In vizor

Angajații concediați de Autoritatea pentru Digitalizarea României și-au recâștigat posturile prin intermediul instanței

Angajați demiși din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României la începutul anului 2020 au reușit să-și recâștige posturile prin apelul la instanțele de judecată unde au acuzat că au fost concediați pe criterii politice. Noua autoritate pentru digitalizare (ADR) a fost înființată la finele anului trecut, iar la conducerea agenției a fost numit clujeanul Sabin Sărmaș, prim vicepreședinte PNL Cluj-Napoca și fost consilier local. 

Șase dintre cei 10 angajați din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), concediați la începutul anului, au contestat legalitatea deciziilor la instanță și au obținut, în septembrie 2020, reîncadrarea pe posturi. ADR a atacat sentința cu apel. În timpul procesului, reclamanții au acuzat faptul că au fost dați afară pe motive politice, notează g4media.ro

În acțiunea de chemare în judecată, reclamanții au susținut că au fost angajați ”în urma unor concursuri de ocupare posturilor vacante în cadrul agenției, în perioada guvernării PSD, iar conform declarațiilor publice făcute de Guvernul PNL, aceștia au urmărit să depesedizeze administrația publică. (…) în data de 22.01.2020, după un calendar prestabilit și neadus la cunoștința reclamanților, prin decizie politică, explicată verbal câtorva dintre salariații care au cerut întrevedere, s-a hotărât concedierea celor 10 salariați aflați în perioadă de probă, respectiv o parte din reclamanții din prezenta cauză.”

Angajații din acest proces, care ocupau posturi de juriști și de expert evaluare-examinare, au explicat că aveau contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, cu perioade de probă de 90 de zile. Cu toate acestea, ei au afirmat că, în cazul lor, s-a comis un abuz de drept prin aceste disponibilizări și au adus ca argument și faptul că, deși angajatorul nu le-a mai dorit serviciile, le-a dat scrisori de recomandare în care erau lăudați pentru aptitudinile lor.

ADR, care a fost înființată în acest an și a preluat activitatea Agenţiei pentru Agenda Digitală a României s-a apărat spunând că motivațiile politice ”sunt doar simple susțineri fără ca aceștia să precizeze care este acel calendar prestabilit și de către cine a fost stabilit, care ar fi decizia politică și care este persoana cu care au avut întrevederea care le-a dat explicații verbale și ce anume li s-a comunicat.” ADR a precizat că legea dă dreptul angajatorului sa nu își motiveze decizia de încetare a unui contract individual de muncă.

În urma deliberării, Tribunalul a apreciat măsura Autorității pentru Digitalizarea României drept ”abuz de drept” și a decis reangajarea tuturor celor șase angajați concediați în ianuarie 2020, cu obligația de a le fi plătite drepturile salariale indexate, majorate și reactualizate de la data încetării raporturilor de munca și până la efectiva reintegrare a acestora pe posturi.

De asemenea, Tribunalul a mai decis ca reclamanții, după caz, să primească, aferent perioadei cât nu au lucrat, bonus cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun/Paște (1.000 lei net), vouchere de vacanță (1.450 lei), bonus de 8 martie (150 lei net), ajutor pentru căsătorie (1.000 lei net), ajutor de înmormântare (1.000 lei net), bonus de 1 Iunie (150 de lei net), adaugă sursa citată. 

Clujeanul Ioan Sabin Sărmaș, fost consilier local la primăria Cluj Napoca, a fost numit, în decembrie 2019, în funcția de președinte al Agenției pentru Digitalizarea României (ADR).

CITEȘTE ȘI: Sabin Sărmaș a fost numit secretar de stat. Cine l-a înlocuit în Consiliul Local Cluj-Napoca

Sabin Sărmaș este directorul Agenției pentru digitalizarea României.

Deține un apartament achiziționat în 2007, cu suprafața de 60,31 mp. Nu menționează nici un teren pe numele său.

Deține două motociclete: un Harley Davidson obținut prin concurs la emisiunea Cronica Cârcotașilor, an de fabricație 1997, precum și un Suzuki, cumpărat, an de fabricație 2013.

Sărmaș este asociat la mai multe firme: CICADA TECHNOLOGIES SRL/ Ubiquitous Technologies/ SC Aqua Trout SRL.

Mai multe detalii în:

Bogații din PNL Cluj, propuși pentru Camera Deputaților și Senat: cine sunt, ce averi și interese au

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *