Angajaţii primăriei fac ce vor pe banii publici. Întrebi una şi ţi se răspunde nimic

Ziar de Cluj a solicitat angajaţilor primăriei Cluj-Napoca informaţii privind activitatea unor funcţionari care sunt “plătiţi bine” din banul public. Aşa cum a devenit o obişnuinţă, prin filtrul Biroului mass-media, răspunsurile sunt furnizate la limita termenului de 30 de zile, dar niciodată nu sunt complete. Un exemplu privind modalitatea prin care primăria înţelege să îşi informeze  cetăţenii este cel în care Ziar de Cluj a solicitat fişa postului viceprimarilor, city managerului şi a şefului Poliţiei Locale. 


În colaborarea cu presa incomodă pentru administraţia  publică locală,  primăria Cluj-Napoca a găsit de ceva vreme încoace, în era tehnologiei şi a debirocratizării,  o nouă modalitate de comunicare. Pentru că nimeni din subordonaţii lui Emil Boc  nu are voie să  ofere informaţii presei incomode,  toate solicitările ziariştilor trec prin filtrul  Biroului Mass-media. Aici, circuitul birocratic face ca, de cele mai multe ori, informaţii care pot fi furnizate cu mare uşurinţă printr-un simplu apel telefonic, au nevoie de aproape 30 de zile de aşteptare. 

Prin filtrul Biroului Mass-media, clujenii pot afla că fişa postului viceprimarului Dan Tarcea este supusă articoului 65 din Legea Administraţiei Publice. Cu alte cuvinte, reprezentanţii primpriei nu răspund  cu subiect şi predicat atunci cand sunt întrebaţi ce atribuţii are vicepriamrul Dan Tarcea. 

“Domnul Tarcea Dan Ştefan, viceprimar - este ales în funcţie de către Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca. Conform dispoziţiilor din art 65 din legea nr 215/2001, primarul poate delega atribuţiile ce îi sunt conferite de lege viceprimarului”, este răspunsul oferit de primărie la intrebarea "cu ce se ocupă viceprimarul?". 

Prin fişa postului şi a contractului de manangement, city managerului  Gheorghe Şurubaru îi sunt delegate unele atribuţii. Niciuna dintre atribuţiile pentru care Gheorghe Şurubaru are pe futuraşul de salariu peste 9.000 de lei nu sunt menţionate.

“Domnul Şurubaru Gheorghe, administrator public: prin Anexa la Contractul de management sunt stabiliţi indicatorii şi criteriile de performanţă, iar prin dispoziţii ale primarului municipiului Cluj-Napoca sunt delegate unele atribuţii ale acestuia. De asemenea, prin actele adiţionale a Contractul de management I se modifică sau se completează unele atribuţii ce revin administratorului public. Atribuţiile compartimentelor de muncă coorodnate de către administratorul public sunt cele prevăzute în Regulamentul de Organizare şi funcţionare, aprobat prin HCL”, a fost răspunsul primăriei.

Nu ne-am fi aşteptat ca primăria să ne ofere contractul de management  sau anexele la acest post călduţ. Tot ce se cunoaşte despre activitatea lui Gheorghe Şurubau a venit de la însuşi Maestrul/Excelenţa sa Emil Boc în cadrul unei conferinţe de presă. City managerul se ocupă ca străzile din oraş să fie curate, activitate pentru care a şi brevetat un sistem performant de curăţare la bordură, sistem prin care furtunul de la cisternele maşinilor de salubritate au fost prelungite cu o ţeavă de aproape 2 metri. 

În cazul şefului Poliţiei Locale, Marcel Bonţidean,  primăria a fost mai concisă în răspunsul oferit.  

“Domnul Bonţidean Marcel Nicu, director general - organizează, coordonează, planifică şi conduce întreaga activitate a Direcţiei Generale Poliţia locală conform atribuţiilor şi activităţilor prevăzute în Regulamentul de Organizare şi funcţionare al DGPL, aprobat prin HCL”, se arată în răspunsul primăriei.  

Demersul jurnalistic pentru care Ziar de Cluj a încercat să afle care le sunt atribuţiile celor trei angajaţi pe bani publici a fost pentru a afla dacă aceştia au prevăzut în fişa postului atributia de a face PR pentru Emil Boc. Cei trei, aşa cum am demonstrat într-un material anterior,au fost prezenţi în timpul orelor de program la diferite posturi de radio şi TV. Cu alte cuvinte cei trei “crai” sunt plătiţi din bani publici să laude măreţele, mereu promise, proiecte ale primarului Emil Boc. 

Comentarii

gogu

13.04.2017 19:29

sistem de curatare la borduraaaa? de ce? de jeg? De cand n-ati mai fost la promenada pe strada Horea? Deja creste iarba in pamantul "de la bordura"! Oras de 5 stele... de securisti poate( de securisti de 2 bani). Apropo' cati angajati erau in primarie pe vremea lu' Funar? Si cati sunt acum? Care-i bugetul asazisei politii locale? In cifre absolute pe an?

Adauga comentariu