Angajații din sistemul de Sănătate se revoltă: Grevă de avertisment de două ore luni dimineață și grevă generală vineri

Noua săptămâna începe cu o grevă de avertisment de două ore în sistemul sanitar (luni între orele 9:00 și 11:00) și este de așteptat ca nemulțumirile din ultimele luni ale angajaților din sistem să culmineze, vineri, cu o grevă generală, potrivit anunțurilor sindicaliștilor. Medicii nu vor participa, cel mai probabil, la grevă, pentru că reprezintă singura categorie din sistem avantajată de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor. Cei care urmează să întrerupă lucrul sunt categoriile de salariați care spun că veniturile lor au scăzut, în special asistente medicale și infirmiere. La spitalele unde va fi grevă, este de așteptat ca angajații nemulțumiți să iasă în curțile unităților sanitare, la proteste. Pe perioada grevei, activitatea va fi asigurată în proporție de cel puțin 33%.

La grevă participă categoriile de angajați din sistemul sanitar care susțin că veniturile lor au scăzut din cauza noii legi a salarizării și in special a plafonării sporurilor la 30%: asistente medicale, infirmiere, angajați din medicina de laborator, biologi, chimiști, brancardieri, personalul TESA (tehnic, economic și socio-administrativ). Angajați din sănătate susțin că există cazuri în care asistentele și infirmierele au pierdut 1.000 - 1.400 de lei din salariu.

Activitatea în spitale pe durata grevei trebuie asigurată în proporție de cel puțin o treime, potrivit contractului colectiv de muncă.

În țară sunt așteptate întreruperea lucrului la spitalele de urgență (spitalele județene), precum și la spitalele cu specializări afectate de plafonarea sporurilor - oncologie, pneumologie etc.

Principala nemulțumire a sindicatelor și a angajaților din sistem o reprezintă noua lege a salarizării și noul regulament care prevede plafonarea sporurilor, contestatarii acestora susținând că în urma aplicării lor s-au creat "haos", scăderi salariale pentru unele categorii de angajați și numeroase inechități în sistem.

O ultimă rundă de negocieri, în încercarea de a opri greva generală, va avea loc marți între sindicaliștii din sănătate și Guvern.

 

Fotocredit: Mediafax

Adauga comentariu