Din oras

Ani de asteptare pentru o proteza ortopedica la Cluj

Bolnavii care sufera de diferite afectiuni ortopedice, care necesita introducerea unei proteze au de asteptat ani intregi pana la operatia, care le va alina durerile. Lista de asteptare in spitalele clujene pentru o endoproteza de genunchi este lunga, oameni care s-au inscris in 2009 de abia acum ajung sub bisturiu. Cu toate acestea, medicii clujeni spun ca numarul protezelor primite pe an este peste media europeana.

“Noi din punct de vedere al numarului de proteze pe tara stam foarte bine. Suntem peste media europeana. La 100.000 de locuitori de obicei se trimit 100 de proteze, asa este normal, atata se necesita pe an. Clujul daca are in jur de 600.000 de locuitori ar trebui sa aducem in Cluj 600 de proteze. Aceasta, impreuna cu clinica cealalta (Ortopedie – n.red.), care primeste mai multe, plus Chirurgia I, numarul este respectat. Noi pe plan european si pe plan mondial stam mai bine decat media. Mai imi spuneti-mi o ramura in Romania, a vietii noastre unde sa fim peste media europeana in sens pozitiv!”, spune prof.dr. Attila Szeplaki, seful sectiei de Ortopedie a Spitalului de Recuperare.

Foto: http://www.recuperarecluj.ro

Cu toate acestea primul pe lista pentru o endoproteza de genunche la colegul sau de clinica, Nicolae Filip, este un pacient inscris din anul 2009. Abia acum, dupa patru ani ii va veni randul la operatie, asta, daca se vor mai primi bani in urma rectificarii la Ministerul Sanatatii.

“Lista poate sa fie pe medic, bolnavul are dreptul sa isi aleaga medicul. Ala de la Tulcea poate sa vina la mine, clujeanul poate sa mearga la Timisoara, unde de obicei aude ca este un medic care face mai bine. Este o inegalitate in ceea ce priveste timpul de asteptare. Unii medici pun mai mult de sold, mai putin de genunche si atunci la ala lista poate sa fie si de doi ani si de trei ani. Bolnavul daca nu este multumit de o lista de asteptare poate sa mearga la alt medic, poate sa mearga la alt spital. Afectiunile astea sunt de zeci de ani. Pacientii vin in ultima faza a bolii, si atunci sigur ca e dureros si nu mai poate sa astepte, dar 20 de ani a putut sa astepte”, a subliniat Szeplaki.

O proteza costa intre 3.500 si 4.500 de lei, iar pacientii care isi cumpara dispozitivul sunt operati imediat, in afara ordinii de asteptare.

“Nu putem opera din cauza lipsei protezei. Daca cumpara, noi operam imediat. Oamenii au inceput sa dea spitalele in judecata si sa ceara banii inapoi. Este pe undeva nelogic, pentru ca accepta o data sa plateasca si dupa aceea cere banii inapoi. Noi ii punem sa dea o declaratie ca si-a cumparat proteza si nu are nicio pretentie ulterioara”, a punctat chirurgul ortoped.

Szeplaki opereaza utilizand o metoda minim invaziva, la care incizia, trauma locala si inclusiv timpul de refacere sunt mult mai reduse.

“Facem cam 250 de operatii intr-un an, anul trecut am primit 130 de proteze, anul acesta mai multe. Cam jumatate din pacienti aleg sa isi cumpere protezele si sa se scuteasca de asteptare”, a mai explicat medicul.

Anul trecut la Cluj-Napoca au fost operati 535 de bolnavi, iar suma contractata prin Programul National de Ortopedie a fost de 2,2 milioane de lei. Suma contractata pentru anul acesta e mai mare si depaseste 2,8 milioane de lei.

“Pana la sfarsitul lunii septembrie au fost tratati 459 de bolnavi in cadrul Programului National de Ortopedie pentru anul 2013, din care 432 au beneficiat de endoprotezare, restul de 27 au suferit interventii chirurgicale spinale. In total s-au cumparat 438 de endoproteze, diferenta constand in faptul ca unii pacienti au avut nevoie de doua proteze”, a explicat Crina Grozav, purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj.

Foto: evz.ro

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *