In vizor

Angajații DGASPC Cluj, obligați să stea 14 zile departe de familii, sunt disperați: au copii mici și vârstnici de care nu are cine să aibă grijă

Angajații DGASPC Cluj nevoiți să stea în carantină la locul de muncă timp de 14 zile sunt disperați pentru că au copii mici și persoane vârstnice de care nu mai pot avea grijă. Aceștia consideră că măsura luată prin Ordonanța militară 8 este abuzivă, mai ales că îi ține departe de familii pe perioada Sărbătorilor Pascale.

Liderul Sindicatului angajaților DGASPC Cluj, Dragoș Grădinariu, confirmă pentru Ziar de Cluj faptul că a fost sunat de mai mulți angajați aflați în situația în care nu au cu cine să își lase copiii minori. Oamenii nu au apucat să se pregătească pentru această măsură, ei având la dispoziție mai puțin de 24 de ore până când au fost nevoiți să se carantineze la locul de muncă timp de 14 zile.

”Cei din centrele din cadrul DGASPC Cluj o duc foarte greu acuma. Gândiți-vă că suntem în săptămâna mare, peste câteva zile sunt Sfintele Sărbători de Paște, și-au lăsat familia, nu pot intra în contact cu ei. Am primit nenumărate telefoane prin care anumiți colegi mă rugau să le dau un sfat ce să facă. Avem colegi de exemplu în care soțul este militar și nu poate să își ia liber și colega noastră are doi copii minori. Sunt părinți care au copii și soțul este plecat la muncă în străinătate și nu are cu cine să își lase copiii. Eforturile sunt mari. Comunicarea este proastă și din partea Ministerului Muncii și din Partea Autorității pentru persoanele cu dizabilități și din partea Consiliului Județean. Oamenii au înțeles că trebuie să se supună Ordonanței Militare 8, este greu, de multe ori e greu să înțelegi de ce trebuie să fie făcut acest efort dacă nu ai situații de infectare cu COVID-19. Trebuia să le fie explicat oamenilor, să existe norme de aplicare și după aia trebuia să zică faptul că aveți o lună de restricție. Toată lumea vorbește de 14 zile, dar trebuie să ne gândim că și următoarele 14 zile sunt în izolare. Dacă un coleg de al nostru ar ieși la cumpărături există riscul să ia această infecție. Problema mare este a testărilor. Noi am primit acei oameni în centre fără să fie testați. La ieșire nu sunt testați, ia intrarea după 14 zile de stat în izolare nu știm dacă îi testăm”, a declarat pentru Ziar de Cluj, președintele executiv al Sindicatului Unirea, Dragoș Grădinariu.

Grădinariu recunoaște faptul că centrele nu oferă cele mai bune condiții pentru angajații DGASPC Cluj nici din punct de vedere al condițiilor de cazare și nici din punct de vedere al hranei. În acest moment, angajații sunt nevoiți să mănânce din mâncarea beneficiarilor din centre, neexistând norme clare cu privire la acest aspect. De asemenea, sindicalistul recunoaște că a solicitat ca și Asistența Socială să beneficieze de stimulentul oferit de Guvern angajaților din Sănătate.

”Noi am făcut o adresă, și Sindicatul Unirea Cluj, a făcut o adresă la Ministerul Muncii și Justiției Sociale unde arătam printre altele condițiile cu care se confruntă angajații DGASPC Cluj. Nu sunt chiar cele mai bune condiții. În privința abrogării acestei măsuri, noi o considerăm o măsură un pic cam restrictivă. Noi credem că nici medicii și asistenții medicali care sunt în linia I, cei care se luptă cu această epidemie nu sunt carantinați în spital. Doar la nevoie și doar cei care doresc sunt în hotel sau în alte părți. Pentru noi este o măsură prea restrictivă. Noi ne supunem acestei Ordonanțe Militare pentru că nu avem ce face. Noi am sunat ieri la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și am cerut câteva explicații. E ușor, s-a dat o Ordonanță Militară care spune sunteți carantinați la muncă 14 zile, cu 14 zile de izolare după carantină. Ne carantinezi 14 zile, dar gândiți-vă că angajații DGASPC Cluj și conducerea DGASPC au avut la dispoziție maxim 24 de ore să ia toate măsurile. Gândiți-vă la ce volum de muncă este atunci când în 24 de ore trebuie să găsești resurse pentru baza materială, să găsești spații de cazare, să găsești echipament ca să carantinezi atâta personal. Ajungi în situația în care DGASPC Cluj nu a avut pregătit hrana pentru acești angajați. A avut pregătită doar hrana pentru beneficiari. E am cerut conducerii DGASPC Cluj să îmi spună dacă există suficientă hrană în centre. Într-adevăr s-a dat dispoziție în centre cu două-trei săptămâni înainte să se achiziționeze hrana pentru beneficiari pentru o lună în plus, dar gândiți-vă că atunci când vine angajatul se diminuează și atunci beneficiarul nu mai are decât pentru două săptămâni. Gândiți-vă că autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilități nu au transmis încă ce normă de hrană va primi angajatul. Dacă luăm după lege, copilul cu dizabilități sau persoana adultă are 16.6 lei norma de hrană/zi. Întrebarea este dacă și angajatul are aceeași normă? Este suficient pentru un angajat să servească 3 mese pe zi? Am întrebat și de un stimulent. Asistența socială acum este carantinată, vor primi și ei acel stimulent care a fost dat celor din sănătate? Să nu uităm la fel cum sistemul sanitar și asistența socială are nevoie acum de toți salariații. Pe surse avem informația că Consiliul Județean a cerut o diminuare cu 20% a salariilor de la DGASPC Cluj. Ce facem în acest caz? Noi avem nevoie de tot personalul din asistența socială”, potrivit lui Dragoș Grădinariu.

