numai atât , îmi fac și eu o afacere asemănătoare , și o sa am toată justiția ,poliția ,administrația publica și tot ce exista ila putere in țara , la picioarele și cheremul meu.    Rușine pt clarificarea jegoasa a acestui furt de diplome și masterate care a întors țara cu 10 ani înapoi. Dar HOT pe HOT se scoate .

Adauga comentariu