Ziar de Cluj prezenta chiar ieri condițiile improprii de cazare din centrele DGASPC Cluj, angajații fiind nevoiți să doarmă pe saltele în sălile de sport, în birouri sau magazii. 

Citește și:

Angajații DGASPC Cluj dorm pe saltele improvizate în săli de sport sau în birouri, timp de 14 zile cât sunt izolați la muncă

La nivel național, Sindicatul Național ”Forța Legii” solicită Guvernului abrogarea articolelor 10 și 11 din Ordonanța Militară 8, cele care impun angajaților din centrele rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale publice si private pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati izolarea preventivă la locul de muncă. Reprezentanții Sindicatului consideră că această măsură este un abuzivă, în special pentru angajații care au copii mici sau părinți vârstnici în întreținere.

Iată principalele argumente prezentate de către Sindicatul Forța Legii:

Toti sefii de centre, precum si jumatate dintre medicii, asistentii sociali, asistentii medicali, terapeutii, infirmierele, ingrijitoarele, bucatarii, educatorii, instructorii de educatie, muncitorii calificati si necalificati etc., angajati in aceste unitati din sistemul public sau privat s-au vazut obligati sa se pregateasca in doar cateva ore, intocmai ca la razboi, sa intre in activitate pe 11 aprilie, si sa iasa abia pe 24 aprilie, dupa Pasti.

Adio Florii, Pasti etc. in familie, alaturi de cei dragi, adio pentru ei #stamacasa de Sarbatori.

Acesti oameni si-au parasit brusc familiile, unii avand copii mici pe care nu au avut cui sa-i lase in grija, altii avand membri ai familiei foarte grav bolnavi, care depindeau de ingrijirea lor, fara sa se fi asteptat la asa ceva, deoarece nu au existat masuri preventive luate in prealabil.

Toti acesti oameni considera inuman, un abuz din partea Guvernului, ca a impus asemenea masura. Ce vor face oamenii acestia care au copii sau sunt parinte singur ori au parintii bolnavi dependenti de ei, ce fac cu acestia vreme de 14 zile cat vor fi obligati sa stea ca detinutii la serviciu, iar dupa ce revin acasa sunt izolati din nou? Drepturile copiilor lor cine le respecta?

Guvernul ar trebui sa tina seama de drepturile tuturor copiilor si ale persoanelor varstnice, cu si fara dizabilitati, indiferent daca sunt sau nu internati in centre rezidentiale.

Si copiii lucratorilor, aflati la domiciliu, au dreptul sa-si vada parintii in cele 14 zile. Trebuie respectat si promovat interesul superior al copilului, recunoscut de lege in Romania.

Lucratorii care au intrat in asa-numita ”izolare preventiva” la locul de munca nu au fost testati inainte de a intra in aceasta masura, astfel ca eventualul risc pentru beneficiari si colegii lor este absolut acelasi ca si inainte.

Dupa ce colegii care lucreaza aceste doua saptamani vor termina izolarea, acestia vor pleaca in izolare la domiciliu fara sa li se faca testul coronavirus. Ei isi pot eventual infecta membrii familiilor, daca vreunul dintre beneficiari ar fi pozitiv, la fel ca si in orice alta situatie.

Beneficiarii au de suferit, deoarece spatiul lor vital este invadat de prezenta brusca a jumatate dintre angajatii centrelor rezidentiale, iar tensiunea psihologica a crescut.

Lucratorilor li se asigura prin Ordonanta militara, cel putin declarativ, conditii de cazare in unitate sau in proximitatea imediata a locului lor de munca, precum si hrana, urmand a efectua programul de lucru, alternativ cu cel de odihna, in aceleasi conditii de „izolare preventiva la locul de munca” timp de 14 zile, dar, practic, oamenii sunt captivi in conditii improprii, de cele mai multe ori, in spatii neigienizate, in frig, dormind pe jos sau pe rebuturi de saltele, fara cele mai elementare conditii de igiena intima si personala, pe care directorii generali ai DGASPC-urilor, autoritatile locale competente sau proprietarii de centre in regim privat le-au putut identifica in cele cateva ore in decursul zilei de vineri.

Am primit nenumarate apeluri ale oamenilor condamnati in urmatoarele doua saptamani la locul de munca, nemultimiti, indignati, resemnati, fiecare in felul lui, neputand intelege de ce li se impun lor conditii mai grave decat chiar colegilor din spitalele de infectioase, implicati direct in lupta impotriva ucigasei molime din aceasta perioada.

Oamenii care ne contacteaza nu inteleg cum li se impune un astfel de regim, atat de drastic, urmat de alte 14 zile de autocarantinare la domiciliu, timp in care profesorii, care nu mai lucreaza din 11 martie, primesc integral drepturile salariale, fara nicio restrictie, beneficiarii de pensii speciale se bucura de privilegii, la fel si cei din Parlament sau Justitie.

O masura excesiva, o abordare cel putin discutabila. Parca salariatii statului ar fi in ghetou. E gresit. Nu e razboi, totusi!

Mai grav este ca s-a deschis cutia abuzurilor.

Prevederile Ordonantei militare a carei modificare o solicitam sunt puse in aplicare in cele mai multe situatii de opozantii dvs. politici care fac exces de zel, in sens negativ, prin conditiile precare pe care le asigura lucratorilor, pentru a va face sa decontati politic.

Inclusiv alegerea nefericitilor care pleaca de langa cei dragi de Sarbatorile Pascale a fost facuta de catre sefi, de cele mai multe ori, pe baza de simpatii si antipatii personale.

Cei care ar trebui sa le asigure lucratorilor conditii rezonabile de cazare si masa se ascund in spatele suspendarii dialogului social si fug de a raspunde la intrebarile oamenilor, de teama sa nu fie trasi la raspundere pentru abuzurile si incompetenta lor.

Celor care fac graficele de lucru li se transmite sa le intocmeasca in mod nereal, astfel incat nu toata munca prestata efectiv sa fie pontata, spre a nu se ”depasi” norma lunara, fara a se avea in vedere ca in perioada urmatoarelor 14 zile ar trebui sa existe o compensare a orelor efectuate.

Oamenii sunt dezinformati, spunandu-li-se ca vor fi platiti cu 75% in urmatoarele 14 zile.

Nu puteti cere oamenilor sa-si lase familiile si copiii in perioada sarbatorilor Pascale, dupa ce le-ati promis ca si le vor petrece #staiacasa, si sa se sacrifice 14 zile si 14 nopti pentru a satisface o restrictie pe care nu au inteles-o, sa taca si sa accepte conditiile care li se ofera.

Nu pot fi batjocoriti lucratorii in asemenea mod, in timp ce borfasii care s-au intors in tara nemaiavand obiectul muncii in Occident la alba-neagra sunt cazati in hoteluri de lux.

Dezavantajele aplicarii masurii adoptate sunt majore. Exista alternativa la aceasta.

Din punct de vedere al infectarii cu coronavirus, nu exista niciun argument ca masura adoptata ar aduce o siguranta in plus pentru beneficiari, pentru lucratori sau familiile acestora.

Totodata, trebuie tinut seama de faptul ca prin aglomerarea produsa, tensiunea interna crescanda din perioada ultimelor saptamani, in care oricum aceste centre s-au aflat in carantina, aproape fara exceptie, va ajunge la apogeu, in detrimentul tuturor: beneficiari si lucratori.

Lucratorii vad aceasta perioada ca pe o situatie extrema, o detasare fortata, pe care o numesc ”lagar de munca fortata”. Ei va invita sa stati 14 zile izolati cu bolnavii psihici, pentru a vedea cum multor lucratori li se smulge parul, sunt zgariati, li se rup halatele sau sunt batuti.

Nu s-au creat locurile necesare de cazare in fiecare centru rezidential si nu toate centrele au resursele necesare. In centre nu exista locuri si pentru jumatate din personal. Igiena nu poate fi asigurata corespunzator. S-au facut improvizatii, dar in detrimentul bunei desfasurari a activitatii, in dauna lucratorilor, a beneficiarilor si chiar a scopului propus prin respectiva Ordonanta.

Chiar si perioada de ”izolare preventiva la domiciliu” va insemna ca persoana revenita din campul muncii va reprezenta un grad mai ridicat de expunere la anumite boli pentru propria familie.

Ordonanta militara nr. 8/2020 este un abuz fara precedent asupra personalului din domeniul asistentei sociale, care trebuie inlaturat urgent, sa se revina cu grija fata de oameni si de familii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *